(video) „Lucrul nostru e să observăm detaliile.” Tot ce trebuie să știi despre studiile la Arhitectură din Republica Moldova

Screenshot_17-920×517-1

Vrei să-ți continui studiile la o universitate din Moldova, dar te pierzi prin informațiile oferite de site-urile oficiale ale universităților și nu știi la ce să te aștepți? Nu ai idee ce cursuri vei studia, unde vei putea face stagiul de practică, unde te vei putea angaja după absolvire și ai multe alte întrebări fără răspuns? Echipa #diez vine și în acest an cu 10 evenimente online la care vor participa câte trei invitați – un profesor, un specialist și un student – care îți vor răspunde la întrebările care te frământă despre o anumită specialitate.

Cel de-al optulea eveniment din cadrul proiectului „Dacă rămân acasă, merg la…” l-am dedicat specialității Arhitectură, iar în calitate de invitați i-am avut pe profesioniștii ce urmează:
# Cristina Topciu – studentă în anul trei la facultatea de Arhitectura din cadrul UTM;
# Elizaveta Vornicoglo – designeră de interior;
# Sergiu Tronciu – lector universitar la UTM.

În țara noastră, educația în domeniul Arhitecturii este posibilă doar la Universitatea Tehnică. Instruirea durează șase ani (licență + master). Dar, spre deosebire de alte specialități, arhitecții trebuie neapărat să studieze și la masterat.

Invitata noastră Cristina Topciu a vorbit despre structura unui an academic universitar, despre proiecte și burse.

„Când intrați la facultate, trebuie să fiți pregătiți pentru examenul de desen. Fără aceasta este imposibil să te înscrii la arhitectură, dar și la alte specialitățile creative din această sferă. Structura unui an academic universitar, ca și la alte facultăți, are două semestre, sesiunea de iarnă și cea de vară. Desigur, există și practici anuale. De asemenea, cel care merge la arhitectură trebuie să fie pregătit pentru aceste momente. Mai mult decât atât, ele diferă în fiecare an. Evaluarea se desfășoară în același mod ca și în alte instituții de învățământ”, notează Cristina.

Tânăra ne-a mai povestit și despre burse și despre cum sunt distribuite ele.

„De asemenea, există o bursă. Aceasta depinde în principal de nota medie și de implicarea studentului în viața universității. Voluntariatul este, de asemenea, încurajat. Datorită acestui fapt, vă puteți îmbunătăți categoria de bursă. Toate pentru că bursele sunt împărțite în trei categorii. Mai există una, dar este prezidențială, în acest caz bursa este mai mare, la fel ca și cerințele. Sumele burselor pe categorii nu sunt extrem de mari, însă au fost un pic majorate acum o săptămână. Sumele burselor nu sunt extrem de mari, însă au fost un pic majorate acum o săptămână, ceea ce este un bonus și un stimulent frumos pentru studenți ca să lucreze nu numai pentru notări maxime, ci și pentru cunoștințe”, mai spune Cristina Topciu.

„Tinerii care au decis să-și conecteze viața cu arhitectura nu trebuie să-și facă griji cu privire la angajarea lor”, a asigurat Serghei Tronciu, care ne-a relatat că profesia de arhitect(ă) este solicitată acum în Moldova și în lume, pentru că peste tot sunt necesari specialiști buni.

„Nu există specialități rele dacă sunt specialiști buni, pentru că ei sunt necesari în orice domeniu. Arhitectura în sine oferă multe: să înțeleagă și să sistematizeze complet diferite tipuri de sectoare, deoarece un arhitect proiectează absolut orice mediu.

Astfel, în unele proiecte, arhitecții devin medici pentru a înțelege legătura ideilor. În alte cazuri, arhitecții devin psihologi. Este foarte important ca, atunci când ai un client în față, să înțelegi persoana, nevoile sale, viziunea asupra lumii și așa mai departe. În alt caz, arhitectul/arhitecta trebuie să fie lăcătuș(ă) dacă proiectează o instituție specializată. Un arhitect poate fi un specialist versatil în sensul în care după absolvire poate fi atât arhitect(ă), cât și proiectant(ă) în diferite industrii”, marchează Sergiu Tronciu.

Biroul de proiectare industrială D3 ia studenții la practică de mai bine de un an. Lângă ei există întotdeauna un angajat mai experimentat care să-i ajute și să-i îndrume, iar Elizaveta Vornicoglo este unul dintre ei. Dânsa spune că principalul lucru este dorința de a învăța ceva nou și de a fi deschis schimbărilor.

„Totul trebuie să încerci puțin câte puțin. Pentru a proiecta o bucătărie bună, trebuie să gătești; pentru a face o spălătorie bună, trebuie să speli și să calci. De aceea, trebuie să te încerci peste tot. Vă recomand să deveniți consumatori în sensul că, dacă proiectați un restaurant, trebuie să îl simțiți cu siguranță. Sarcina noastră este să observăm detalii. Trebuie să ne îmbunătățim tot timpul, să ascultăm diferite masterclass-uri”, a remarcat designera de interior Elizaveta Vornicoglo.

Evenimentul dedicat Arhitecturii îl puteți viziona mai jos!

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente