Vrei să devii designer(ă)? La ce universități din Moldova poți studia această specialitate și cât costă contractul de studii

NIK_1424

Dacă ești pasionat(ă) de Design și vrei să devii specialist(ă) în acest domeniu, atunci să știi că în Moldova există câteva universități care-ți oferă posibilitatea să studiezi această specialitate, atât la buget cât și în baza unui contract.

Mai jos îți prezentăm instituțiile la care poți depune actele dacă vrei să faci Design (interior, vestimentar etc.).
*Pentru a afla ce program de studiu (ce obiecte) veți studia la specialitatea care vă interesează, dați clic pe specialitate și o să puteți vedea cel mai recent program de studii făcut public de universitate.

Universitatea Tehnică a Moldovei. Aici puteți studia următoarele specialități din domeniul Design:
# Design interior – prețul contractului este de 13 500 de lei;
# Design şi tehnologii poligrafice – prețul contractului este de 9 500 de lei la zi și 7 600 de lei la studii cu frecvență redusă;
# Design vestimentar industrial – prețul contractului este de 11 000 de lei;
# Tehnologia şi designul confecţiilor textile – prețul contractului este de 9 500 de lei la zi și 7 600 de lei la studii cu frecvență redusă;
# Tehnologia şi designul încălţămintei şi a articolelor de marochinărie – prețul contractului este de 9 500 de lei la zi și 7 600 de lei la studii cu frecvență redusă;
# Design industrial – prețul contractului este de 11 000 de lei.

Studiile la aceste specialități se fac timp de patru ani (la zi) și cinci ani (studii cu frecvență redusă).

Pentru specialitățile „Design industrial”, „Design vestimentar industrial” și „Design interior” se vor desfășura probe de admitere: detalii găsiți AICI!

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Aici poți studia următoarele specialități din domeniul Design:
# Modă-design vestimentar – prețul contractului este 20 990 de lei pentru primii trei ani și 20 270 de lei pentru ultimul an;
# Design interior – prețul contractului este 20 990 de lei pentru primii trei ani și 20 270 de lei pentru ultimul an.
**Prețurile pentru ambele specialitățile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

Studiile se fac timp de patru ani de zile. Pentru ambele specialități se organizează concurs de admitere: detalii găsiți AICI!

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Aici poți studia următoarele specialități din domeniul Design:
# Design interior – prețul contractului este 6 000 de lei.
# Moda-Design vestimentar – prețul contractului este 6 000 de lei.

Studiile se fac timp de patru ani de zile. Universitatea nu a anunțat concursuri de admitere pentru aceste specialități.

Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Aici poți studia următoarea specialitate din domeniul Design:
# Design interior – prețul contractului este 6 500 de lei.

Studiile se fac timp de patru ani. Universitatea nu a anunțat concurs de admitere pentru această specialitate.

Admiterea

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, la solicitarea instituțiilor de învățământ superior, a stabilit termene comune de organizare şi de desfășurare a sesiunii de bază a concursului de admitere la studii superioare de licenţă, sesiunea 2021, pentru toate universitățile, după cum urmează:
# 19-30 iulie – depunerea online a dosarului de concurs;
# 3 august – anunțarea rezultatelor intermediare;
# 4-10 august – depunerea documentelor în original la instituția aleasă de către candidați, conform unui orar cu acces etapizat stabilit de instituție în diverse blocuri de studii, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii virusului COVID-19;
# 12 august – anunțarea rezultatelor finale.

Ținând cont de condițiile pandemice, universitățile din țară desfășoară procesul de admitere atât offline, cât și online.

Unele universități pot avea și probe de admitere. Totuși, majoritatea au o formulă de bază prin care calculează media de admitere fără a mai organiza vreun examen suplimentar. Formula este diferită de la instituție la instituție, dar include neapărat nota medie la bacalaureat și mediile anuale la anumite obiecte, plus nota de la probele de aptitudini.

Practic, în fiecare an, la toate universitățile se cer aceleași documente, cu micii diferențe de la o instituție la alta. Dacă ești curios (curioasă) să afli despre ce documente este vorba, poți consulta acest articol.

Echipa #diez are o rubrică dedicată procesului de admitere, în care anunță toate termenele și condițiile de depunere a documentelor în Republica Moldova. Îți sugerăm să o urmărești dacă ești absolvent(ă) în acest an.

Taguri: #Admitere 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente