Noi perspective de colaborare între USM și Universitatea din București

705

Inițierea unor noi programe cu dublă diploma (licență și master), organizarea practicii studențești în bazele Universității din București, efectuarea schimbului de experiență pentru personalul științifico-didactic și administrativ, conectarea activității Muzeelor Universității de Stat din Moldova și a Universității din București, integrarea în consorțiile universitare (UNICA) – acestea și alte acțiuni urmează a fi realizate pe parcursul anilor 2021-2022 de către Universitatea de Stat din Moldova (USM), în colaborare cu Universitatea din București (UB).

Planul de acțiuni a fost elaborat în cadrul vizitei de lucru a delegației Universității din București, în perioada 29-30 iunie 2021, la Universitatea de Stat din Moldova.

Din delegație au făcut parte: prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Doctor Honoris Causa al USM, prof. univ. dr. Laura Comănescu, Prorector Programe de studii și Practica studenților, conf. univ. dr. Sorin Costreie, Prorector Rețele universitare și Relații publice, conf. univ. dr. Florentina Nițu, Decan al Facultății de Istorie, prof. univ. dr. Viorel Vizureanu, Decan al Facultății de Filosofie, Lilian Ciachir, Catedra Unesco, Departamentul de Filosofie Practică și Istoria Filosofiei, Facultatea de Filosofie.

Vizita a debutat cu o întrevedere oficială, la care au participat Rectorul Universității de Stat din Moldova, dr. conf. univ. Igor Șarovprof. univ. dr. hab. Otilia Dandara, Prorector pentru activitatea didactică, conf. univ. dr. hab. Aurelia Hanganu, Prorector pentru activitatea științifică, Sergiu Corlat, Prorector pentru rețele IT și prof. univ. dr. hab. Violeta Cojocaru, Prorector pentru activitatea studențească. La această întâlnire au fost discutate subiecte ce țin de implementarea proiectelor educaționale și de cercetare desfășurate în comun, consolidarea parteneriatului dintre aceste două instituții de învățământ superior, digitalizarea etc.

Vizita a continuat cu ceremonia de înmânare a diplomelor, în cadrul căreia Rectorul USM, dr. conf. univ. Igor Șarov și Rectorul UB, prof. univ. dr. Marian Preda, în premieră, i-au felicitat pe primii absolvenții ai programelor de master desfășurate în comun. Absolvenții acestor programe beneficiază de o diploma emisă de Universitatea de Stat din Moldova și de o diploma din partea Universtității din București, recunoscută la nivel european.

În prima zi a vizitei, delegația bucureșteană a participat la Masa rotundă „Programe de studii superioare de master cu diplome duble – succese, probleme, perspective”. Dialogul dintre reperezentanții UB și USM cu responsabilii de programe de master de la USM a vizat căile de depășire a obstacolelor întâmpinate în derularea programelor cu diploma dublă, inițierea unor noi programe în domeniul economie, litere și jurnalism, precum și crearea unor masterate cu dublă diplomă în limba engleză, pornind de la reușitele existente în cadrul UB.

De asemenea, invitații bucureșteni au avut întruniri cu responsabilii de formare continuă de la USM, cu reprezentanții Facultăților de Istorie și Filosofie, Litere, Psihologie și Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, Științe Economice în cadrul cărora au fost discutate posibilitățile de colaborare în domeniul educației, cercetării și Long Life Learning, au fost identificate o serie de tangențe cu privire la perspectivele de dezvoltare a învățământului superior din Republica Moldova și România, în general, și a domeniilor de interes respective, în particular.

Universitatea de Stat din Moldova are încheiate acorduri de colaborare cu Universitatea din București, iar din anul 2018 este membră asociată a Consorțiului Universitaria, din care fac parte Academia de Studii Economice din București, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza„ din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara.

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente