(foto) Șapte lacuri pitorești din Moldova unde poți admira frumusețea naturii 

lacuri

Vara continuă, iar dacă te numeri printre persoanele care vor să descopere frumusețile meleagurilor natale, atunci îți recomandăm să descoperi apele țării noastre, cu atât mai mult că afară e o vreme caldă, tocmai bună pentru lac.

Echipa ru.diez.md a întocmit o listă cu șapte lacuri pitorești din Moldova unde te poți distra de minune.

Lacul de acumulare Dubăsari

Lacul Dubăsari este unul dintre cele mai mari lacuri din Republica Moldova. El se află în centrul țării. Lacul este unul de acumulare creat artificial în anul 1954 de către autoritățile sovietice pe cursul de mijloc al fluviului Nistru, în scopurile obținerii energiei electrice prin hidrocentrala omonimă. Suprafața acestuia este de 67,5 km², iar adâncimea maximă este de 19 metri.

Pe malurile lacului de acumulare se află orașele Râbnița și Rezina. Lacul este situat la o distanță de 50 de minute de Chișinău.

Lacul Albastru

La periferia satului Naslavcea (raionul Ocnița) există un lac de o culoare neobișnuită. Culoarea se datorează carierii de piatră inundată. Lacul este situat în zona așa-zisei frontiere a regiunii transnistrene, din acest motiv este mai bine să ai un act de identitate cu tine.

Drumul până acolo va dura aproximativ patru ore, deoarece acesta este cel mai nordic punct al țării noastre.

Lacul Taraclia

Максим Чумаш/Facebook

Lacul de acumulare Taraclia este situat pe râul Ialpug, în regiunea UTA Găgăuziei și Taracliei. În prezent, lacul este alimentat cu apă din nord, din râul Ialpug, fiind închiriat și utilizat pentru piscicultură.

De câțiva ani la rând, pe lac vin pelicani, care stau acolo până toamna târziu. Puteți ajunge la destinație în două ore și jumătate.

Lacul Beleu

Foto: Alina Gîrneț

Lacul Beleu este situat pe cursul râului Prut. Suprafața medie a oglinzii lacului este de 9.5 km², Beleul fiind unul dintre cele mai mari lacuri naturale din Republica Moldova. Volumul de apă e de 8,39 mln/m3. Lungimea lacului este de 5 km, lățimea – 2km, adâncimea medie 0,5-1,5 m, adâncimea maximă fiind de 2,5 m. Nivelul apei din lac depinde în mare măsură de nivelul apei din Dunăre și din Prut.

În Beleu se întâlnesc peste 20 de specii de pești, inclusiv plătica-de-Dunăre, bibanul-soare, țigănușul-bătrân, crapul, șalăul, văduvița ș.a. Lacul Beleu face parte din Rezervația naturală Prutul de Jos.

Drumul până acolo va dura mult, dar într-o companie bună timpul va trece repede. Așa că nu ezita să faci o călătorie până acolo, cu atât mai mult că vei avea ce să admiri!

Lacul de acumulare Stânca-Costești

Foto: Alina Gîrneț

Lacul Stânca-Costești este cel mai mare lac de pe teritoriul Republicii Moldova. Este situat pe râul Prut, o parte a lacului este exploatată de Moldova, iar cealaltă parte de România. Adâncimea în zona barajului este de 34,2 m.

Lacul este situat în raionul Rîșcani, deci puteți ajunge acolo în trei ore.

Lacul Cahul

Foto: tsn.ua

Lacul Cahul este un lac fluviatil natural, situat în lunca formată pe cursul inferior al Dunării, în sudul țării. Ca fost liman maritim la origine, Cahulul prezintă o salinitate reziduală a apei, care variază într-un interval de la 0,8 la 1,5 g/litru.

Suprafața limanului este împărțită între două state: cea mai mare parte se află în Ucraina (mai exact în Raionul Reni, la est de orașul Reni), dar o mică porțiune, în partea de nord a limanului, i-a rămas Republicii Moldova, făcând parte din UTA Găgăuzia.

Suprafața limanului variază sezonier în intervalul 82 – 93,5 km², limanul Cahul fiind unul din cele mai mari lacuri naturale din sud-estul Europei. Adâncimea medie a limanului este de 1,5–2 m, cea maximă fiind de 7 m.

Pentru a ajunge acolo vei avea nevoie de aproximativ patru ore.

Lacul de acumulare Ghidighici

Foto: moldovenii.md

Lacul Sireți-Ghidighici, supranumit și Marea Sireților sau Marea Chișinăului, este un lac de acumulare construit în centrul Republicii Moldova.

Oglinda apei Lacului Sireți-Ghidighici măsoară 8,03 km² (803 ha). Lacul recepționează râuri și râulețe de pe o suprafață de 835 km², cel mai mare dintre acestea este râul Sireți, care confluențează cu lacul în partea sudică a acestuia.

Lacul Sireți-Ghidighici se află în centrul țării, într-o vale mare. Localitățile pe care le scaldă sunt: Sireți, Cojușna, Ghidighici, Roșcani și Vatra.

Lacul este amplasat la câțiva kilometri de Chișinău, așa că până acolo poți ajunge în jumătate de oră.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente