Domeniul IT atrage tot mai multe persoanele din întreaga lume. Milioane de oameni de diferite vârste, sex, etnii, confesiuni sau statut aleg profesii în IT, pentru că aceasta oferă nu doar în teorie, dar și în practică egalitate de șanse. Astfel, comunitatea IT „riscă” să devină una dintre cele mai inclusive și diverse, chiar dacă mai are mult de muncit pentru asta. Despre ce succese înregistrează în acest domeniu în Moldova, cinci membre ale Comitetului HR and Education au discutat în cadrul evenimentului „Diversitate, Echitate și Incluziune în comunitatea IT” organizat de Startup Moldova la inițiativa Tekwill.
Dizabilitate, o non-piedică în IT
Comunitatea IT tinde să fie cât mai incluzivă pentru a oferi șanse egale și a nu pierde buni specialiști. Mai mult, aceasta poate fi o soluție pentru persoanele cu necesități speciale, întrucât le oferă destule instrumentele pentru a-și valorifica potențialul.
„Pentru noi diversitatea înseamnă respectarea unicității fiecărei persoane și promovare în raport cu competențele sale”, afirmă Tatiana Medvedev, reprezentanta companiei Moldcell. Compania și-a adaptat sediul necesităților tuturor și în cadrul acesteia activează mai multe persoane cu dizabilități. „O echipă diversă aduce rezultate mai bune”, spune Tatiana.
Un alt caz de succes este compania Cegeka, în cadrul căreia activează o persoană ce a căpătat o dizabilitate în urma unui accident și a decis să se reprofileze în IT „Persoanele cu necesități speciale sunt foarte ambițioase, vom continua să îi încurajăm”, spune Cristina Matciac, reprezentanta Cegeka.
Totuși, angajarea persoanelor cu dizabilități este de multe ori îngreunată de piedici birocratice. „Conform legii ar trebuie să declarăm persoanele cu dizabilități la Agenție de Ocupare a Forțelor de Muncă, dar nu întotdeauna persoanele își doresc acest lucru”, spune Alina Malbaș-Rotaru, reprezentanta companiei Noction.
IT-iști și la 72 de ani
Chiar dacă profesiile din domeniul IT sunt asociate de cele mai multe ori cu tinerii, domeniul este deschis pentru persoanele de toate vârstele. „Cea mai în vârstă persoană din echipa noastră are 72 de ani, anterior activase ca profesor, iar acum este un adevărat guru pentru noi”, povestește Sabina Paulesco, reprezentanta companiei Amdaris.
Indiferent de unde ești, câți ani ai, de unde provii, ce religie sau orientare sexuală împărtășești, poți fi sigur că lumea IT te va primi cu brațele deschise dacă dorești și poți să activezi în domeniu, susțin participantele la panel.
Mai multe femei, mai puțină discriminare
Una dintre problemele comunității IT este raportul mic de femei ce aleg acest domeniu în mare parte din cauza stereotipurilor. „Am observat o reticență din partea fetelor și femeilor față de profesiile din domeniul IT. Cred că o mare parte din vină o poartă școala și familia care nu le susțin”, spune Alina Malbaș-Rotaru, reprezentanta companiei Noction.
Totuși tendințele se schimbă. În ultimii ani, datorită proiectelor și inițiativelor menite să încurajeze fetele și femeile în IT, tot mai multe femei aleg să își construiască cariere în domeniul IT.
Un exemplu în acest sens este și experiența companiei DevelopementAid. „În rezultatul unui proiect în parteneriat cu Tekwill, echipa noastră s-a mărit cu 10 angajate. A fost ceva unic”, povestește reprezentanta companiei, Anastasia Pendus.
În cadrul companiei Moldcell, dintre cei 371 de angajați, mai mult de jumătate sunt femei. Reprezentanta Moldcell, Tatiana Medvedeva, spune că incluziunea femeilor a decurs natural, pentru că compania a promovat mereu egalitatea. „Ne mândrim cu faptul că mai mult de 75% din dintre managerii de top sunt femei, ba mai mult și departamentul tehnic este condus de o femeie” spune Tatiana.
Incluziune și oportunități
Incluziunea presupune adaptare, structură flexibilă și primitoare pentru toți. „Incluziunea înseamnă și posibilitatea de a alege graficul de muncă, lucru în oficiu, part-time sau freelancing. Domeniul IT oferă toate aceste posibilități”, afirmă Anastasia Pendus, reprezentantă DevelopmentAid. Anastasia menționează că posibilitatea de a lucra de acasă sau part-time este deosebit de importantă pentru părinții ce au copii mici. Astfel, părinții vor putea să ofere mai mult timp copiilor fără a renunța la carieră.
Incluziunea și diversitatea trebuie nu doar promovate, ci și educate, susțin participantele la panelul de discuții din cadrul evenimentului. „Trebuie să investim în cultura corporativă pentru ca echipa să poată accepta persoane din orice grup”, menționează Iuliana Serbinovici, reprezentanta ATIC.
De aceeași părere sunt și cei de la compania Orange, unde se organizează traininguri lunare pe diverse subiecte sociale. „În această lună am desfășurat un training online, pe subiectul diversității și incluziunii, pentru a crește gradul de conștientizare al angajaților”, povestește reprezentanta Orange, Elena Donici.
„Diversitate, Echitate și Incluziune în comunitatea IT”, este organizat de Startup Moldova cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului „Tekwill” implementat de ATIC, în parteneriat cu Izarra Community, Tech Women Moldova.