La data de 27 iunie 2021, Facultatea de Drept alături de celelalte 11 facultăți ale Universității de Stat din Moldova a participat în organizarea celei de-a X-a ediții a evenimentului „Gala Performanțelor 2021” și celebrarea celor mai bune rezultate academice demonstrate de studenții absolvenți ai prezentei promoții.
Anul acesta, performanțele celor mai buni studenți au fost celebrate prin abnegație și dedicație pentru valorile culturale naționale, având suflu inspirat de coloristica și căldura portului popular. Astfel, noua generație împreună cu dascălii săi, participanți la eveniment au fost chemați să-și împărtășească dragostea pentru valorile naționale prin
posibilitatea de a purta ii și costume populare. Printre cei 45 de premianți ai Galei Performanțelor se înscriu și 5 absolvenți ai Facultății de Drept. Astfel, Facultatea de Drept apreciază și mulțumește pentru eforturile academice ale următorilor studenți: Svetlana Brătescu, Maria Ionaș, Corceac Crina, Leu Cătălina, Pavel Daniela. Prin organizarea unor astfel de evenimente, Universitatea de Stat din Moldova și-a propus să renască valorile și să contribuie la dezvoltarea cultural-națională a noii generații.
Ziua Portului Popular a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 194 din 19.11.2015 și este sărbătorită anual, în ultima zi de duminică a lunii iunie. Sărbătoarea s-a înscris firesc și armonios în Programul evenimentelor dedicate celor 75 ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova. Evenimentul a avut loc în scuarul universitar și a fost deschis pentru publicul larg, fiind acompaniat de cântece și dansuri populare. Evenimentul a întrunit o serie de expoziții ale costumelor tradiționale, obiectelor de artizanat expuse de reprezentanții mediului academic a Universității de Stat din Moldova. Facultatea de Drept cu suportul financiar al Biroului asociat de avocați „Tănase & Partenerii” a prezentat o expoziție de costume populare, obiecte confecționate manual, cărți cu conținut istoric și bucate tradiționale.
Sărbătoarea națională Ziua Portului Popular constituie o pledoarie pentru valorile noastre de secole de a purta veșminte populare, tradiție reînviată prin efortul continuu din ultimii ani a Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, manifestat prin activități de celebrare națională – Festivalul Iei, Parada Portului Popular, Gala Portului Popular de Iarnă.
Costumul tradițional, numit şi port popular, este marcă a identităţii, simbol care ne reprezintă alături de simbolurile de stat, stemă, drapel, blazoane, fiecare popor păstrând un ansamblu vestimentar propriu, ca unul din cele mai vechi însemne. Cristalizat în spaţiul nostru cultural timp de secole, acesta a fost purtat de toate păturile sociale: nobilime, intelectuali, ţărani. Chiar dacă la sfârșitul secolului al XIX – secolul XX costumul tradiţional a fost înlocuit de vestimentaţia modernă, el este folosit la marile sărbători din cursul anului sau în viaţa cotidiană, ca semn identitar.
Facultatea de Drept susține organizarea evenimentelor culturale și mulțumește Biroului asociat de avocați „Tănase & Partenerii” pentru susținerea și suportul financiar acordat în organizarea evenimentului, doar prin respectarea tradiției contribuim la menținerea națiunii.
Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.