57 % dintre respondenți ar accepta să se vaccineze împotriva COVID-19, arată rezultatele Studiului 5 despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Moldova. Nivelul de acceptare a vaccinului a crescut semnificativ față de studiul precedent, anunță autoritățile.
Principalele rezultate.
— Acceptarea vaccinului împotriva COVID-19 este în creștere continuă: 57% ar accepta să se vaccineze, comparativ cu 41 % în martie 2021 și 31 % în studiile anterioare. Totodată, procentul persoanelor care afirmă că nu se vor vaccina a scăzut de la 37 % la 23 %.Vaccinul continuă să fie acceptat mai mult de către persoane în vârstă și bărbați, cei cu încredere mai mare în autorități și cei care percep virusul ca fiind aproape și că se răspândește rapid.
— 20 % dintre respondenți declară că au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19. Majoritatea (90 %) a primit vaccinul în Moldova, iar 8 % în România.
— Neîncrederea în procesul de vaccinare continuă să fie alimentată de zvonurile negative în spațiul public. Astfel, 71 % din respondenți (față de 82 % în studiul precedent) au auzit lucruri rele despre vaccinuri, în special că acestea au efecte secundare grave (92 %).
— Cât privește preferința pentru tipurile de vaccin, studiul actual atestă o echilibrare în preferințe: dintre respondenții care acceptă să fie vaccinați, 27 % preferă Sputnik V, 25 % – Pfizer, 18 % – AstraZeneca, iar alte 18% ar accepta orice vaccin oferit de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
— Majoritatea respondenților consideră că deciziile luate cu privire la pandemie sunt corecte (65 %), în creștere ușoară față de studiul precedent.
— 35 % dintre respondenți susțin că situația lor financiară personală s-a înrăutățit (46 % în martie 2021) în ultimele trei luni, iar pentru 56 % a rămas neschimbată (49 % în martie 2021).
— Nivelul de încredere în instituțiile publice este în creștere continuă din luna august 2020. Medicul de familie, spitalele, și angajatorul continuă să fie printre cei mai de încredere. Față de studiile precedente a crescut semnificativ nivelul de încredere în Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Organizația Mondială a Sănătății.
– Cele mai de încredere surse de informații sunt prietenii și familia (75%). Organizația Mondială a Sănătății și instituțiile naționale de sănătate publică se bucură de încrederea a 62% și, respectiv, 51% de respondenți, ambele având o dinamică pozitivă a nivelului de încredere.
Al cincilea sondaj a fost efectuat în perioada 20 mai-4 iunie, pe un eșantion de 1 003 persoane din peste 320 de localități, eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.
Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemiologică din Republica Moldova. Datele au fost colectate de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice „CIVIS” prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt (Germania), aplicându-se pachetul statistic R Notebook. Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.