Pe 28 iunie, la Ljubljana a avut loc o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-slovene. Delegația moldovenească a fost condusă de către secretarul de stat Dumitru Socolan, iar cea slovenă de către Jernej Müller, directorul pentru politică externă și securitate comună în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Slovenia.
Agenda convorbirilor a cuprins subiecte de actualitate, în particular procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, securitatea regională și evoluțiile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum și alte teme de interes reciproc.
Luând în considerare faptul că integrarea europeană constituie obiectivul principal al politicii externe a Republicii Moldova, Dumitru Socolan a trecut în revistă principalele aspecte ale dialogului cu UE, cu accent pe stadiul reformelor în domeniile-cheie și a reiterat așteptările Republicii Moldova de la viitorul Summit al Parteneriatului Estic, inclusiv pe durata deținerii președinției slovene a Consiliului Uniunii Europene, menționând că efortul autorităților de resort este concentrat pe implementarea prevederilor Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.
Totodată, secretarul de stat a evidențiat că Republica Moldova susține agenda de priorități a viitoarei președinții slovene a Consiliului Uniunii Europene, în mod deosebit, promovarea în cadrul Parteneriatului Estic a politicilor care vin să asigure securitatea și stabilitatea în vecinătatea europeană, digitalizarea economiei și dezvoltarea capacităților instituționale, precum și îndeplinirea obiectivului de dezvoltare durabilă și neutralitate climatică.
În cadrul consultărilor a fost abordată și problematica transnistreană, părțile au reafirmat angajamentul în favoarea identificării unei soluții cuprinzătoare, pașnice și durabile a conflictului, având la bază respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.
Adițional, interlocutorii au reiterat importanța cooperării în cadrul structurilor internaționale și regionale. În plan multilateral, a fost exprimată deschiderea pentru stabilirea aranjamentelor bilaterale de susținere reciprocă în organele elective ale ONU.
De asemenea, oficialii au trecut în revistă evoluțiile situației epidemiologice din ambele state și mersul programelor de imunizare. La acest subiect, secretarul de stat Dumitru Socolan a afirmat interesul părții moldovene în vederea recunoașterii reciproce a certificatelor naționale de vaccinare împotriva COVID-19, cu scopul de a facilita circulația fără restricții a cetățenilor inoculați din ambele țări.