Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat astăzi, 14 iunie, hotărârea prin care îl achită pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.
Reprezentanții lui Platon au emis un comunicat de presă în care menționează că decizia a fost luată acum câteva minute de către Judecătoria Buiucani, este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Totodată aceștia au făcut o legătură între achitarea lui Platon și plecarea lui Plahotniuc din țară.
„Veaceslav Platon consideră oarecum simbolic faptul că nevinovăția sa în faptele incriminate a fost demonstrată în instanță azi, 14 iunie, la exact doi ani de când Vlad Plahotniuc a părăsit țara. Asta chiar dacă spera să se întâmple cu mult mai devreme”, se mai arată în comunicat.
Anterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunțase că procurorii au renunțat la toate învinuirile aduse controversatului om de afaceri Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.
„În rezultatul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire, în care Veaceslav Platon a fost condamnat prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 20 aprilie 2017 pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 190 alineatul (5) din Cod penal și articolul 243 alineat (3) litera (b) din Codul penal, în rezultatul cercetării tuturor probelor noi, coroborate cu probele administrate în cadrul urmăririi penale, pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia”, se arată în mesajul emis de Procuratura Generală.
Despre acest caz, Maia Sandu a menționat că este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare: „Vom analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea”.
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare. Acesta a fost învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.
Veaceslav Platon a fost reținut pe 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de aproximativ 800 de milioane de lei. Pe 29 august 2016, Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.
Amintim că, pe 15 iunie 2020, Veaceslav Platon a fost eliberat după patru ani de detenție.