Când eram copil, obișnuiam să cred că toate familiile sunt la fel, că au aceleași probleme, rutină și model de educație. Cu trecerea timpului, mi-am dat seama că nu e chiar așa, însă adevăratul șoc l-am trăit după ce m-am căsătorit. În primul an, mă întrebam întruna cine dintre noi doi e extraterestrul? După care cafeaua cu laptele sau amestecat încet și au devenit o băutură potabilă. Am avut noroc, deși deseori doi oameni cumsecade rămân de neîmpăcat. Cu acest gând și pentru că totul începe din familie, am pregătit o listă de filme disponibile pe Netflix, despre cinci modele de familii disfuncționale și despre dificultățile cu care se confruntă acestea.
Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com
Pieces of a Woman (2020)
De la producătorul executiv Martin Scorsese apare primul film vorbit în engleză semnat de regizorul Kornél Mundruczó, cunoscut pentru pelicula White God.
Martha și Sean (Vanessa Kirby și Shia LaBeouf), stabiliți la Boston, sunt pe cale de a deveni părinți. Viețile lor se schimbă irevocabil atunci când nașterea la domiciliu ia forma unei tragedii de neimaginat. Astfel începe odiseea Marthei care, pe parcursul unui an, încearcă să-și consume durerea prin intermediul relațiilor frânte pe care le are cu soțul ei, mama dominatoare și moașa denigrată public, pe care trebuie să o înfrunte în instanță. O poveste profund personală, chiar înfricoșătoare, în care o femeie învață să trăiască purtând în suflet durerea unei pierderi copleșitoare.
Un film dureros de frumos cu multe planuri lungi, cu o coregrafie impecabilă și cu un joc autentic. Cu o suită de simboluri foarte grav punctate în amalgam cu o prezență regizorală foarte sesizabilă, filmul pierde din veridicitate, dar rămâne a fi bucurie pentru ochi, hrană pentru minte și chin pentru suflet.
Marriage Story (2019)
Privirea incisivă și plină de compasiune a lui Noah Baumbach asupra unei căsătorii care se destramă și a unei familii care încearcă să rămână unită.
După numeroase sesiuni dezastruoase de mediere conjugală, Charlie (Adam Driver), genialul regizor de teatru din New York, și Nicole (Scarlett Johansson), actriță de film din Los Angeles, decid să se despartă, punând capăt căsătoriei lor de un deceniu. Divorțul este ceva oribil. Cu toate acestea, cuplul cândva foarte apropiat se străduiește să păstreze o relație strânsă de dragul fiului lor, Henry, în vârstă de opt ani. Dar acuzațiile usturătoare și resentimentele amare nu întârzie să apară, amenințând așa-numita separare amiabilă. Acum, avocații șmecheri și absurd de costisitori preiau controlul, iar lucrurile devin îngrozitoare.
O poveste profundă, satirică, pe alocuri amuzantă despre complexitatea unui divorț prin care trec doi oameni cumsecade, iar noi, asemenea copilului lor, îi urmărim sfărâmând în bucăți dragostea pe care le-o purtăm.
Private Life (2018)
O comedie intimă despre un cuplu aflat în pragul infertilității. Rachel și Richard (Kathryn Hahn și Paul Giamatti), o pereche de newyorkezi, încearcă de ani de zile să aibă un copil, fie prin tratamente de fertilitate, fie prin adopție. Relația lor e testată constant de presiunea social-psihologică la care sunt expuși ambii suferind o mulțime de eșecuri, devenind subiect de glumă în familie și cheltuind o sumă îngrozitoare de bani. Când se pare că au ajuns la capătul puterilor încercându-le pe toate, dinadins apare nepoata lor Sandie, care acceptă să devină terț donator.
O poveste care ilustrează minuțios etapele și dificultățile prin care trece un cuplu în momentul în care vor cu desăvârșire să nască un copil. Un film amuzant, ușor de privit, înțepător și critic. Prezentarea cu umor a unei lumi crude pe care o recunoști sau de care trebuie să te bucuri că n-a trebuit să o înfrunți.
Boyhood (2014)
Filmat timp de 12 ani cu aceeași distribuție, Boyhood-ul lui Richard Linklater este o poveste revoluționară despre maturizare, văzută prin ochii unui copil numit Mason (o soartă ilustrată de Ellar Coltrane), care crește literalmente în fața ochilor noștri. În frunte cu Ethan Hawke și Patricia Arquette în rolul părinților lui Mason și nou-născuta regizorului Lorelei Linklater în rolul surorii sale Samantha, Boyhood ne prezintă calea anevoioasă a copilăriei într-un mod autentic și inedit, cu fragmente intime din viață, de la excursii, mese de familie până la zile de naștere, povești de dragoste și absolvire. Toate aceste întâmplări devin transcendente odată împletite cu o coloană sonoră care cuprinde anii de la Yellow semnat de Coldplay până la Deep Blue de la Arcade Fire. Boyhood este atât o capsulă nostalgică trecutului recent, cât și o odă adusă maturizării și educării unui copil.
Un film cu 172 de premii și 218 nominalizări, povestit sincer, simplu și senin.
August: Osage County (2013)
O tragicomedie regizată de John Wells și adaptată de Tracy Letts, premiat cu Pulitzer în 2007 pentru piesa cu același nume.
Un film cu umor negru, care surprinde prin interacțiunea simfonică și furtunoasă a reproșurilor dure, a frazelor tăioase și a revelațiilor dureroase ale unei familii disfuncționale reprezentată de un ansamblu de actori de top.
Rămași singuri și bătrâni, Violet Weston (Meryl Streep) își scurge timpul consumând pastile, iar soțul ei Beverly (Sam Shepard) își îneacă amarul în alcool. Totul decurge obișnuit de dezastruos până în ziua în care Beverly dispare și copiii rătăcitori se întorc acasă. Adunați laolaltă Julia Roberts, Ewan McGregor, Julianne Nicholson, Benedict Cumberbatch, Chris Cooper, Margo Martindale, Juliette Lewis, Dermot Mulroney, surori, cumnați și rude apropiate, încep o confruntare directă în urma căreia ies la iveală cele mai întunecate secrete.
Un film cu păreri contradictorii din partea criticilor, ca fiind o poveste prea întunecată sau având un umor prea sec, însă la capitolul performanță actoricească ambele tabere au dat jos pălăria.
Mulțumesc că ai ajuns la finalul acestui articol! Dacă ești în continuare interesat(ă) de subiectul abordat, îți pot recomanda o selecție de nouă filme despre care am scris anterior, de data aceasta însă le vei găsi în format video. Gânduri frumoase și vizionare plăcută!
Autor: Mircea Bobînă
Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com