În cadrul briefingului Comisiei Electorale Centrale, reprezentanții CEC au prezentat datele actualizate despre procesul electoral din țară. În mai puțin de două ore, votarea se va încheia.
„După închiderea secțiilor de votare, funcționarii electorali vor începe numărarea buletinelor de vot, noi cu toții vom putea vizualiza pe ecrane rezultatele. Procesul se desfășoară calm, fără incidente majore. Deocamdată, avem 43 % de prezență la vot. Au fost deschise toate secțiile de votare din străinătate. Cei mai mulți alegători s-au prezentat la Paris, Londra, Bologna și Berlin. La momentul de față numărul de votați în străinătate a atins cifra de circa 175 de mii.”, a spus Dorin Cimil, președintele CEC.
Rezultatele preliminare de la Tokyo și Beijing vor fi comunicate după închiderea tuturor secțiilor de votare.
Conform datelor statistice, cei mai activi alegători sunt în circumscripțiile electorale Ocnița, Dondușeni, Râșcani, Soroca, Fălești, Ungheni, Șoldănești, Rezina, Orhei, Telenești, Strășeni, Dubăsari, Criuleni și Ialoveni unde au votat peste 40 % din cei așteptați la urne. În municipiul Chișinău avem o participare de peste 270 mii alegători – sau, la fel, peste 40 %. În cele 41 secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, au votat peste 30 mii de alegători.i.
Circa 54 la sută dintre alegători sunt femei, iar peste 46 % sunt bărbați. Cei mai activi dintre votanți au vârsta cuprinsă între 56-70 de ani – peste 35 %, cei mai pasivi rămân a fi tinerii, de până la 25 de ani, circa 7 % din cei așteptați la votare ce reprezintă această categorie de alegători.
Cele opt contestații primite deocamdată, despre transportarea cetățenilor, agitații electorale etc. au fost trimise organelor responsabile. Potrivit declarațiilor poliției de la ora 16.00, s-au depistat peste 100 de încălcări.
Astăzi, 11 iulie, în Republica Moldova se desfășoară alegeri parlamentare anticipate. Începând cu ora 7.0 și până la ora 21.00, cetățenii pot merge la secțiile de votare din țară, dar și de peste hotare pentru a-și alege partidele care îi vor reprezenta în următorii patru ani în parlament. Amintim că acest scrutin a fost anunțat după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională introducerea stării de urgență, lucru ce a dat undă verde președintei Maia Sandu să dizolve parlamentul ales în februarie 2019.
Echipa #diez vă oferă informații la minut în cadrul unui live text pentru a vă ține la curent cu tot ce se întâmplă pe parcursul zilei atât la secțiile de votare, cât și în afara acestora.