Moldova este una dintre puținele țări care au adoptat politici naționale favorabile familiei care susțin dezvoltarea copilăriei timpurii – inclusiv concediul de paternitate plătit. Aceste politici oferă părinților timpul, resursele și cunoștințele necesare pentru a avea grijă de copiii lor.
Nu există o perioadă de timp mai importantă pentru dezvoltarea unui copil decât primele 1 000 de zile din viața sa. Există un număr tot mai mare de dovezi că tații dețin o miză imensă în acest proces.
S-a demonstrat că atunci când copiii își petrec primii ani de viață – în special primele 1 000 de zile – într-un mediu favorabil, creierul lor se dezvoltă la o viteză optimă. Primele 1 000 de zile de viață – timpul care se scurge aproximativ între concepție și a doua zi de naștere a copilului – este o perioadă unică și o oportunitate de aur, care pune fundamentul sănătății, creșterii și dezvoltării pe tot parcursul vieții.
UNICEF oferă mamelor șase luni de concediu plătit și între opt și 16 săptămâni de concediu parental plătit taților. Îmi amintesc de entuziasmul unuia dintre colegii mei bărbați la întoarcerea din concediul de paternitate. Fiica lui îi recunoștea chipul, și deoarece îi era dor de el, îl căuta cu privirea. Timpul pe care acest tata l-a petrecut cu copilul lui a fost o oportunitate de a forma o relație deosebită și de a învăța, o experiență, care a fost de neprețuit pentru ambii.
Este important ca tații să petreacă timp de calitate cu pruncii în primele zile din viața lor, dar și să joace un rol activ în deciziile care afectează viitorul copiilor lor. Una dintre aceste decizii este, de exemplu, vaccinarea. Părinții știu că copiii lor nu vor fi întotdeauna copii, într-o bună zi ei vor deveni adulți. Și va veni și acea zi când ei vor dori să devină ei înșiși părinți. Este important ca tații să știe că unele boli care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi oreionul, pot pune în pericol acest lucru. Infertilitatea masculină este una dintre complicațiile rare, dar grave ale bolii. Ei trebuie să știe de asemenea că acum, noua generație, atât de băieți, cât și de fete, poate fi protejată de anumite tipuri de cancer, datorită vaccinului HPV, care nu a fost disponibil părinților de astăzi când erau ei copii. Lumea se schimbă constant, spre bine sau spre rău, și atât mamele, cât și tații trebuie să navigheze în aceste maree în schimbare în beneficiul copiilor lor.
De 75 de ani, UNICEF se ocupă de analiza și evaluarea acestor influențe emergente asupra creșterii și dezvoltării copiilor, astfel încât să putem oferi părinților un anumit sprijin în aceste decizii.
De Ziua Tatălui, îi încurajăm pe toți tăticii să-și reamintească și de faptul că atâta timp cât copii lor sunt copii, iar mai ales în primele 1000 de zile, ei au puterea de a le influența viitorul.
De Ziua Tatălui, îi încurajăm să se gândească la acest lucru și să-și imagineze viața pe care le-o doresc fiilor și fiicelor lor, să-și imagineze bărbații și femeile care vor deveni ei. Dacă vor copiii lor să fie inteligenți, își pot susține soțiile care alăptează, deoarece este dovedit că laptele matern contribuie la un IQ mai mare al copilului. Participând mai des în treburile casnice și activitățile de îngrijire a copiilor, tații pot oferi un exemplu fiilor lor și își vor ajuta fiicele, care vor vedea acest lucru ca fiind o normalitate și vor căuta să trăiască într-o societate mai echitabilă și mai egală.
Iar dacă doresc ca copiii lor să crească sănătoși, își pot aduce copiii la clinicile de sănătate pentru vaccinări de rutină și controale regulate. În Moldova, vaccinurile pentru copii sunt gratuite și accesibile tuturor. În multe alte locuri din lume, părinții trebuie să facă drumuri lungi pentru a-și vaccina copiii împotriva unor boli grave ca rujeola, oreionul, pneumonia sau poliomielita. Suntem norocoși că nu este și cazul Moldovei.
Din ziua în care un copil este conceput și până la a doua sa zi de naștere – părinții nu numai că sunt martori, ci și contribuie la formarea a 1 000 de conexiuni neuronale pe secundă! Conexiuni, care vor determina în cele din urmă modul în care copiii lor vor gândi și vor învăța, influențând chiar cât vor câștiga ei când vor fi adulți.
Mulți tați din întreaga lume nu se bucură de astfel de oportunități de a fi alături de copiii lor atunci când aceștia au cel mai mult nevoie – 2 copii din 3 trăiesc în țări în care tăticii nu au dreptul nici măcar la o singură zi de concediu de paternitate plătit! S-ar putea crede că acest lucru este cel mai frecvent întâlnit în țările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, noul nostru raport Innocenti ”Care este situația țărilor bogate la capitolul îngrijirea copiilor” arată că serviciile de îngrijire a copiilor accesibile nu sunt la îndemâna părinților, chiar și în unele dintre cele mai bogate țări ale lumii. În timp ce Luxemburg, Islanda, Suedia, Norvegia și Germania ocupă primele locuri printre țările cu venituri ridicate, Slovacia, Statele Unite, Cipru, Elveția și Australia ocupă ultimele locuri la capitolul îngrijirea copiilor.
De la adoptarea legii privind concediul pentru îngrijirea copiilor în 2016, mii de tați din Moldova au profitat de posibilitatea de a fi împreună cu familiile lor în cele 14 zile prevăzute de lege. Ziua Tatălui este, cu siguranță, o ocazie să ne amintim încă odată de rolul taților în viața copiilor, UNICEF încurajându-i încă odată să profite la maximum de aceste zile pe care legea le oferă, în beneficiul lor și a copiilor lor.
Editorial semnat de Maha Damaj, reprezentanta UNICEF în Moldova