Se zice că prietenii sunt familia pe care ți-o alegi. Aș mai adaugă că prietenii sunt și ceea ce îți rămâne dacă îți pierzi familia sau chiar dacă pierzi totul. Prietenia, ca și alte relații, e foarte diferită, câteodată neînțeleasă, nebunatică sau foarte greu remarcabilă. În acest articol am selectat cinci filme care explorează diversitatea și limitele unei prietenii adevărate.
Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com
The Two Popes (2019)
Regizorul filmelor City of God și The Constant Gardener, brazilianul Fernando Meirelles, ne prezintă o poveste intimă inspirată din fapte reale despre una dintre cele mai dramatice tranziții de putere din ultimii 2 000 de ani.
Frustrat de direcția bisericii, cardinalul Bergoglio (Jonathan Pryce), în 2012, cere permisiunea de a se retrage de la Papa Benedict al XVI (Anthony Hopkins). În fața scandalului și a îndoielii de sine, introspectivul Papa Benedict îl cheamă la Roma pe cardinalul Bergoglio, al său cel mai dur critic și viitor succesor pentru a dezvălui un secret care ar zdruncina bazele Bisericii Catolice. În spatele zidurilor Vaticanului, începe o luptă între tradiție și progres, între vinovăție și iertare. Pe măsură ce acești doi bărbați foarte diferiți își confruntă trecutul pentru a găsi un punct comun și pentru a crea un viitor pentru un miliard de adepți din întreaga lume, între ei se leagă o prietenie.
Este o narațiune care dă de gândit, cu multe emoții, filmată cu o cameră liberă, aproape de documentar, cu un casting de top și cu o interpretare extrem de veridică. Un film care nu e pentru toți, dar ar trebui să-l vadă fiecare.
Îl găsești pe Netflix.
Adam & Paul (2004)
Este filmul de debut al regizorului Irlandez Lenny Abrahamson, cunoscut mai târziu pentru filmele „Frank” și Room.
Pelicula urmărește o zi din viața a doi tineri dependenți de heroină, Adam (Mark O’Halloran, care este și scenaristul acestei producții) și Paul (Tom Murphy). Doi prieteni vulnerabili care hoinăresc toată ziua prin Dublin cu speranța de a face rost de o nouă doză. Încearcă să mintă, să fure și să se milogească în timp ce podurile pe care le-au avut cu „lumea normală” au fost demult arse.
O comedie plină de disperare ce se diferențiază de acest gen de filme prin bunul spirit uman pe care îl mai au personajele ajunse la fundul existenței sociale. Un film controversat la care unii râd, alții plâng și ceilalți rămân reci. O lucrare demnă de atenție, care descoperă prin prisma a două caractere marginale viața sumbră a înnouratei capitale irlandeze.
Filmul poate fi vizionat gratuit online, însă fără subtitrare.
Robot & Frank (2012)
Acțiunea are loc în viitorul apropiat și ne relatează viața lui Frank (Frank Langella), pensionar, fost hoț de bijuterii, care își trăiește singur ultimii ani într-o casă din Cold Spring, New York. Fiul său Hunter (James Marsden) îl vizitează periodic, iar fiica sa Madison (Liv Tyler) îl apelează video de la slujba ei din Turkmenistan. Frank se distrează cochetând cu bibliotecara din cartier (Susan Sarandon) și ocazional furând săpun dintr-un butic local. Totul pare a fi liniștit până în clipa în care își dă seama că are un început de Alzheimer. Îngrijorat de tatăl său, dar reticent în al plasa într-un azil de bătrâni, Hunter îi cumpără un robot ca să-l ajute la treburile casnice și să-i administreze o alimentație corectă. Dar nu durează mult până când Frank își dă seama că robotul poate fi ușor manipulat pentru al ajuta în ceea ce-i place lui mai mult – furtul.
Este o comedie frumoasă, cu multe substraturi, cu multe divergențe între tată și fiu, cu tradiție și progres, cu bătrânețe și tehnologie. Un film futuristic foarte aproape de zilele noastre, care abordează problemele de comunicare dintre generații, singurătatea, vulnerabilitatea și opoziționismul omului în vârstă față de tot ce este nou, ca într-un final, uleiul cu apa să se amestece într-o prietenie de neseparat.
Accesibil pe Amazon Prime și pe Hulu.
Stan & Ollie (2018)
Un film biografic pe care m-am pus să-l văd fără mari așteptări, dar care m-a copleșit emoțional descoperind apusul unei căsătorii scenice dintre două legende ale comediei mondiale.
În 1953, Stan (Steve Coogan) și Ollie (John C. Reilly), duetul de comedie cândva cunoscut de toată lumea, pleacă într-un turneu în Marea Britanie. Slăbiți de vârstă și cu cei mai buni ani de glorie lăsați departe în spate, Laurel și Hardy se confruntă cu un viitor incert. La început, prezențele sunt dezamăgitor de scăzute, dar fiind împreună, reușesc să aducă zăbavă și glumă reciproc, astfel ademenind atât fanii vechi, cât și vizitatori noi. Turneul ia amploare și totul pare a merge strună până când fantomele lui Stan și Ollie apar să le amenințe parteneriatul și să le pună la îndoială prețioasa prietenie. Acum au de aflat cine sunt cu adevărat unul pentru celălalt și cine vor rămâne să fie mai departe.
Este un film de epocă, plin de culori și înțelepciune. O poveste care atinge cele mai sensibile teme ale unei relații de prietenie. În rebeliunea lor de a accepta sfârșitul, de a împăca jumătățile și de a lăsa orgoliul la o parte, eroii au de îndurat o metamorfoză cumplită care ne va lăsa un gust dulce amărui și un gând bun.
Disponibil pe Netflix.
Million Dollar Baby (2004)
O peliculă cu patru premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, regizată de Clint Eastwood, în roluri principale cu Clint Eastwood, Hilary Swank și Morgan Freeman.
Dorind să învețe de la cel mai bun, boxera Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) vrea ca Frankie Dunn (Clint Eastwood) să-i devină antrenor. La început, o refuză categoric spunând că n-are niciun interes să antreneze o fată, ca ulterior să cedeze în fața insistenței acesteia și a dăruinței sale în ring. Maggie nu doar că se dovedește a fi boxerul pe care l-a visat mereu să-l aibă sub aripă, dar și o prietenă care-i umple marele gol din viața sa. Cariera lui Maggie e în ascendență până când un accident din ring o determină să-i ceară lui Frankie o ultimă favoare.
Este o narațiune profundă, lacrimogenă și dură asemenea unui pumn în stomac. Un film dinamic, antrenant și corect, realizat după toate dogmele cinematografului american. Dacă nu te alegi cel puțin cu un nod în gât după vizionarea acestei opere, înseamnă că ești de piatră, consumi antidepresive sau ești un maniac lipsit total de empatie.
Disponibil pe Amazon Prime.
###
Pentru mai multe filme îndesate cu suflet îți recomand să vezi lista celor cinci comedii care te vor face să râzi cu poftă sau să te abonezi la „CE SĂ VĂD?” pentru a fi la curent cu cele mai proaspete recenzii video. Ne auzim în curând cu filme noi și vorbe bune. Vizionare plăcută!
Autor: Mircea Bobînă
Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com