Aproape toate secțiile de votare din străinătate au fost suplinite cu câte 5 000 de buletine de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Despre aceasta a anunțat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, acesta a menționat că în unele țări au fost distribuite un număr mai mic de 5 000 de buletine.
„Aproape toate secțiile de votare din străinătate au fost suplinite cu câte 5 000 de buletine de vot, număr maxim admisibil în contextul cadrului juridic existent în Republica Moldova.
Un număr mai mic de 5 000 de buletine de vot au fost distribuite doar în câteva misiuni diplomatice ale Republicii Moldova din considerentul că în statele respective sunt mult mai puțini cetățeni ai Republicii Moldova.
Este vorba despre: Japonia, Republica Populară Chineză, Emiratele Arabe Unite și Qatar. Toate valizele diplomatice cu materialele electorale au fost expediate deja în străinătate și au ajuns la destinații. Actualmente au loc procedurile de verificare și testare a laptopurilor și organizarea activității ulterioare a birourilor”, a declarat Ciocoi.
În total, 150 de secții de votare vor fi deschise în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Ministrul de Externe în exercițiu – premierul interimar Aureliu Ciocoi a dat asigurări că guvernul va aloca CEC 22,4 milioane de lei, însă nu a precizat exact când se va întâmpla acest lucru.
„Suntem pe ultima sută de metri în ceea ce privește alegerile parlamentare anticipate. MAEIE s-au axat cu prioritate pe buna organizarea a scrutinului electoral. Este cel mai mare număr de secții de votare constituite peste hotare în istoricul organizării scrutinelor de orice gen – 150 de secții. A fost creat un grup de lucru la MAEIE. Scopul grupului este de a coordona la nivelul ministerului secțiile de votare de peste hotare și în susținerea Birourilor electorale de peste hotarele țării. Rog cetățenii să verifice din timp documentele necesare pentru votare. Ce ține de alocarea 22,4 milioane de lei, încă nu am informații la acest subiect. Fie adoptăm până la alegeri o Hotărâre sau după alegeri Guvernul este obligat să acopere necesitate de 22,4 milioane de lei. Încă nu avem o decizie cu privire la ședința”, a spune Aureliu Ciocoi.
Pentru cele 150 de secții din străinătate sun preconizate 726 700 de buletine de vot, dintre care 662 600 în limba română și 64 100 în limba rusă.
În total, au fost tipărite 3 521 642 de buletine de vot. Pentru cele 2 000 de secții de votare din țară au fost tipărite 2 794 942 de buletine de vot, dintre care în limba română – 2 112 244 şi 682 698 – în limba rusă.
Iată lista finală a tuturor partidelor/blocurilor/candidaților independenți înregistrați la CEC.
1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”
2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”
3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”
4. Partidul Politic „ȘOR”
5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”
6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor
7. Partidul Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”
8. Partidul Democrat din Moldova
9. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”
10. Partidul Unității Naționale
11. Partidul „Democrația Acasă”
12. Partidului Politic „NOI”
13. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei
14. Partidul Alianța pentru Unirea Românilor
15. Partidul Verde Ecologist
16. Partidul Legii și Dreptății
17. Partidul Politic Puterea Oamenilor
18. Partidul Regiunilor din Moldova
19. Partidul „Patrioții Moldovei”
20. Partidului Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”
21. PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ
22. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii
23. Veaceslav Valico (candidat independent)
Pe 28 aprilie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională introducerea stării de urgență, lucru ce a dat undă verde președintei Maia Sandu să dizolve parlamentul. Ulterior acestei decizii, Maia Sandu a anunțat că a semnat un decret de dizolvare a parlamentului și că, în data de 11 iulie 2021, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.