(foto) „A venit timpul să spargem gheața stereotipurilor.” 10 tați din Fălești și Strășeni au desenat amintiri împreună cu copiii lor

FotoJet – 2021-06-15T174244.087

Vă amintiți cea mai nuanțată amintire din copilărie? În ce culori ați desena-o acum? Alături de cine ați fotografiat cu ochii acel moment? Ce miros avea? Dar ce gust? Cu gândul la răspunsurile pentru aceste întrebări a fost și un grup de 10 tați din Strășeni și Fălești împreună cu copiii lor, care au participat la un atelier de pictură unde au descuiat împreună cutia cu amintiri și au desenat în culori de toate nuanțele relația și amintirile lor de tată-copil.

Era o zi de duminică din luna iunie, una dintre zilele alea când te topești din motiv că soarele este extrem de mărinimos, dar adevărata generozitate, de fapt, era la etajul trei al ARTICO – Centrul Republican pentru Copii și Tineret, acolo unde se derula o nouă ediție al Clubului taților din Strășeni și Fălești, intitulat „Colorez amintiri cu tata”, eveniment ce urma să marcheze Ziua Internațională a Taților, care are loc pe 16 iunie.

Vedeam tot felul de emoții – de la priviri entuziasmate, până la rătăciri în amintiri –, așa încât, la un moment dat, să se găsească o amintire prețioasă cu tata sau invers… o amintire a tatălui împreună cu copilul/copiii săi.

Analizam un portret atât de viu colorat și bogat în emoții, încât nu ne imaginam obiect de artă mai frumos decât momentul cela. Am așteptat cuminte câteva minute până să ne apropiem către Valeriu Gligor, tatăl care discuta duios cu fiii lui, ca din multitudinea de momente împreună să selecteze unul prin vot unanim.

„A venit timpul să spargem gheața stereotipurilor”

Chiar dacă viața lor este plină de amintiri împreună, cei trei mi-au spus că vor picta emoțiile pe care i le-au lăsat o recentă ieșire în oraș cu familia, dar nu în ultimul rând, Valeriu, tatăl celor doi băieți, a remarcat că acest eveniment este o dovadă clară a faptului că încet, încet se sparg unele stereotipuri de gen.

„A venit timpul să spargem gheața stereotipurilor precum că numai mama trebuie să educe și să se implice în viața copiilor. «Nu!», noi ambii avem aceleași drepturi și aceleași obligații, de aceea ambii trebuie să fim implicați în creșterea și educația lor, iar evenimentul de astăzi este o dovadă că acest lucru este posibil.

Deși Valeriu Gligor deseori s-a confruntat cu fraze stereotipizate în adresa lui din motivul implicării și prezenței în viața familiei lor, acesta nu avea decât un singur răspuns: „Nimeni nu este dator să facă unele lucruri pentru mine, eu singur sunt în stare să fac mâncare, să găsesc ocupații copiilor sau să fac ordine în casă”.

N-a durat mult până atenția noastră s-a fixat asupra unui desen unde erau reprezentați mama, tata, un copil și o floare mare cât toți ei trei. În spatele acestui suvenir impalpabil se afla o fetiță care împreună cu tatăl ei pictau o zi din viața lor, de altfel, una foarte colorată.

„Atunci când ne-au anunțat despre acest atelier, am fost foarte încântați de această idee. Mai mult decât atât, ni s-a oferit încă o dată ocazia de a mai petrece o zi alături de fiica mea și de a avea activități împreună”, a remarcat Altair din raionul Fălești despre evenimentul organizat în ajun de Ziua Internațională a Tatălui.

„Schimbarea poate fi, dar ea vine de la noi și nu invers”

I-am văzut implicați într-un tandem armonios creativ unde desenau o activitate preferată pe care o practică în timpul liber, apoi am aflat că Dumitru Crușca este profesor de limba engleză, iar pe lângă activitatea sa profesională, cea mai importantă meserie din viața lui este creșterea și educarea celor doi copii.

„Schimbarea poate fi, dar ea vine de la noi și nu invers. Noi decidem dacă vrem să fim implicați în viața copiilor sau nu”, a spus Dumitru despre importanța prezenței lui în calitate de tată în evoluția fiului și fiicei lui.

De asemenea, dânsul a menționat că, fiind profesor, este un pic limitat în timp în cadrul unei săptămâni de lucru. Totuși, acest lucru nu-l împiedică să-și organizeze propriul timp așa încât cei doi copiii să nu-i simtă lipsa.

„Încerc să le acord timp, fie că la temele pe care le au de pregătit pentru acasă, fie că la activitățile pe care doresc să le exercite, deoarece clipa trebuie trăită, iar în cazul în care o pierdem, ea nu se întoarce niciodată”, conchide tatăl celor doi copii care desenau o tablă de șah și amintirile legate de acest joc.

„Doar patru tați din 100 fac lecțiile cu copiii lor”

Scopul acestui eveniment este de a oferi taților și copiilor spațiu de interacțiune prin joacă și de a accentua importanța implicării bărbaților în îngrijirea copiilor și în promovarea egalității de gen, pentru că studiile privind egalitatea de gen arată că numărul bărbaților care se implică zilnic în educarea copiilor este mic. În cele mai multe cazuri, de creșterea și îngrijirea copiilor este responsabilă mama.

În acest sens, am fost curioși să aflăm și opinia Violetei Terguță, coordonatoarea de program EU4GE, UNFPA, care ne-a relatat că scopul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, în special a atelierului „Colorez amintiri cu tata”, unde au fost implicați cei 10 tați din raioanele Fălești și Strășeni împreună cu copiii lor, este de a crea o schimbare. Mai mult decât atât, organizatorii acestui proiect vor să creadă că acești bărbați implicați în acest proiect, care în principiu este unul pilot, sunt niște ambasadori ai schimbării și împreună vor sparge stereotipurile în bază de gen.

Tot aici, Violeta Terguță a subliniat despre studiul „Generații și gen” realizat de UNFPA Moldova în 2020, potrivit căruia doar doi din 100 de tați din Republica Moldova își adorm copiii seara, alte 3 % dintre tații din Republica Moldova se joacă cu copiii lor când sunt acasă și doar patru tați din 100 fac lecțiile cu copiii lor.

Dar totodată, de cealaltă parte, studiile efectuate în domeniul paternității și al rolului pe care un tată implicat îl are în dezvoltarea copilului arată că:
# 39 % dintre copiii ai căror tați au fost activi în viața lor au obținut rezultate școlare mai bune;
# 45 % dintre aceștia sunt mai puțin susceptibili de a abandona școala;
# 75 % dintre aceștia sunt mai puțin susceptibili de a deveni părinți adolescenți;
# 80 % sunt mai puțin susceptibili de a intra în conflict cu legea.

„Ne dorim ca acești tați participanți să facă schimbarea nu doar la ei în familie”

Nu în ultimul rând, eram curioși dacă, în perioada acestui proiect, organizatorii au asistat la o schimbare de acționare a taților sau a felului în care aceștia au ajuns să perceapă unele lucruri, la care coordonatoarea de proiect a remarcat că, în primul și în primul rând, nu au așteptări că în câteva ședințe o să schimbe lucruri înrădăcinate de către societate de ani buni. Și totuși, cei din spatele proiectului au observat că participanții deja își pun un set de întrebări la care caută răspunsuri.

„Dacă inițial exista acest stereotip că mama are cel mai bine grijă de copil, acum, după mai multe ateliere împreună cu participanții, am observat cum ei au început să-și pună întrebări. Au început să pună la îndoială acest stereotip și, de fapt, aceasta este o evoluție. Proiectul are trei ani, iar spre finalul lui, noi ne dorim ca acești tați participanți să facă schimbarea nu doar la ei în familie, dar să fie, cum ziceam, ambasadorii schimbării și să transmită aceste practici comunității, prietenilor, vecinilor, tuturor celor cu care ei interacționează”, conchide Violeta Terguță.

Menționăm că Ziua Internațională a Taților se celebrează la nivel internațional în a treia duminică din iunie în peste 52 de țări din lume și are o semnificație importantă, deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie în particular și la construirea societății în general.

Evenimentul „Colorez amintiri cu tata” este organizat de UNFPA Moldova în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente