Ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie, a afirmat marți că „șampanie”, este un nume care poate fi folosit doar pentru vinurile spumante din regiunea omonimă din Franța, deși în decursul timpului alte țări au încercat să susțină că denumirea este a lor, transmite Reuters, notează AGERPRES.
Reacția ministrului francez vine după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a adoptat o lege care obligă producătorii străini de șampanie să își eticheteze produsul drept „vin spumant”.
Conform unei legi promulgate de Vladimir Putin, numai vinul efervescent produs în Rusia poate fi denumit drept „șampanie”, în timp ce producătorii străini vor trebui să modifice denumirea băuturii lor, transmite AGERPRES.
„Vă puteți imagina reacția autorităților franceze”, a declarat ministrul Denormandie, la un post de radio, adăugând că, „cuvântul (șampanie) vine din frumoasa regiune franceză unde este produsă șampania.
Organizația profesională Comite Champagne, asociația comercială care reprezintă interesele producătorilor independenți de șampanie, a dat publicității un comunicat în care cere diplomaților francezi și europeni să se implice în schimbarea legii din Rusia. În plus, cei doi copreședinți ai Comite Champagne, Maxime Toubart și Jean-Marie Barillere, au făcut un apel la toți membrii organizației ca să oprească livrările spre Rusia, pentru un moment. Cei doi susțin că denumirea „șampanie” are protecție legală în 120 de țări.
„Comite Champagne deplânge faptul că această lege nu asigură consumatorilor ruși informații clare și transparente cu privire la originea și caracteristicile vinului”, se arată în comunicatul organizației profesionale, care adaugă că legea subminează două decenii de discuții între Rusia și Uniunea Europeană.
În prezent, Rusia importă aproximativ 50 de milioane de litri de vin spumant în fiecare an, dintre care 13 us% este șampanie franțuzească. Există deja disponibile mai multe mărci de „șampanie” rusească, produse în regiunile din sudul Rusiei, precum Krasnodar și Rostov, și care se comercializează chiar și cu 270 de ruble, adică aproximativ trei euro pe litrul.
Franța protejează termenul „șampanie”, iar Uniunea Europeană și multe alte țări rezervă acest termen numai pentru vinul produs în regiunea cu același nume, Champagne, din nord-estul Franței.