Studentele Facultății Textile şi Poligrafie, programul Design si Tehnologii Poligrafice, anul II – Nicoleta Vasiliev, Daniela Iftodi și Daniela Mardari, însoțite de profesoara lor, Lucia Adăscalița, au participat la cea de-a XXX-a ediție a Simpozionului Științific International „Valori bibliofile”- 2021, secțiunea II: Ex-libris și grafică de carte, desfășurat pe 15-16 iunie, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.
Cu prilejul acestui eveniment, studentele au avut bucuria revederii cu Valeriu Herța, artist plastic. Împreună cu d-sa pe post de moderator al secțiunii, au încercat să răspundă la întrebările : Ce este Ex-librisul? De unde vine?
Un prim răspuns la aceste întrebări l-a dat Arhim. dr. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sf. Sinod, București, expert în bibliofilie și carte rară, care a venit cu „Câteva completări la bibliografia românească veche”.
Vasile Malanețchi, șef secție Literatura contemporană, Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu”, Chișinău, a prezentat unele Note cu privire la Ex-Librisul lui Paul Gore – Honor, Patria, Fides. Iar Veronica Cosovan, șef secție Cartea veche și rară, Biblioteca Națională a RM, a evocat pagini importante din Perioada de aur a miniaturisticii moldovenești.
Modelul frumoasei relații profesor-discipoli demonstrat în repetate rânduri de către artistul-profesor Valeriu Herța și-a găsit continuitate, chiar în cadrul acestui simpozion, într-un frumos conglomerat promovat de mai tânăra sa colegă din cadrul FTP-UTM, lectora universitară Lucia Adăscalița, care a făcut echipă cu mai multe discipole-colege ale sale în elaborarea unor lucrări în care au redescoperit Universul Ex-Librisului și au evocat contribuția în domeniu a mai multor oameni de artă, cum ar fi „ARTA EX-LIBRISULUI” – în coautorat cu Nicoleta Vasiliev, „CREAȚIA ARTISTULUI PLASTIC ILIE BOGDESCO – ARMONIE ÎNTRE ARTA GRAFICĂ ȘI CALIGRAFICĂ” – cu Daniela Iftodi ; „SERGIU PUICĂ – MAESTRUL GRAFICII DE CARTE PENTRU COPII” – cu Daniela Mardari.
Cu asemenea artiști-profesori și profesori-artiști tinerii studioși de astăzi au doza necesară de azimă pentru a se cultiva și afirma.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.