(hartă) Un moldovean din diasporă a creat o hartă a celor 150 de secții de votare care vor fi deschise în străinătate

My Post (1)
Foto: Colaj: Prepelița Maxim

Prepelița Maxim este un tânăr moldovean stabilit deja de 10 ani în Italia. Acesta a creat o hartă cu toate cele 150 de secții de votare care vor fi deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Maxim ne-a spus că inițiativa lui ține de dorința de a ajuta cât mai multe persoane să ajungă la alte secții de votare.

„Sunt programator și recent am început să lucrez cu hărțile. Această mapă am început să o fac pentru secțiile de votare din Italia, fiindcă locuiesc de 10 ani deja în Roma, și având în vedere că una dintre secțiile de votare a fost mutată în centrul orașului, am dorit să fac un beneficiu pentru persoane ca să găsească mai repede secțiile de votare.

Apoi, am decis să extind harta la tot globul întrucât am înțeles că această problemă este peste tot. În total, mi-a luat în jur de patru ore, nimic greu nu a fost în această inițiativă, problema cea mai mare a fost de găsit unele secții, deoarece nici search pe mapă, nici pe google nu dădeau o adresă exactă”, ne-a spus Prepelița Maxim.

Puteți accesa AICI harta realizată de către Maxim

Maxim a menționat că la alegerile prezidențiale din 2020, în al doilea scrutin, a participat ca și voluntar, iar în acest an va face parte din Biroul Electoral al Secției de Votare (BESV) din Roma, Italia.

„De data asta sunt deja în incinta biroului electoral. Am dorit să cunosc «bucătăria» personal. Am vorbit cu reprezentanții ambasadei că doresc să fiu de ajutor și să fac parte din BESV”, relatează tânărul.

Vedeți AICI lista celor 150 de secții de votare aprobate de către CEC care vor fi deschise în diasporă.

Ținem să menționăm că la alegerile parlamentare se votează doar într-un scrutin, nu două ca la prezidențiale. Respectiv, rezultatele din 11 iulie sunt finale, fără posibilitatea de a vota și „în turul doi”. 

Pe 28 aprilie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională introducerea stării de urgență, lucru ce a dat undă verde președintei Maia Sandu să dizolve parlamentul. Ulterior acestei decizii, Maia Sandu a anunțat că a semnat un decret de dizolvare a parlamentului și că, în data de 11 iulie 2021, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente