„Cel mai des la școală, se încalcă drepturile copiilor care provin din familii sărace.” Situația privind respectarea drepturilor omului în Moldova

Copii-la-scoala-cu-masca

Situația privind respectarea drepturilor omului în Moldova s-a înrăutățit în 2020 în raport cu 2018. Potrivit Studiului de percepții privind respectarea drepturilor omului, ediția 2021, nouă din 10 respondenți consideră că drepturile omului sunt încălcate sistematic sau ocazional.

Dreptul la sănătate, la educație și la protecție socială sunt considerate ca fiind printre principalele trei cele mai actuale și importante drepturi, care necesită o atenție sporită din partea societății în Republica Moldova. În același timp, dreptul la sănătate și la protecție socială, în opinia respondenților, sunt printre trei cel mai puțin respectate, de rând cu dreptul la un proces echitabil.

— Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că în cea mai mare măsură sunt respectate drepturile copiilor și a femeilor, aceste opinii înregistrând și o creștere în raport cu datele studiilor precedente.

Cel mai puțin sunt respectate drepturile consumatorilor de droguri și de substanțe psiho-active, a minorităților sexuale (LGBT), drepturile deținuților și ex-deținuților. Experții intervievați au accentuat vulnerabilitatea locuitorilor din regiunea transnistreană privind respectarea drepturilor omului.

Corupția poate afecta în mare măsură respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, cu această afirmație este de acord o pondere de circa 60 % dintre persoanele intervievate.

Dreptul copiilor la educație în școlile din Moldova este afectat considerabil de posibilitățile financiare ale părinților, aproape jumătate dintre respondenți și-au exprimat acordul cu această afirmație, doar unul din patru consideră că statul asigură tuturor accesul la educație și condiții egale, iar absolvirea școlii oferă oportunități egale pentru elevi în continuarea studiilor. În contextul COVID-19 și a școlii online, s-a evidențiat privarea de dreptul la educație a copiilor din familiile vulnerabile care nu aveau acces la tehnologii și/sau internet.

Doar o treime dintre respondenți consideră că statul asigură tuturor acces egal la serviciile medicale de calitate, aproape două treimi susțin că statutul economic al persoanei afectează dreptul la servicii de ocrotire a sănătății, iar o cincime a menționat acordul cu faptul că polița de asigurare medicală permite deținătorului acesteia un nivel adecvat la servicii medicale.

Experții intervievați au accentuat faptul că problema nu este în accesul la serviciile medicale, dar în asigurarea calității serviciilor medicale, cu discrepanțe enorme între rural și urban.

40 % dintre respondenți sunt de părere că dreptul la informație, libertatea opiniei și dreptul la libera exprimare a jurnalistului sunt respectate, cu unele tendințe spre creștere a opiniei pozitive în raport cu datele studiilor anterioare.

În opinia majorității, două treimi dintre respondenți consideră că în Moldova femeile și bărbați au drepturi egale, iar fiecare al cincilea respondent consideră că situația bărbaților este oarecum mai bună decât situația femeilor. Egalitatea de șanse între bărbați și femei de asemenea este susținută în ponderi mai pronunțate de bărbați, persoanele tinere și cele mai înstărite.

Mass media este instituția care în opinia respondenților respectă cel mai mult drepturile omului (40,2 %), ceea ce înseamnă că aceasta asigură sau contribuie cel mai bine la respectarea drepturilor omului în Moldova, urmată de președintele țării (38,3 %). Cele mai joase aprecieri au fost înregistrate pentru ONG cu doar 25 %, de parlament și judecătorii cu câte circa 32 % din aprecieri.

S-a înregistrat o reducere a activismului civic al populației, măsurat prin diminuarea ponderii respondenților care au declarat că se simt liber de a participa sau realiza o acțiune fizică sau de protest.

Studiu privind percepția respectării drepturilor omului, ediția 2021, este al treilea realizat la comanda Oficiului Avocatului Poporului în ultimii șase ani (studii similare au fost efectuate în 2016 și 2018) și prezintă opinia populației privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. Cercetarea este axată în special pe examinarea nivelului de cunoaștere a drepturilor omului, a percepțiilor și a experiențelor populației ce țin de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Datele sunt completate cu aspecte calitative din cadrul discuțiilor de grup cu categorii vulnerabile din perspectiva respectării drepturilor omului în Republica Moldova și opiniile experților care activează în domeniu.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1 006 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult, perioada de culegere a datelor fiind 24 decembrie 2020-25 ianuarie 2021.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente