Au ucis milioane de oameni nevinovați. Cine sunt cei mai sângeroși dictatori ai ultimului secol

BeFunky-collage

Istoria definește dictatorii ca fiind conducători de țară cu mână de fier și o autoritate absolută. Aceștia sunt cunoscuți pentru cruzimea lor și modul în care încalcă orice lege sau regulă, fără frică sau pic de milă la adresa poporului.

Ismail Enver Paşa 

A trăit între anii 1881 și 1922, fiind liderul Imperiului Otoman în timpul Războaielor Balcanice și în Primul Război Mondial. Era mereu învins în războaie și dădea vina pe armeni pentru a își acoperi eșecurile, dar și pierderile. Tot el a declanșat Genocidul Armean, atrocitate care a dus la moartea a 1,2 milioane de armeni, 350 000 de greci, 500 000 de asirieni şi 480 000 de greci anatolieni. A fost pentru prima oară când a fost folosit acest cuvânt – genocid. Enver Paşa a fost ucis într-un atac surpriză al adversarilor săi, în anul 1922.

 

Hideki Tōjō 

A trăit între anii 1884 și 1948, a fost general în Armata Imperială Japoneză, ministru de Externe, Ministrul Comerțului, Ministrul Afacerilor Interne, ministrul Armatei, ministrul Educației și prim-ministru. Hideki Tōjō s-a aliat cu naziștii în speranța că va conduce, într-o bună zi, alături de Adolf Hitler. În timpul domniei sale, a atacat mai multe țări din Asia și a cauzat moartea a peste cinci milioane de oameni. Hideki Tōjō a fost arestat și executat pentru crime de război, murind prin spânzurare pe 23 decembrie 1948.

 

Iosif Vissarionovici Stalin 

A trăit între anii 1878 și 1953 și este cunoscut ca dictatorul Uniunii Sovietice de la începutul anilor 20 până la moartea sa, în 1953. În timp ce a modernizat Rusia, a răspândit teroare în rândul oamenilor. Industrializarea rapidă și politicile agricole au cauzat moartea a milioane de oameni prin înfometare. Foamea severă din acea perioadă ar fi ucis între 2,6 milioane şi 10 de milioane de oameni.

Stalin a fost inițiatorul Marii Epurări, o campanie prin care cei ce se opuneau ideilor sale mureau prin execuție. Arhivele spun că în perioada 1921–1953 au fost 799.455 execuții, 1,7 milioane de decese în Gulag și alte 390 000 de decese în urma relocărilor forţate. Peste 2,9 milioane de decese ar fi fost cauzate de regimul acestui dictator crud. Iosif Stalin a murit în urma unui accident vascular cerebral pe 5 martie 1953.

 

Adolf Hitler 

A trăit între anii 1889 și 1945, fiind un dictator tiranic al Germaniei din 1933 până în 1945. Este cel care a promovat naționalismul german și antisemitismul. În 1933, a devenit Conducător „Fuhrer” al celui de-al Treilea Reich. Era obsedat de putere și politici fasciste, și a dat startul militarizării care a dus la Al Doilea Război Mondial. Milioane de oameni au murit în lagărele de concentrare sub dictatura lui. Cifrele se ridică la 6 milioane de evrei și 1,5 milioane de rromi, sau un total de 17 milioane de oameni. Adolf Hitler s-a sinucis cu câteva zile înainte ca Berlin să se predea forțelor aliate, la 30 aprilie 1945.

 

Mao Zedong

A trăit între anii 1893 și 1976, fiind un lider comunist chinez și revoluționar. În primii cinci ani de dictatură a ordonat moartea în lagărele de muncă a 4-6 milioane de oameni. A inițiat programele populare Marele Salt Înainte și Revoluția Culturală, proiecte ce au dus la moartea a 20 de milioane de oameni. Cine îndrăznea să îl critice era executat. Se spune că un număr de 78 de milioane de oameni au murit în timpul regimului Mao Zedong. Acesta a decedat pe 9 septembrie 1976, în urma unul atac de cord suferit la 82 de ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente