(vox) „Am așteptat atât de mult timp ca să pot vota.” Ce schimbări își doresc tinerii care au votat pentru prima dată

colaj

Au mers pentru prima dată nerăbdători la vot, punându-și speranțele în votul de azi, iar noi am discutat cu ei pentru a înțelege cum s-au simțit în această zi importantă, dar și cum își doresc să fie Moldova pentru că să le fie casă pe termen îndelungat.

Andrei Șarov: „Este nevoie de timp pentru a face schimbări radicale”

„Când am mers la vot, simțeam puțină frică amestecată cu mândrie. Frică, deoarece e ceva nou pentru mine și nu știam cum se petrece votarea, iar mândrie, pentru că pot contribui la un viitor mai bun al țării prin schimbarea clasei politice.

De vreun an, am înțeles de ce este atât de importantă politica pentru orice ne înconjoară și am început să mă informez, să citesc articole, să privesc emisiuni politice și chiar ședințele instituțiilor precum CC, guvern și parlament. Astfel, am venit la alegeri cu o viziune clară pentru cine să votez.

Aștept schimbări în sistemul educațional, în justiție, în economie. Astea consider că sunt prioritare, dar obiectiv vorbind, este nevoie de timp pentru a face schimbări radicale. Atât timp cât avem oameni cinstiți la putere, care au dat dovadă de iubire de patrie și de dorință de a face o viață mai bună aici, în Moldova, voi aștepta cu răbdare schimbările mari, urmărind zilnic cum se petrec schimbările mici.”

Alina Țurcanu: „Ar trebui să mă simt liberă în lansarea unei afaceri”

„Azi-dimineață, m-am trezit deodată cu un entuziasm și cu un avânt tare energic, pentru că am așteptat de mult timp să pot vota. De când eram mică, intram cu părinții în secția de votare și visam cum și eu, odată, voi ajunge să pun ștampila singură pe buletinul de vot. La noi în familie nu există noțiunea de «a nu ieși la vot», de aceea nu a existat niciun dubiu sau ezitare.

Pentru că eram prezentă la fiecare scrutin de până acum împreună cu părinții, eram informată despre cum și unde se desfășoară votarea. Înainte de alegeri, am urmărit dezbaterile electorale și interviuri cu unii reprezentanți ai partidelor și mi-am putut sculpta o opinie proprie despre situația politică și despre cine vreau să ajungă în parlament.

După ce termin universitatea, mă voi confrunta cu o dilemă existențială – dacă îmi continui cariera acasă sau peste hotare. Vreau ca atunci să nu am nicio îndoială și să aleg cu precizie să rămân în Moldova. Pentru ca asta să fie posibil, ar trebui să mă simt în siguranță datorită unui sistem educațional inovativ, flexibil unor noi schimbări și conceput special pentru a răspunde direct nevoilor elevilor și studenților, fără subiectivitate ridicolă la examene și îndoctrinare colectivă impusă de către profesori. Ar trebui să mă simt liberă în lansarea unei afaceri și să am senzația că statul mă susține și nu-mi pune bețe în roate. Ar trebui ca toți cetățenii să fie egali în fața legii, fără permise de conducere cumpărate și alte scheme infernale de corupție.”

Lena Botnaru: „Este un alt nivel de responsabilitate”

„M-am simțit extrem de entuziasmată știind că e prima oară când contribui la o decizie luată la nivel național. Aici, nu mai este alegerea membrilor senatului școlii, este un alt nivel de responsabilitate.

În primul rând, am filtrat toată informația care îmi apare pe pagina mea de Facebook. Am privit emisiuni ce au o atitudine strict obiectivă și critică față de politica moldovenească, dar nu în cel din urmă rând, m-am înconjurat involuntar cu oameni deschiși la minte ce cu adevărat vor o schimbare.

Aștept ca tinerii să fie mult mai responsabili, să ia în serios dreptul de vot, iar odată cu această schimbare, totul va deveni mai bine, așa cum orice schimbare trebuie începută de la tine.”

Camelia Postovan: „Am simțit cu adevărat că am 18 ani”

„Atunci când am mers la vot, am simțit cu adevărat că am 18 ani, vârstă conturată de sentimentul responsabilității. De mică, mergeam cu familia la vot și mereu mă întrebam cum e să fii în spatele cabinei de vot, iar azi am aflat!

M-am pregătit conștient analizând surse veridice de informație.

Aștept ca vocea oamenilor să fie auzită, iar între deputați și popor să fie o legătură bazată pe valori fundamentale ale țării noastre. Aștept ca sistemul de învățământ să fie o prioritate și mereu în proces de îmbunătățire. Aștept ca în fiecare instituție de stat să fie dreptate. Și, nu în ultimul rând, aștept ca toate neînțelegerile să fie rezolvate în mod pașnic și constructiv.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente