Trebuie să recunosc că nu sunt un fan al sportului, îmi place să privesc ocazional, să joc fotbal, volei sau baschet cu amicii, însă când vine vorba de lumea sportului, mă declar depășit. În schimb, am fost mereu atras de cinematografie și astăzi vreau să vă recomand cinci filme care m-au fascinat chiar dacă m-am pus să le văd fără să știu nimic despre evenimentele ce stau la baza lor.
Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com
Sommeren ’92 (2015)
Având în vedere situația de pe arenele campionatului european, aș putea spune că acest film a fost mai actual ca niciodată până în data de 8 iulie 2021. E vorba de echipa națională de fotbal a Danemarcei, care, în vara anului 1992, a câștigat absolut surprinzător Campionatul European de fotbal. Prezent la meci, regizorul Kasper Barfoed a rămas profund impresionat, visând toți acești ani să facă un film care să surprindă acele săptămâni tulburătoare în care soarta fotbalului danez a suferit o schimbare.
Când carismaticul Sepp Piontek demisionează din funcția de antrenor al echipei naționale de fotbal daneze, succesorul logic devine asistentul său, Richard Møller Nielsen (interpretat de Ulrich Thomsen). Domnia lui Richard ca antrenor se transformă într-o catastrofă în urma căreia echipa nici măcar nu reușește să se califice la campionat. Dar dintr-o dată, din cauza sancțiunilor ONU, Iugoslavia este exclusă și Danemarca se pomenește iarăși în joc.
Este o comedie ușoară tipică acestui gen de film, cu o poveste motivațională accesibilă pentru toată lumea, cu multe clipe de suspans, cu glume subtile și empatie.
Moneyball (2011)
Un film bazat pe bestsellerul lui Michael Lewis Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game, regizat de Bennett Miller, în roluri principale cu Brad Pitt și Jonah Hill.
Filmul se concentrează pe personajul lui Billy Beane (Brad Pitt), managerul general al Oakland Athletics, care, după un început prost ca jucător, a trecut la conducerea clubului. În sezonul anterior, el a luat A-urile la World Series, doar ca să-i vadă pe cei mai buni jucători ai săi angajați de echipe care oferă salarii mult mai mari. Confruntat cu reconstruirea echipei la prețuri mizere, Beane se lasă convins de teoriile lui Peter Brand (Jonah Hill), un recent absolvent de la Yale, care, pe baza unor statistici-cheie bazate pe performanță, angajează jucători subevaluați. Împreună, formează o echipă care la început părea disperată, dar pe parcursul unui sezon, se dovedește a fi cea mai mare afacere din baseball.
Un film inteligent, intens și emoționant, care nu se referă atât la sport, cât la războiul dintre intuiție și statistici. O suită de frământări, incertitudini și voință de fier care stabilesc într-un final un nou record în liga americană de baseball.
Prezent pe Netflix.
Foxcatcher (2014)
Un film pe care l-am inclus în listă fără să-mi dau seama ca e regizat de același Bennett Miller. Un regizor cu doar trei filme în spate, însă toate demne de admirație.
O peliculă bazată pe cel mai tragic și răsunător caz din istoria wrestlingului american. Acțiunea filmului are loc în 1987, avându-i în vizor pe Mark (Channing Tatum) și Dave Schultz (Mark Ruffalo), campioni olimpici ai SUA la wrestling. Dave duce o viață așezată alături de familia sa mulțumindu-se cu meritele obținute, în timp ce Mark se simte subapreciat și uitat de lume. La scurt timp, Mark este invitat să antreneze și să facă parte din echipa Foxcatcher a lui John du Pont, acesta din urmă fiind interesat să aibă în echipă un campion olimpic pentru a-și câștiga respectul în ochii societății nobile și mamei sale. Între ei se leagă o prietenie ciudată până în momentul în care orgoliul lui du Pont îl aduce în echipă și pe Dave. Fratele său înțelege că ceva nu e în regulă și se implică fără să prevadă consecințele ce vor urma.
Nu este un film motivațional cum obișnuiesc să fie filmele despre sport, ci exact opusul. O dramă psihologică despre malformațiile naturii umane produse de izolare, bogăție și putere. Până acum, s-a vorbit doar despre rezultatele acestui caz, însă acest film ne-a dezvăluit în profunzime și motivele.
Disponibil pe HBO GO.
Senna (2010)
O peliculă cu două premii Bafta pentru cel mai bun montaj și cel mai bun film documentar, regizată de Asif Kapadia.
Senna este povestea vieții monumentale și a morții tragice a legendarului campion brazilian de curse Formula 1, Ayrton Senna. Abordând deceniul de la sosirea sa în Formula 1, la mijlocul anilor ’80, filmul urmărește luptele lui Senna împotriva inamicului său, campionul mondial francez Alain Prost. O întrecere pe care o duc atât în cadrul curselor, cât și în politica murdară care infestă sportul. Sublim, spiritual, dar ocazional nemilos, Senna cucerește și transcende Formula 1 pentru a deveni un superstar global. În mod privat, el este umil, aproape timid și patriot, donând milioane de dolari Braziliei natale și contemplând o viață dincolo de cursele de motor. Cu toate acestea, el este doborât în cel mai negru weekend din istoria sportului, urmărit în direct la televizor de 300 de milioane de oameni. Peste ani, este venerat în Formula 1 ca fiind cel mai bun pilot de curse cu motor din toate timpurile, iar în Brazilia – ca sfânt.
Un film biografic ce a adunat în spate sute de ore de imagini nemaivăzute, de la videoclipuri personale, întâlniri de familie, până la ședințe de piloți și interacțiuni întâmplătoare. Un montaj fabulos care pune lucrurile cap la cap și reușește prin puține cuvinte să ne facă să privim, să înțelegem și să retrăim viața unui om genial și simplu.
Filmul poate fi vizionat gratuit în engleză pe Watch Documentaries sau la o calitate mai bună pe iTunes.
Man on Wire (2008)
„Omul pe sârmă” este o capsulă fascinantă a timpului – o combinație de interviuri, cronică și reconstituiri care evocă o lume blândă, visătoare și oferă o perspectivă proaspătă asupra uneia dintre cele mai îndrăznețe cascadorii ale secolului XX. În amalgam cu ritmurile și beaturile unui film de jaf, pelicula lui James Marsh examinează mersul pe sârmă din 1974 al lui Philippe Petit. Subiectul explorează fiecare aspect al faptei, de la planificarea detaliată până la nebunia de a balansa pe funia întinsă între Turnurile Gemene ale World Trade Center.
O lucrare premiată cu Oscar pentru cel mai bun film documentar. O poveste curgătoare, cu suspans, cu inspirație și cu scântei în ochii personajelor. Dinamic, tânăr și motivațional, un act de huliganism care a provocat multe dispute în rândul oamenilor legii, dar care a cucerit nemărginit inimile celor simpli.
Filmul poate fi vizionat gratuit în engleză pe Watch Documentaries sau la o calitate mai bună pe iTunes. Țin să menționezi că există și un film de ficțiune care are la bază această întâmplare, regizat de Robert Zemeckis, cu titlul The Walk, accesibil pe Netflix.
Dacă ai dat click pe acest articol având așteptarea să găsești o listă de filme motivaționale după vizionarea cărora vei fi gata să răstorni munții, atunci da-mi voie să mă revanșez cu un playlist pe YouTube în care poți viziona opt recenzii scurte și, sper eu, vei da de ceva pe gustul tău. Pe curând!
Autor: Mircea Bobînă
Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com