(foto) Studii gratuite într-o școală europeană. Adrian Chiriță ne povestește despre cum e să fii elev la Școala Europeană a Parteneriatului Estic în Georgia

Main photo
Foto:Adrian și diploma sa de studii

Ți-ai imaginat vreodată cum e să fii elev(ă) într-o comunitate internațională, atunci când colegii și profesorii tăi vin din diferite culturi sau cum e să ai șase obiecte de studiu în loc de cele 11-12 cu care ești obișnuit(ă) în licee noastre? Adrian Chiriță este un tânăr care a mers dincolo de imaginație. Acum trei ani, era elev în clasa a 10-a la un liceu din Capitală, însă viața adolescentului a luat o nouă întorsătură din momentul în care mama sa a observat un anunț de burse oferite de Școala Europeană a Parteneriatului Estic.

Împreună au analizat minuțios oportunitatea și au decis că Adrian are toate șansele. Au urmat trei etape de admitere, după care a venit mesajul mult așteptat care anunța că Adrian se regăsește printre cei 34 de elevi admiși. Mai departe, au urmat doi ani intenși de studii liceale în Georgia. În acest material, am discutat cu Adrian despre cum e să fii elev într-o astfel de școală, cum se predau lecțiile și de ce oportunități poți beneficia atunci când îți faci studiile într-o comunitate internațională.

Portretul lui Adrian surprins în timpul discuțiilor

Cum a ajuns într-o școală europeană

Cronologic vorbind, toată aventura academică a lui Adrian a început în iarna anului 2019, atunci când mama tânărului a observat pe rețele sociale un anunț privind bursele oferite de Uniunea Europeană pentru studii la Școala Europeană a Parteneriatului Estic din Georgia.

„Întâmplător, am văzut anunțul respectiv pe Facebook. L-am citit atent și am văzut că Adrian are mari șanse să participe în cadrul acestui program. I l-am dat lui și ne-am gândit «de ce nu?». Pentru că nu avea ce pierde: sau studia aici, sau căpăta o experiență nouă într-o școală internațională. Și a încercat”, își amintește Svetlana Chiriță, mama lui Adrian.

Svetlana Chiriță, mama lui Adrian. Portret surprins în timpul discuțiilor

Admiterea a avut loc în trei etape: prezentarea notelor din semestrul actual, două teste (la limba engleză și la matematică) și un interviu cu administrația și psihologul școlii.

„La engleză, a fost destul de ușor. A fost un test de verificare pentru ca să vadă dacă elevii o să se poată descurca cu materialul predat în limba engleză. Testul la matematică a fost cu mult mai greu, în primul rând pentru că exercițiile au fost multe și, plus la asta, erau unele teme care în Moldova nu se predau, precum statistica”, ne-a povestit Adrian.

Adrian, cu sigla absolvent al anului 2021

Adrian a trecut cu brio toate cele trei etape, iar în luna mai a anului 2019, a primit un e-mail prin care i-a fost confirmată acceptarea la studii.

Adrian ne arată fotografia de la absolvire

„Părinții s-au bucurat destul de mult. Mama a observat e-mailul prima, cred că a primit și ea unul. A intrat în cameră și mi-a spus să verific e-mailul, pentru că plec în Georgia. A fost o surpriză pentru mine, care a schimbat totul”, își amintește Adrian.

Adrian a fost acceptat la studii alături de alte patru persoane din Moldova. În total în promoție, au fost 34 de persoane din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Republica Moldova.

„Când a primit informația că a fost acceptat, a fost o bucurie pentru familie. Noi știam că va fi o experiență foarte utilă pentru el, în primul rând pentru că va învăța într-un mediu multinațional, aceasta este o școală de viață foarte bună”, ne-a povestit mama lui Adrian.

Familia lui Adrian ne povestește despre experiențele din timpul studiilor

După ce a primit mesajul de acceptare, a urmat o perioadă de pregătiri pentru studii. Adrian a participat la o serie de ședințe cu administrația și coordonatorii școlii, dar și la o tabără internațională unde au fost invitați toți cei 34 de elevi admiși la studii. Acolo le-au fost explicate toate detaliile privind sistemul de învățământ.

Părinții lui Adrian nu au pus la îndoială nicio clipă plecarea fiului la studii în Georgia. Mai mult, aceștia povestesc că erau încrezători că totul va fi bine.

„Poate am fi stat pe gânduri dacă era o altă țară și alte condiții, dar aici am înțeles că totul este asigurat. Școala era responsabilă de bunăstarea și sănătatea elevilor. Eram liniștiți pentru că fiul nostru nu era lăsat de unul singur, mai ales că mergea împreună cu alți colegi din Moldova. Nu ne-am făcut absolut deloc griji că băiatul pleacă așa departe, mai ales că școala se obliga în toate vacanțele să trimită elevii acasă. Așa și a fost”, ne-a povestit mama lui Adrian.

Părinții lui Adrian, Alexandru și Svetlana Chiriță

Ceea ce i-a făcut pe părinți să fie încrezători a fost și abordarea școlii în procesul de pregătire de studii.

„Școala a fost corectă în sensul prezentării tuturor informațiilor necesare din timp pentru a ști cum va fi mai departe. Noi aveam absolut toate contactele tuturor profesorilor și în funcție de situație puteam să ne adresăm, dar nu a fost cazul”, mai adaugă mama lui Adrian.

Sistemul de studiu

Sistemul de studiu la Școala Europeană a Parteneriatului Estic este într-adevăr diferit față de cel din Moldova. În primul rând, este vorba de o coeziune strânsă dintre partea teoretică și cea practică. Altfel spus, pe lângă materialul teoretic, elevii au parte și de multe experimente.

O altă diferență colosală este numărul de discipline de studiu. Adrian, pe parcursul celor doi ani, a învățat doar șase discipline.

„Există șase grupuri de subiecte: Literatură, Limbi străine, Științe sociale, Matematică, Științe naturale și Artă. Din aceste grupuri, poți alege discipline pe care le poți studia la nivel standard sau aprofundat. Eu am ales la nivel aprofundat biologia, chimia și matematica bazată pe statistică, iar la nivel standard – limba spaniolă, literatura engleză și economia”, explică Adrian.

Adrian a făcut această alegere, deoarece își dorește să studieze la universitate bioingineria ca să devină un specialist bun în acest domeniu.

Adrian, cu diploma de studii obținută la Școala Europeană a Parteneriatului Estic

Orele sunt organizate în lecții singulare (45 de minute) sau duble (o oră și 30 de minute), iar conceptul de „clasă” este și el diferit, întrucât elevii își aleg discipline de studiu diferite.

„Teoretic, eram împărțiți în clase, dar stăteam împreună doar 10 minute înainte de ore. Era un fel de briefing. Apoi, fiecare se ducea la lecțiile pe care le avea, pentru că fiecare își alegea diferite obiecte și aveam lecții cu diferiți elevi.”

Studii bazate pe experimente

Pe parcursul anilor de studiu, elevii au de făcut mai multe proiecte personale și experimente la disciplinele alese.

„La științele naturale, de exemplu, fiecare elev trebuia să facă câte un experiment, să cerceteze ceva. La biologie, am cercetat cum afectează concentrația de amilază germinarea seminței de năut, iar la chimie, am cercetat cum afectează concentrația de sare procesul de fermentare”, spune Adrian.

Fotografii din arhiva personală a lui Adrian. Imagini realizate în timpul unui experiment pentru lecția de biologie

Pentru realizarea cercetărilor, elevii au la dispoziție laboratoare dotate cu tehnică necesară, dar și suportul profesorilor. „Când vine vorba de lucru, toți profesorii sunt gata să ajute, mai ales ajutorul este necesar când lucrezi la diferite proiecte. Personal, m-a susținut foarte mult profesoara de biologie, pentru că tema pe care mi-am ales-o inițial avea foarte multe variabile care erau imposibil de controlat, dar ea m-a ajutat să aleg tema potrivită pentru cercetare.”

Adrian, în curtea casei

Cei doi ani de studiu se finalizează cu susținerea Bacalaureatului Internațional, care ulterior le deschide elevilor calea spre studii în mii de universități din întreaga lume.

Adrian, în postură de absolvent (fotografie din arhiva personală)

Activități extrașcolare

Pentru cele șase discipline, elevii, în cadrul programului Bacalaureatului Internațional, trebuie să facă de sine stătător o serie de activități fiind monitorizați de mentori.

„Unii colegi făceau reviste despre disciplinele care le plac. Eu am făcut tutorare online la matematică. Pe lângă asta, poți practica activități legate de interese personale. Eu, de exemplu, învățam cântece la chitară și mergeam la clubul de șah. Tot în cadrul acestor activități, am organizat o petrecere pentru niște copii dintr-o grădiniță georgiană.”

Adrian cântă la chitară
Adrian, în fața tablei de șah
Adrian joacă șah cu tatăl său

Școala dispune de teren de baschet, bazin de înot și multe altele, astfel încât elevii să poată practica activități diverse. De asemenea, pentru elevi se organizează și excursii prin Georgia.

Bursa și condițiile de studiu

Bursa obținută de Adrian i-a acoperit cheltuielile legate de studii, de cazare, costul biletelor de zbor (pentru patru vacanțe pe an) și chiar cheltuielile legate de anumite obiecte necesare pentru studii: laptop, caiete, pixuri etc.

Pe parcursul celor doi ani de studiu, elevii au fost cazați în căminul care se află chiar pe teritoriul școlii. „Stăteam câte doi în cameră. Aveam internet bun. Aveam în cămin: cameră de studiu, bucătărie, cameră comună cu jocuri de masă și televizor. Aveam și medic în cămin.”

De asemenea, mesele (în număr de trei, patru sau cinci pe zi) erau asigurate de școală.

Adrian, alături de colegii săi în timpul unei sesiuni foto dedicate absolvirii (fotografie din arhiva personală)

Adrian ne-a povestit că, în cămin, erau cazați elevi din șase țări ale Parteneriatului Estic, iar în școală, învățau elevi din peste 60 de țări din întreaga lume.

„Relațiile erau destul de bune, era chiar foarte interesant să studiezi cu elevi din alte țări, să înveți cultura lor, să înveți câteva cuvinte din alte limbi.”

Plecarea lui Adrian a fost un prilej bun și pentru părinții lui să facă o călătorie de 4 000 de kilometri cu mașina până în Georgia. Ajunși la Tbilisi, l-au vizitat pe fiul lor și s-au convins de nivelul ridicat al condițiilor de trai și de studiu.

„Am mers să-l vizităm în primul an de studiu ca să vedem unde a ajuns copilul nostru. A fost o experiență foarte frumoasă. Am vizitat și școala, și căminul. Am vorbit cu profesorii, cu directoarea, cu mentorii. Am avut o vizită de inițiere. Inițial, planul era să mergem și la sfârșit de studii, dar n-a fost să fie [din cauza pandemiei de COVID-19]”, ne-a povestit Alexandru Chiriță, tatăl lui Adrian.

Tatăl lui Adrian, Alexandru Chiriță

Ce se întâmplă după absolvirea Școlii Europene a Parteneriatului Estic

Adrian a absolvit școala în această vară, iar pe 6 iulie, a primit notele de la Bacalaureatul Internațional. A fost acceptat deja la Universitatea de Științe Aplicate HAN din Țările de Jos, unde va studia programul Life Sciences.

Dacă ar întoarce timpul înapoi cu doi ani în urmă, Adrian spune că ar fi luat aceeași decizie – de a fi elev la Școala Europeană a Parteneriatului Estic și le recomandă elevilor să încerce această experiență.

Diploma lui Adrian
Portretul lui Adrian

De aceeași părere sunt și părinții lui Adrian, care afirmă că această experiență este una extraordinară pentru un adolescent.

„Este o experiență foarte interesantă atât din punctul de vedere al interacțiunii cu elevi din alte țări, cât și din cel al interacțiunii cu profesori din diferite țări. Eu cred că pentru orice adolescent acest lucru este foarte important, se îmbogățește atât sufletește cât și intelectual”, spune mama lui Adrian.

Adrian, împreună cu părinții săi

Despre Școala Europeană a Parteneriatului Estic

Școala Europeană a Parteneriatului Estic a fost deschisă în 2018 la inițiativa Uniunii Europene pentru tinerii talentați din șase țări din Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Proiectul oferă educație de înaltă calitate studenților de liceu din medii multiculturale. Programul școlar include și studiile europene, iar la final, elevii obțin diplomă de Bacalaureat Internațional.

De la lansarea programului de burse în 2018, deja 105 studenți din cele șase țări din Europa de Est au obținut burse finanțate de Uniunea Europeană. Un alt grup de 40 de tineri urmează să se alăture programului pentru anii 2021/2022 și 2022/2023. Dacă ești și tu interesat(ă) de studii la această școală, îți sugerăm să vezi cartoanele informative de mai jos.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană (UE) și implementat de UNOPS în parteneriat cu New School – Școala Internațională din Georgia, Ministerul Educației și Științelor din Georgia și Organizația Internațională de Bacalaureat (IB).

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului EU NEIGHBOURS east. Opiniile expuse aparțin autorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente