La UTM a fost inițiat un proiect pilot de colectare a datelor de trafic din Capitală

utm-8

Cu suportul Green City Lab și OSIR – Observatorul de siguranță rutieră UTM / TUM Road Safety Observatory, la UTM a fost inițiat un proiect pilot de colectare a datelor de trafic din Chișinău.

Ca urmare a prezentării de către primăria municipiului Chișinău a Strategiei de Transport Inteligent pentru Chișinău și a întâlnirii directorului Observatorului de Siguranță a Infrastructurii Rutiere (OSIR), Ilie BRICICARU, cu echipa de proiect din Cehia, condusă de profesorul Svitek de la Universitatea Tehnică din Praga, Facultatea Urbanism și Arhitectură, unde își are sediul OSIR, a găzduit un training pentru specialiștii UTM, în cadrul căruia experții cehi care au elaborat Strategia de Transport Inteligent pentru Chișinău și-au prezentat soluțiile pe care le implementează în domeniul colectării și analizei datelor din traficul rutier prin intermediul inteligenței artificiale.

Subliniind importanța pe care UTM o acordă acestui proiect, la training au participat rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, prorectorul Dinu ȚURCANU, dar și viceprimarul de Chișinău, Victor CHIRONDA.

În cadrul proiectului PNUD Green City Lab au fost procurate șase seturi de camere mobile, care vor fi utilizate de inginerii de trafic de la UTM pentru analiza fluxurilor de trafic din oraș și elaborarea unor propuneri de reorganizare a circulației rutiere din câteva intersecții.

Colectarea și analiza datelor cu aceste instrumente este mai simplă și mai eficientă decât cea efectuată manual de către operatori și permite generarea datelor pentru softuri de modelare a traficului. Mai mult. Aceste instrumente facilitează identificarea rapidă a celor mai eficiente soluțiilor pentru reorganizarea intersecțiilor și fluidizarea traficului.

„Prima intersecție analizată va fi Dacia/Cuza-Vodă, unde camerele urmează să fie instalate chiar azi. Îmi propun să implementăm această practică la Direcția de Transport, odată cu crearea Centrului de Control a Traficului, planificat în proiectul «Move it Like Lublin», a declarat viceprimarul capitalei, Victor CHIRONDA.

„Vom discuta în continuare cu PNUD în vederea utilizării acestui echipament de către Observator, dar și a colaborării în cadrul altor proiecte, care ar aduce beneficii societății”, a declarat la rândul său directorul OSIR, Ilie BRICICARU.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente