Tonul, strategia și frecvența. Cum comunică partidele din Moldova pe rețelele sociale în perioada electorală

apps-for-social-networks-used-for-online-networking-on-phone-1024×683
Foto:today.citadel.edu

Prezentul nostru s-a transformat dintr-o eră a bucletelor tipărite și a pliantelor pe care le băgăm adânc în genți într-un soi de vertij virtual, deoarece ne mutăm viețile pe online fără a ezita. Exact aceeași soartă o au și partidele politice, care renunță din în ce în ce mai mult la tacticile de marketing clasic. Echipa Seolitte, o agenție de digital marketing cu peste cinci ani experiență pe piața națională, a decis să efectueze un studiu de caz înainte de demararea procesului electoral din 11 iulie 2021. Concluziile acestui studiu le găsiți în rândurile următoare, deci rămâneți alături.

Concluzia nr. 1: Cetățenii disting mult mai bine strategiile coerente

Experții au monitorizat reacțiile internauților la diferite postări de natură politică și se observă că distincția dintre o strategie bine gândită și unele acțiuni realizate impetuos se denotă rapid, lucru demonstrat și de cifrele existente. În plus, se atestă și o creștere a încrederii electorale față de partidele care adoptă metodele de comunicare pro-active, oferind alegătorului nu doar o imagine statică, ci o interacțiune de calitate. Cifrele care vorbesc despre acest lucru sunt like-uri oferite paginilor oficiale ale partidelor. 

Reacții, comentarii, distribuiri

Concluzia nr. 2: Activitatea consecventă pe online aduce rezultate

Este și acest element important o bază care loializează electoratul și îl face să devină mult mai consecvent în alegeri. Cu cât planul pe SMM al unui partid este mai diversificat și mai amplu, cu atât rezultatele activității sale vor fi mai aproape de pronosticurile efectuate. Aici ne referim la crearea planurilor de postări, nu doar la distribuirea haotică a unui conținut gândit parțial. Iarăși atestăm un flux puternic conform datelor la Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Șor care în ultima săptămână a realizat un număr de 77 de postări, iar engagementul lor a rezultat într-o cifră de 420 mii de interacțiuni, respectiv 44 postări și circa 39 mii de interacțiuni. La polul opus este Partidul Socialist din Republica Moldova care a realizat doar 31 postări, iar impactul a fost de doar 7,2 mii de interacțiuni.

Concluzia nr. 3: Tonul contează

De cele mai dese ori diferența de calitate se resimte și în tonul pe care postările de pe social media îl are, iată de ce se cuvine evitarea subiectelor sexiste, denigratoare sau care ar putea ofensa valorile minorităților. Deși acestea generează trafic prin intermediul dezbaterilor, vor scădea considerabil încrederea Facebook față de pagină, crescând considerabil riscul de a cădea în ban sau a pierde din audiențe. 

Reputația online în cursa electorală este un element vital, deoarece implică găsirea unei poziții ferme, dar potrivite față de electorat și față de posibilii alegători. Să nu uităm că aceștia sunt de cele mai dese ori niște observatori fini, iar practica ultimilor ani demonstrează că șabloanele vechi nu mai funcționează, lăsând loc unor acțiuni gândite și planificate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente