Dacă te gândești să studiezi Agricultură la o universitate din Moldova, atunci aceste informații sunt pentru tine. Echipa #diez a organizat cel de-al șaptelea eveniment online din acest an în cadrul proiectului „Dacă rămân acasă, merg la…”. Despre cum este să fii student(ă) la Agricultură, inclusiv la o universitate din regiune, ce oportunități oferă domeniul, ce îți oferă aceasta după absolvire, cum este pregătită piața muncii pentru o astfel de meserie, dar și de ce proiecte poți beneficia dacă vrei să studiezi Agricultură ne-au povestit invitații noștri: Malachi Corina, care studiază Viticultura și Vinificația la Universitatea Agrară din Moldova, Gheorghe Nicolaescu, decanul Facultății Horticultură la UASM, și Octavian Boubătrîn, profesionist din domeniul agro-industriei dinamice cu o experiență de peste 15 ani.
Deși pentru Corina a fost un moment riscant și emoționant atunci când a ales o facultate în domeniul agriculturii pentru că avea mai multe opțiuni, totuși, alegerea ei a fost una asumată. Toate pentru că agricultura în familia ei este o meserie ereditară, care se trage din neam în neam.
„Am ales agricultura din motiv că acest domeniu mi-a fost transmis din neam în neam și am mers pe urmele bunelului meu care m-a și motivat să aleg această facultate”, a mărturisit Corina Malachi la debutul discuției noastre despre Facultatea de Agricultură.
Cu siguranță, motivele noastre de a studia un domeniu sau altul sunt foarte diferite, la fel ca avantajele fiecărei facultăți. Dar despre asta ne-a spus Gheorghe Nicolaesu care este decanul facultății de Horticultură din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova.
„UASM este unica instituție academică superioară din țara noastră care pregătește specialiști cu profil agricol. La universitate sunt șase facultăți unde se pregătesc specialiști la peste 20 de specialități. În acest sens, agricultura pentru Republica Moldova este un domeniu primordial, practic majoritatea populației este implicată în sectorul agricol, dar, în același timp, aproape toți absolvenții sunt angajați deja în câmpul muncii. Tot ce contează este felul în care te prezinți și ce poți face, pentru că să fii om cu diplomă e una, să fii specialist bun e altceva, noi mereu pledăm pentru ca să avem la final absolvenți ca «specialiști cu diplomă», care să se poată afirma și să poată practica tot ceea ce a învățat pe parcursul anilor de studii”, subliniază decanul Facultății de Horicultură, Gheorghe Nicolaescu.
„Un student deja din ultimul an de facultate trebuie să-și croiască o direcție pe care vrea să o ia pentru că agricultura este un sector foarte larg, iar acesta este punctul de pornire pe care fiecare trebuie să și-l seteze și să înțeleagă unde vrea să ajungă”, spune Octavian Boubătrîn.
Mai mult decât atât, Octavian ne-a relatat că, pe lângă teoria și lucrurile de care suntem învățați la facultate, foarte importante sunt cunoștințele acumulate din practică, deoarece setul de cunoștințe dobândite la facultate este actualizat, pentru că piața se schimbă, apar produse noi, tendințe noi, iar noi trebuie să ne adaptăm.
„Uneori noi luăm unele decizii și ele nu sunt proaste sau rele, pur și simplu sunt decizii. Și este ok dacă, la un moment dat, te oprești și zici că nu e bine și schimbi direcția. Ceea ce vreau să zic e că noi trebuie să fim mai flexibili. Piața noastră este destul de mică și limitată în oferte, dar nu trebuie să ne limităm doar la Republica Moldova, eu spun că experți sau oameni care au cunoștințe în domeniul agriculturii sunt solicitați peste tot”, mai comunică Octavian, profesionist din domeniul agro-industriei dinamice cu o experiență de peste 15 ani.
Tot aici trebuie să comunicăm că studenții la Facultatea de Agricultură au posibilitatea să facă schimburi de experiențe sau să participe la proiecte internaționale care să le lărgească orizontul de cunoștințe, despre aceasta ne-a comunicat decanul Gheorghe Nicolaescu.
„Studenții au posibilitatea să meargă în cadrul mai multor programe de mobilitate pentru un semestru peste hotare, la una dintre universitățile partenere. Unica problemă cu care ne confruntăm este faptul că nu toți posedă o limbă străină. Pentru toamnă avem deja aprobați studenți care urmează să desfășoare un cadru de mobilitate în Ungaria, Spania, Austria, republicile baltice, acolo unde este încheiat un acord de parteneriat prin intermediul programului Erasmus+ pe anumite specialități”, povestește Gheorghe Nicolaescu.
Ceea ce ține de salarii, Octavian Boubătrîn menționează că ele sunt foarte promițătoare.
„Eu nu vreau să generalizez, dar totuși sunt anumiți angajatori care cer experiență din start. Eu personal sunt de părerea că trebuie să dai o șansă, chiar dacă nu are experiență de muncă. Uneori personalitatea predomină și poate acoperi acele mici neajunsuri legate de studii. Ceea ce ține de salariu, un proaspăt absolvent cred că ar începe de la 14 000-15 000 de lei și cred că nu aș greși numind aceste cifre. Iar formula de creștere salarială depinde de performanța fiecăruia în parte”, relatează Octavian Boubătrîn despre perspectivele salariale.
Spre final de discuție, Corina Malachi le-a oferit viitorilor studenți la agricultură un sfat.
„În ciuda tuturor aspectelor negative pe care le poate avea o afacere în domeniul agriculturii, vreau să menționez că agricultura totuși este un domeniu multilateral și foarte interesant. Agricultura cu certitudine este locul pentru cei care au voință, ambiție și dorință să se aprofundeze în acest domeniu”, punctează Corina.
Dacă ești absolvent(ă) de liceu și vrei să studiezi Agricultură în Republica Moldova, îți sugerăm să lecturezi acest articol în care vei afla ce posibilități de studii ai la noi în țară și care este procesul de admitere.
Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.