USM, instituție coordonatoare a proiectului QFORTE, impulsionează angajarea universităților în sporirea culturii calității

USM

La 11 iunie 2021, a început prima vizită de studiu în format online, organizată de către Rețeaua Centrală și Est Europeană a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (CEENQA), de comun cu Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC). Evenimentul are ca scop edificarea culturii calității în învățământul superior, cu respectarea riguroasă a standardelor naționale și europene, menite să asigure acreditarea internațională a universităților din Republica Moldova.

La întrunire au participat reprezentanți din șapte universități naționale: Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul (US Cahul), Universitatea de Stat din Comrat (US Comrat), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), Universitatea de Studii Politice și Economice Europene (USPEE) și Agenția Națională pentru Asigurarea Calității în Educație și Cercetare (ANACEC). De asemenea, la reuniune au fost prezenți partenerii externi din țările UE: Universitatea din Salamanca (Spania), Universitatea din Leipzig (Germania), Universitatea Montpellier (Franța), Institutul European de Dezvoltare și Cercetare a Politicilor, Maribor (Slovenia) și Rețeaua Centrală și Est Europeană a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior din Germania, link găsiți AICI.

La deschiderea evenimentului, rectorul USM, dr. conf. univ. Igor Șarov a salutat prezența și interesul participanților, menționând importanța constituirii unui sistem solid de asigurare a calității în învățământul superior din Republica Moldova, care va reprezenta garanția respectării celor mai înalte standarde în materie de calitate, educație şi cercetare – condiție indispensabilă pentru ameliorarea ocupării profesionale, a coeziunii sociale şi competitivității economice, iar implementarea reformelor în învățământul superior pe dimensiunea asigurării calității interne şi externe solicită efort substanțial din partea tuturor actorilor în dezvoltarea unei culturi a calității în sistemul de învățământ național.

În context, Andrei Chiciuc, președinte al ANACEC a relatat despre activitățile planificate de ANACEC, în cadrul proiectului, care se referă la: convingerea reprezentanților instituțiilor de învățământ că procedurile și standardele aplicate de ANACEC sunt conforme recomandărilor internaționale; oferirea posibilităților participanților de a se încredința că practicile implementate de ANACEC în evaluarea externă atât a programelor de studii, cât și la nivel instituțional corespund cu cele practicate de agențiile partenere europene; identificarea soluțiilor pentru îmbunătățirea proceselor de evaluare externă, precum și cele de evaluare a calității studiilor în RM, astfel ca studenții, masteranzii și doctoranzii să studieze acasă, la nivelul practicat de instituțiile de învățământ din UE. 

Reiterăm că Universitatea de Stat din Moldova este instituția coordonatoare a proiectului QFORTE. În acest sens, rectorul USM Igor Șarov și-a exprimat convingerea că proiectul va contribui substanțial la îmbunătățirea acreditărilor instituționale, deoarece alături de universitățile naționale și ANACEC există și susținerea partenerilor din UE. „Sunt convins că această activitate, chiar și în condiții online, dedicată membrilor Grupului național de dezvoltare a politicilor din cadrul proiectului QFORTE, constituită în mare parte din rectori și prorectori, decani și prodecani, șefi ai departamentelor de calitate va da startul activităților preconizate în proiect, precum: îmbunătățirea procedurilor de evaluare externă a calității în scopul acreditării instituționale, dezvoltarea instrumentelor de evaluare externă a calității instituționale și obținerea acreditărilor internaționale instituționale de către universitățile naționale”, a subliniat Igor Șarov.

Așteptările participanților acestei reuniuni sunt majore și cu impact semnificativ pentru evoluția învățământului superior național, întrucât va impulsiona angajarea universităților în implementarea reformelor, menite să eficientizeze la maxim sistemul educațional din Republica Moldova. Or, acest eveniment constituie un început productiv pentru edificarea și promovarea culturii calității în domeniul educației, care va asigura organizarea și desfășurarea procesului de studii, cercetare și inovare la cel mai înalt nivel, în conformitate cu standardele europene în vigoare. 

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente