(video) „Îmi doresc ca salariile să fie decente, pentru ca oamenii să nu fie nevoiți să ia credite.” Ce spun moldovenii despre împrumuturi

218185333_904804740379561_3316574429767259439_n

Creditele fac parte din viața noastră. Uneori se întâmplă ca azi și acum să avem nevoie de bani pentru a cumpăra un telefon mobil sau tehnică de uz casnic ori poate plănuim de mai mult timp să achiziționăm un automobil sau un apartament în credit. În noua ediție a proiectului „Preț în privat” de la primii bani de buzunar și până la prima pensie, vorbim cu moldovenii despre credite.

În funcție de necesități și/sau de suma de bani de care avem nevoie, apelăm la instituția care să ne ofere un împrumut. Însă, sunt oameni care în niciun caz nu doresc să aibă de-a face cu băncile sau cu Organizațiile de Creditare Nebancară (OCN) din teama de a fi mințiți sau cum mai zic ei: „Mai bine adun bani și îmi cumpăr ceea ce vreau, dar mai târziu”. Și această abordare are dreptul la viață.

Majoritatea moldovenilor pe care i-am întâlnit au spus că sunt reticenți în contractarea unui credit, pentru că: „Trebuie să ai un job”, „Este o responsabilitate”, „Este o piramidă financiară”, „Procentele sunt mari”.

Pe scurt, creditul este o operațiune de împrumut reglementată printr-un contract, prin care o bancă sau un OCN pune la dispoziția clientului o sumă de bani cu condiția că această sumă va fi rambursată la timp și cu o dobândă suplimentară.

Băncile pun la dispoziție credite cu dobândă mai mică decât OCN-urile, întrucât instituțiile bancare operează cu documente ce demonstrează veniturile clientului. Acest procedeu reduce riscul unei insolvabilități a persoanei, prin urmare, și riscul băncii de a pierde banii la fel este mică. Drept rezultat, dobânda mică propusă de bancă rezultă din analiza tuturor factorilor de risc cu care ar putea să se confrunte clientul.

Pe de altă parte, Organizațiile de Creditare Nebancară (OCN) au o altă politică de acordare a împrumutului. Aici, persoana poate obține o sumă de bani mai rapid decât la bancă, doar cu buletinul de identitate, fără a prezenta în majoritatea cazurilor dovezi că au un venit stabil care ar fi suficient pentru a rambursa în totalitate și la timp creditul. În această formulă, OCN-ul se confruntă cu riscuri mai mari, de aceea și dobânda e mai mare. Asta se face pentru a „amortiza” eventualele pierderi financiare pe urma neachitării la timp a ratelor sau a refuzului de achita în continuare. Aceste conflicte deja se soluționează în instanțele de judecată.

În următoarele ediții, vom aborda tema creditului din toate punctele de vedere, vom prezenta opinia unui expert despre cum să alegem un credit oportun, cum să reducem riscurile de supraîndatorare etc.

Dar până atunci, vă invităm să priviți un vox în care am aflat ce cred moldovenii despre credite.

Dacă sunteți curioși despre cum reporterii echipei #diez au câștigat primii lor bani, atunci vedeți acest articol.

De asemenea, vă recomandăm să vedeți și cum îi învățăm pe copii să-și câștige primii bani. Iar după ce le-am explicat acest lucru, vine timpul să-i învățăm cum să gestioneze banii câștigați.

Răspundeți la acest quiz ca să vă verificați cunoștințele despre seria de articole publicate pe subiectul educației financiare destinate copiilor cu vârsta preșcolară și a copiilor școlarității mici (cinci-10 ani).

Aici, psihologa Cezara Dilevschi ne lămurește cum discutăm cu adolescenții despre gestionarea banilor. În continuare, am vorbit cu avocatul Eduard Gurin, asociat la VERNON | DAVID, despre drepturile adolescenților la muncă, iar eleva Alina-Maria Ţurcanu ne-a povestit despre primul ei job.

Rezolvă acest quiz și află în ce condiții un tânăr de până la 18 ani se poate angaja oficial.

Echipa #diez a creat un dicționar financiar-bancar destinat persoanelor care urmează să obțină un credit sau care mai des interacționează cu instituțiile bancare și nebancare.

Accesează acest buton dacă dorești să citești toate articolele publicate în cadrul proiectului „Preț în privat” de la primii bani de buzunar și până la prima pensie.

De ce „Preț în privat”?

Trăim într-o societate în care discuția despre bani este tabuizată. Nu vorbim despre salarii, pe ce cheltuim banii, nu facem achiziții serioase în ziua de luni, pentru că vom fi cheltuitori toată săptămâna, nu avem cultura economiei și a planificării bugetului personal pe cel puțin o săptămână înainte. Ținem în taină operațiunile efectuate sau nu le discutăm cu alții de teama că vom fi deocheați. Educația financiară este un element important în cultivarea unui comportament rațional și conștient atunci când ne propunem să cheltuim leii noștri binemeritați. „Preț în privat” vine să aducă lumină în portofelele voastre și o relație sănătoasă cu propriii bani. Haideți să ieșim din privat și să vorbim deschis despre cum să gestionăm eficient banii noștri și despre cum să-i ajutăm pe alții să devină independenți financiar.

Echipa #diez lansează un proiect de educație financiară în care își propune să vină cu informații de calitate direct de la experți în domeniu: psihologi, economiști, juriști, profesori, dar și vom relata experiențe reale ale oamenilor de rând despre cum au reușit să-și dezvolte un întreg sistem de gestionare eficientă a banilor. Vom aborda toate vârstele și vom găsi soluții pentru a preveni problemele financiare cu care se pot confrunta elevii, studenții, familiile cu sau fără copii, celibatarii sau pensionarii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente