(foto, video) „Echilibrul psihologic are un rol aparte în rezultatele obținute.” Dan Olaru, participant la proba tir cu arcul, despre pregătirea pentru Jocurile Olimpice

ipiccy_image (4)

Republica Moldova va fi reprezentată la Jocurile Olimpice din Tokyo (care trebuiau să fie organizate în 2020, dar au fost amânate din cauza pandemiei) de 20 de sportivi. Echipa #diez și-a propus să vorbească cu fiecare dintre aceștia și să afle cu ce emoții merg la competiție și ce așteptări au. În interviul de mai jos, îți propunem să îl cunoști pe sportivul Dan Olaru, cel care va reprezenta Moldova la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la proba tir cu arcul. Dan nu este la prima sa experiență de participare la olimpice, tânărul a debutat la Londra, la Jocurile din 2012, iar acum își propune să înregistreze un rezultat mai bun.

În șapoul articolului, v-am promis că vă vom face cunoștință cu Dan. Prin urmare, pentru a înțelege mai bine tot efortul pe care l-a depus și toate sacrificiile pe care le-a făcut pentru a ajunge acolo unde este acum, e imperativ să vedem cum a început totul.

Sportivii de performanță, de regulă, își încep cariera încă din copilărie sau din adolescență timpurie. Dan nu este o excepție de la regulă, pasiunea tânărului pentru tir cu arcul vine de la vârsta de 11 ani, când, înconjurat de prieteni care practicau acest sport, a decis să-și încerce puterile. „Când aveam 11 ani, aveam doi prieteni dintre care unul practica tirul cu arcul, iar celălalt era pasionat de tir cu arma. Inspirat de exemplele lor, am decis să încerc și eu aceste sporturi. Întâi, am mers la tir cu arma, iar apoi am decis să merg și la tir cu arcul. Le-am îmbinat vreo doi ani, mergeam zilnic la antrenamentul la pistol, iar după, mergeam la al doilea antrenament, la arc. Peste ceva timp, am înțeles că trebuia să iau o decizie în legătură cu sportul pe care urma să-l practic. Factorul decisiv au fost competițiile din străinătate, unde participam la proba tir cu arcul în mare parte, iar reușitele pe care le aveam m-au ajutat să aleg acest sport.”

Photo Credit: Facebook/Dan Olaru

Dan practică tirul cu arcul de aproape 14 ani. Tânărul spune că, de-a lungul timpului, au fost mai multe momente când a vrut să renunțe, dar firea sa perseverentă nu i-a permis să o facă. „Sunt o persoană care încearcă repede să uite lucrurile negative și să meargă mai departe.”

„În sportul nostru foarte mult ține de echilibrul pe care îl ai cu tine însuți”

La capitolul victorii memorabile și importante, Dan are o serie de competiții sportive pe care le poate enumera. Deși ar fi de așteptat ca Jocurile Olimpice de la Londra să fie pe primul loc, tânărul spune că, între timp, emoțiile concursului s-au estompat, iar adrenalina pe care o obține odată cu noile victorii îl face să rearanjeze topul victoriilor.

„Să mă fi întrebat acest lucru în anul 2012, aș spune cu încredere și fără ca să mă gândesc mult că este calificarea la JO și evoluția mea în cadrul acestor Jocuri, unde am ocupat locul 9 și am intrat în top 10 sportivi la tir cu arcul. Dar deja după atâția ani și după atâtea competiții la care am luat locuri de frunte, îmi este greu să aleg una singură.” Sportivul menționează că fiecare victorie, fiecare trofeu sunt memorabile pentru el, pentru evoluția sa personală și profesională, deoarece în spatele tuturor medaliilor și trofeelor strălucitoare se ascund ore de antrenament și multe sacrificii. Fiecare evoluție a sportivului poartă o semnificație specială pentru dânsul. „Fiecare victorie pentru mine are tot timpul o istorie, cum am ajuns la ea și ce am făcut pentru ca să fiu unul dintre cei mai buni în sportul meu.”

Photo Credit: Facebook/Dan Olaru

Sportivul cu drag își amintește de prima competiție la care a participat. Dan ne-a relatat despre emoțiile și adrenalina pe care le-a avut la concursul sportiv. „A fost după vreo doi ani de când am început să practic tirul cu arcul. Au fost niște emoții de neuitat pentru mine atunci: prima mea plecare peste hotare, ceva nou pentru mine, adrenalina competiției. Atunci, fiind copil, erau niște emoții pe care mult timp nu le-am uitat. Desigur că, peste o perioadă, unele momente și amintiri devin mai șterse, accentuându-se experiențele noi.”

Calificările la Jocurile Olimpice

Dan menționează inclusiv despre provocările sportului pe care îl practică și specifică faptul că starea psihologică are un rol aparte în rezultatele obținute. „În sportul nostru, foarte mult contează echilibrul pe care îl ai cu tine însuți; e necesar: să te poți concentra, să știi să lași toate problemele care te macină, să fii calm și să mergi către obiectivul tău.” Anul curent, cea mai provocatoare competiție pentru tânărul sportiv a fost cea de la Paris, în cadrul căreia se decideau ultimele calificări pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. „A fost o concurență pe cinste. Dintre 96 de participanți, doar primii șapte sportivi primeau biletul verde pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Dorința mare pentru calificare la JO de multe ori te încurcă să fii cumpătat și să acționezi la rece.”

Despre cea de-a doua calificare la Jocurile Olimpice, Dan spune că este mai intensă atât în ceea ce ține de  pregătire, cât și în ceea ce ține de emoțiile pe care le resimte. „Aș spune că atunci emoțiile erau mult mai slabe, deoarece atunci eram la începutul carierei mele în calitate de sportiv și nu prea aveam drept scop calificarea la JO. Cu timpul, când începi să realizezi mai multe lucruri, când începi să devii mai experimentat, e și mai greu să te califici la JO, deoarece, cum am mai zis, dorința este atât de mare de a te califica și de a pleca iar la olimpice, încât te încurcă să rămâi calm și să îți urmezi obiectivul propus.”

Photo Credit: Facebook/Dan Olaru

Prima calificare la Jocurile Olimpice, menționează Dan, a fost un rezultat al muncii depuse ani de zile, iar cea de-a doua calificare a îmbinat atât un rezultat frumos al efortului, cât și un scop bine țintit.

Dan nu are un regim diferit de pregătire pentru Jocurile Olimpice, dat fiind faptul că mereu se antrenează la limita puterilor, pentru a reuși să obțină rezultatul așteptat. „Două antrenamente pe zi și după ele puțin alerg sau merg la sală. Unica diferență în pregătirea de acum este că suntem în Japonia, ne acomodăm cu fusul orar și cu condițiile climaterice de aici, care destul de mult diferă de ale noastre.” Totuși, sportivul este sigur că va reuși, în pofida provocărilor curente, să se mândrească de rezultatele pe care le va înregistra și să nu dezamăgească așteptările susținătorilor.

Cei mai importanți susținători a lui Dan sunt părinții și antrenoarea care, indiferent de reușitele sportivului, i-au fost mereu alături. De asemenea, Dan spune că este susținut de colega sa de echipă, Alexandra. „Desigur că mă susțin inclusiv toți prietenii și persoanele care au practicat sau practică acest sport, fapt care nu poate să nu mă bucure.”

Photo Credit: Facebook/Dan Olaru

Mesajul pentru Lotul Național Olimpic al Republicii Moldova

Dan a lăsat un mesaj pentru colegii din Lotul Național Olimpic al Republicii Moldova: „Haideți să fim puternici, să nu ne lăsăm bătuți, să luptăm până la sfârșit, deoarece nimeni nu știe cum poate să se schimbe situația și anume acele câteva secunde, acei metri sau acele puncte de la finalul competiției ne vor ajuta să ajungem printre primii și să urcăm pe podium.”

Totodată, tânărul a adăugat că, în prezent, simte o susținere colosală din partea suporterilor din Moldova. „Până la aceste JO, încă nu a fost niciodată o așa susținere mare și o mediatizare puternică și plăcută din partea suporterilor și a canalelor mass-media din Moldova, de aceea, aș vrea să le mulțumesc tuturor pentru acest lucru.”

Photo Credit: Facebook/Dan Olaru

Găsiți AICI lista celor 20 de sportivi și sportive care ne vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Amintim că, la jocurile Olimpice din acest an, Moldova va fi reprezentată de 20 de sportivi. Sportivii calificați la JO sunt: Zalina Petrivskaya, Serghei Marghiev (aruncarea ciocanului), Dimitriana Bezede (aruncarea greutății), Lilia Fisikovici (maraton), Andrian Mardare (aruncarea suliței), Alexandra Emilianov (aruncarea suliței), Anastasia Nichita (lupte feminine), Victor Ciobanu (lupte greco-romane), Denis Vieru, Victor Sterpu (judo), Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu (canoe), Alexandra Mîrca, Dan Olaru (tir cu arcul), Tatiana Salcuțan, Alexei Sancov (înot), Elena Cîlcic, Marin Robu (haltere), Anna Dulce (tir). Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate să aibă loc în perioada 23 iulie-8 august 2021.

Vezi mai jos un material video despre Dan și sportul pe care îl practică realizat în 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente