Autoritățile anunță noi condiții de intrare în Republica Moldova. Țările din care revin moldovenii vor fi clasificate în zone roşii şi verzi

passport-covid-1

În contextul riscului sporit de import al noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum și de răspândire ale acestora pe teritoriul țării, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică s-a întrunit în ședință ieri, 17 iulie, pentru a aproba noi măsuri privind controlul și combaterea infecției COVID–19.

Potrivit deciziei autorităţilor, ţările de unde revin moldovenii vor fi clasificate în zone roşii şi verzi. Astfel, cei care vin din zone verzi trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în ţară, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, în caz contrar, persoanele vor fi nevoite să stea 14 zile în carantină.

Cu titlu de excepție vor fi cetățenii care s-au vaccinat şi au deja mai mult de 14 zile de la rapel, copiii de până la şase ani, elevii sau studenţii de până la 18 ani, care trebuie să dețină un act care să confirme acest lucru.

Toţi călătorii care vor veni din zonele roşii vor fi plasaţi în carantină timp de 14 zile, cu excepția celor care deţin certificat de vaccinare şi copiii de până la şase ani. Călătorii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani au nevoie de un test PCR negativ.

Persoanele plasate în carantină au dreptul să circule după a şaptea zi în cazul în care au efectuat un test PCR şi rezultatul a fost negativ. Nu vor sta în autoizolare nici oamenii care deţin un act ce demonstrează că au anticorpi.

Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, noile prevederi se referă la regulile de trecere a frontierei Republicii Moldova, intensificarea procesului de vaccinare și alte măsuri de protecție împotriva COVID-19. Prevederile vor intra în vigoare începând cu data de 19 iulie 2021.

Lista ţărilor va fi actualizată pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi altor instituţii de stat în fiecare zi de vineri.

Pentru ultimele 14 zile, incidența COVID-19 a constituit 26 de cazuri la 100 000 persoane. De asemenea, în ultima perioadă, rata fatalității a crescut de la 2 la 3,13 decese din 100 cazuri de îmbolnăviri, iar rata de contagiozitate  s-a majorat de la 0,75 în săptămâna a 21-a din anul curent la 1,05 în săptămâna a 27-a.

În Republica Moldova, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început la data de 2 martie 2021. Până astăzi, au fost administrate 861 995 doze de vaccin. Astfel, acoperirea vaccinală constituie 14,5 % cu prima doză și 9,8 % cu ambele doze.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente