USM organizează al XI-lea Congres Internațional al Geneticienilor şi Amelioratorilor din Moldova

main

În perioada 15-16 iunie 2021, Asociația Obștească Științifică a Geneticienilor și Amelioratorilor din Republica Moldova (AOȘGARM), în colaborare cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor și Centrul de Genetică Funcțională, Universitatea de Stat din Moldova organizează al XI-lea Congres Internațional al Geneticienilor şi Amelioratorilor din Republica Moldova.

AOȘGARM a fost constituită la Adunarea generală a Secţiei de Ştiinţe Biologice şi Chimice a Academiei de Ştiinţe din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească din 17 decembrie 1968, fondatorul căreia a fost academicianul Anatol Kovarski. Pe parcursul a 53 de ani, activitatea Asociației a fost coordonată de către președinții: academicianul Anatol Kovarski, membrul corespondent al AȘM Vasile Siminel, academicianul Anatol Jacotă și academiciana Maria Duca. La lucrările celor 10 ediții ale Congresului au participat mii de savanți din diferite țări, în scopul creării unei platforme de comunicare și dezbatere a celor mai stringente probleme din diverse domenii ale geneticii și ameliorării plantelor și animalelor, geneticii umane și biotehnologiilor vegetale, animale și microbiene. Activitatea Asociației a marcat etape importante de formare a multor savanți, de conturare și fundamentare a diferitor direcții de cercetare care, ulterior, au stat la baza apariției unor școli științifice independente, transmite usm.md.

Forumul științific din acest an întrunește peste 200 de reprezentanți ai comunității academice naționale și internaționale, profesori universitari, cercetători științifici din 12 universități, 43 de instituții de cercetare și companii private din 14 țări (Belarus, Bulgaria, China, Italia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina).

Deschiderea forului va avea loc pe data de 15 iunie, 2021, ora 9.30 în Sala polivalentă a Universității de Stat din Moldova (str. Hâncești 55/4). Lucrările Congresului se vor desfășura în format mixt, offline și online.

Participanţii vor prezenta lucrări și proiecte recente sau aflate în derulare, în cadrul a cinci sesiuni tematice: Genetica generală şi moleculară, Genetica umană și medicală, Genetica şi ameliorarea plantelor, Genetica şi ameliorarea animalelor și Biotehnologii vegetale, animale şi microbiene.

În ședința plenară sunt propuse pentru dezbatere subiecte ce vizează cercetări cu referire la diverse maladii genetice la om, tehnici de diagnostic și strategii terapeutice în medicina personalizată, controlul genetic al caracterelor valoroase la plantele de cultură, probleme curente ale biotehnologiilor vegetale, animale și microbiene. Cele mai recente realizări din domeniu sunt reflectate în prelegerea publică „Tehnici moleculare și tehnologii informaționale în agricultura modernă” care va fi susținută de dna acad., profesoara Maria Duca.

De asemenea, ediția a XI-a a Congresului propune comunității științifice dezbateri tematice ample în cadrul webinar-ului internațional „Resurse genetice de floarea-soarelui pentru ameliorare: evaluarea și conservarea germoplasmei”, ce are drept scop stabilirea unui dialog științific activ și consolidarea parteneriatelor pe subiecte comune de cercetare.

Participanții la Congres își propun analiza nișelor specifice și identificarea obiectivelor de perspectivă pentru asigurarea integrării rezultatelor științifice în practică și circuitul valoric.


Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente