Declarațiile lui Stoianoglo la conferința de astăzi: „Mi s-a cerut să deschid dosare penale pe numele unor politicieni”

75328845_3833359656690011_4734645769561178112_o

În această dimineață, procurorul general, Aexandr Stoianoglo, a susținut o conferință de presă în care s-a expus pe marginea criticilor apărute în ultima perioada în adresa lui și în adresa instituției. Acesta s-a referit la presiunile supuse din parte președintei Maia Sandu care îi cere să deschidă dosare penale pe numele unor politicieni.

Mai jos vă prezentăm cele mai importante declarații ale lui Alexandr Stoianoglo de la conferința de astăzi.

#1. „La opt luni de la investirea în calitate de Președintă a Republicii Moldova a doamnei Maia Sandu, procuratura în repetate rânduri a încercat să stabilească un dialog conform, bazat pe respect reciproc și o relație constructivă cu președinta. Din păcate, eforturile noastre au fost în zadar.”

#2. „În toată această perioadă președinta nu a binevoit să se intereseze despre starea lucrurilor din procuratură, despre problemele cu care ne confruntăm sau cum ar putea să ne ajute pentru a redresa situația. Toată colaborarea și interesul Domniei sale s-a rezumat la problema anchetării unor persoane și la dosare individuale.”

#3. După acest scenariu se derulau și ședințele Consiliului Suprem de Securitate, care se convocau strict pentru ca Procurorul General să fie «raportor de serviciu» pe dosare sensibile și spețe individuale.”

#4. „Apogeul colaborării noastre a fost atins la ultima ședință a CSS, organizată peste noapte, la care au fost invitați și conducătorii procuraturilor specializate. În toată cariera mea de procuror, cred că este pentru prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis-o cred doar Plahotniuc.”

#5. „În cadrul aceleiași ședințe, președinta statului a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, cerându-ne insistent să-i tragem la răspundere penală. Îndemn președinția să publice nu doar deciziile Consiliului Suprem de Securitate, inclusiv din 10 august, ci și anexele cu numele celor pe care guvernarea îi vrea cu dosare penale.”

#6. „Mă îngrijorează altceva. Atunci când o guvernare care a ajuns la putere luptând și criticând statul capturat acum încearcă, prin diverse piruete, să-și subordoneze toate instituțiile statului, inclusiv justiția și procuratura.”

#7. „Am spus-o și repet. Procuratura nu va deservi nici o forță, grup de interese sau institut al puterii. Nu vor fi dosare sau urmăriri penale la comandă. Vom continua să servim doar Legea și interesele cetățenilor acestui stat.”

#8. Săptămâna trecută Parlamentul a examinat și votat în primă lectură proiecte de legi, scopul cărora este înlăturarea cu orice preț din funcție a procurorului general. Este grav că aceste proiecte au fost elaborate, promovate și adoptate cu încălcarea tuturor procedurilor și regulilor, fără avizul Guvernului, a CSP, a procuraturii Generale, altor instituții de stat, concluziile cărora poartă caracter obligatoriu. Nu cred că e necesar să amintesc și despre faptul că majoritatea prevederilor incluse în proiectul legii care reglementează procedura de atragere a procurorului general la răspundere disciplinară au fost deja recunoscute neconstituționale.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente