(foto) Trei locații din Moldova unde poți admira nuferi. Cum ajungi la lacuri și care este prețul unei flori

ipiccy_image (5)

Începând cu luna mai și până la sfârșitul lunii septembrie, este sezonul florilor de nufăr. În Moldova, am găsit trei locații unde poți admira frumusețea acestor plante acvatice. Dacă nu ai reușit să vizitezi niciuna dintre aceste trei locații, te ajutăm noi cu informațiile și coordonatele necesare.

Despre Nuferi: sunt plante perene (uneori putând fi și plante anuale) care trăiesc în bălți, lacuri, ape curgătoare. Ele au tulpini lungi înfipte în mâl. Frunzele lor se pot clasifica în două tipuri: un tip de frunze subacvatice și frunzele plutitoare de la suprafața apei cu camere cu aer, în formă de inimă și cu un pețiol lung. Florile sunt frecvent aromate și au petalele de culori diferite așezate pe mai multe rânduri.

În Moldova îi găsim în regiunea orașului Cahul, în satul Bardar din Ialoveni și în apropierea orașului Călărași.

Rezervația „Prutul de Jos”

Roman Friptuleac

Una dintre locațiile unde puteți găsi nuferi este Rezervația Naturală „Prutul de Jos” (în apropiere de orașul Cahul). Rezervația reprezintă o arie protejată amplasată în cursul de jos al râului Prut, incluzând Lacul Beleu și împrejurimile sale, în sud-vestul țării.

Rezervația a fost creată pe 23 aprilie 1991 în scopul ocrotirii florei și faunei din lacul Beleu și a luncilor inundabile din împrejurimile lui. Vegetația, în cea mai mare parte a teritoriului rezervației, este reprezentată de desișurile de trestii și stuf, sălcișuri, precum și de un covor bogat de plante de apă, de luncă inundabilă (papura, pipiriga, nufărul, crinul de apă, răculețul, lintița). Aici puteți găsi și nufărul alb care este inclus în Cartea Roșie a Moldovei.

Roman Friptuleac

Cât costă? Intrarea pe teritoriul rezervației este gratuită. Totuși, pentru a reuși să vezi nuferii de aproape vei avea nevoie de o plimbare cu barca. Pentru aceasta, va trebui să scoți din buzunar 150 de lei de persoană (în cazul copiilor până la șase ani plimbarea e gratuită, iar în cazul celor cu vârsta cuprinsă între șapte și 16 ani prețul pentru o plimbare este de 75 de lei). Plimbarea cu barca durează o oră.

Dacă vrei să prinzi momentul în care înfloresc nuferii, trebuie să te trezești în zori și să mergi să observi plantele de pe lacul Beleu până la răsăritul soarelui. Pentru aceasta, cel mai probabil vei avea nevoie să rămâi peste noapte în rezervație. Aici este o zonă de camping, iar prețul pentru instalarea unui cort este de 50 de lei.

Totodată, dacă ajungi în rezervație probabil vei vrea să vezi mai multe lucruri decât nuferi, iar pentru aceasta există persoane specializate care te pot ghida contra cost.

Cum ajungi? Mai jos îți prezentăm traseul pe care îl obținem printr-o simplă căutare pe Google Maps. Chiar dacă rezultatul oferit ne arată că drumul va dura în jur de trei ore și 15 minute, colega noastră Alina (originară din Slobozia Mare, raionul Cahul) ne asigură că putem face și până la patru ore pe drum – să nu uităm de calitatea drumurilor de la sud!

Dacă mai ai nevoie și de alte detalii sau vrei să faci o rezervare, poți apela următorul număr de telefon: 062122295.

Lacul cu nuferi de la Bardar

Facebook/Nuferi Lalele Bardar

Cea mai apropiată locație de Chișinău unde poți găsi nuferi se află în raionul Ialoveni. Aceasta este și cea mai populară locație vizitată de moldoveni pentru a admira florile și a-și face fotografii cu acestea.

Lacul cu nuferi din satul Bardar, raionul Ialoveni, este o proprietate privată. Aici cresc peste 50 de soiuri de nuferi care au fost aduși din diferite colțuri ale lumii, respectiv au o multitudine de culori și arome.

Locul este amenajat frumos, astfel încât vizitatorii să-și poată face fotografii frumoase – este amenajată o barcă specială și un scrânciob.

Instagram/angelle_ph/anna_golinscaya

Cât costă? Proprietarii lacului ne-au spus că intrarea pe teritoriu a fost mereu gratuită. Totuși, în acest an, din cauza condițiilor de pandemie, au stabilit un preț de 50 de lei pentru maturi. Intrarea pentru copii este gratuită. De asemenea, clienții care pe timp de iarnă au procurat lalele (proprietarii sunt și crescători de lalele) de la Bardar au acces gratuit la lac.

Totodată, vizitatorii pot obține un nufăr gratuit dacă intră în apă și reușesc să rupă nufărul pe care îl indică proprietarul. Dacă vrei să procuri o floare de nufăr, va trebui să scoți din buzunar 50 de lei.

May be an image of 1 person

Orar de activitate: vizitatorii pot veni în orice zi a săptămânii, iar proprietarii recomandă ca vizita să fie făcută până la ora 14.00. După această oră, nuferii încep să-și închidă florile până a doua zi dimineață.

De la Chișinău până la Bardar faci cu mașina aproximativ 30 de minute. Colegul nostru Dinu Bubulici, care a vizitat recent lacul, ne asigură că drumul este destul de bun.

Cum ajungi la lacul cu nuferi? Odată ce intri în localitatea Bardar, trebuie să mergi înainte pe drumul principal până în momentul în care vei vedea un copac în mijlocul drumului (este îngrădit), de acolo faci stânga și mergi înainte până ajungi la zona unde se află lacul.

Mai jos îți lăsăm și o hartă care ar putea să te ajute.

Dacă mai ai nevoie și de alte detalii, poți apela numărul de telefon 0789 78 834 sau poți accesa această pagină de Facebook.

Lacul de nuferi de lângă Călărași

Aceasta este cea mai nouă locație de nuferi din Moldova. La fel ca lacul din Bardar, este o proprietate privată. Stăpâna lacului pregătea deschiderea lacului pentru vizitatori tocmai la anul, însă florile au înflorit și în acest an, astfel a decis să le ofere posibilitatea celor curioși să admire frumusețea nuferilor.

În lac cresc 25 de soiuri de nuferi din întreaga lume, iar vizitatorii au posibilitatea să admire florile dintr-o barcă oferită de către proprietari alături de un ghid.

Cât costă? Pentru că se află la început de drum, nu au taxe fixe stabilitate. Cu toate acestea, pentru a avea posibilitatea de dezvoltare în continuare a proiectului, proprietarii acceptă donații pe loc, dar și pe PayPal – [email protected]. De asemenea, vizitatorilor li se mai propune să procure cartea „Povestea Lotusului”. Pentru plimbarea cu barca, de asemenea, nu există o taxă fixă, iar vizitatorii pot face o donație ghidului.

Orar de activitate: doritorii de a admira florile de nufăr pot veni la lac de vineri până duminică, de la ora 10.00 până la ora 15.00.

Cum ajungi aici? Lacul se află la trei kilometri de la ieșirea din Călărași spre Ungheni. Pe partea stângă, vei vedea o săgeată pe care scrie „Nuferi pe Lac”. Lacul se află aproape de traseul Chișinău-Iași, doar că trebuie să treci pe sub calea ferată ca să ajungi la el.

Conform estimărilor făcute de Google Maps, drumul până la destinație va constitui aproximativ o oră.

Mai jos, anexăm o hartă care ar putea să te ajute.

Dacă mai ai nevoie și de alte detalii, poți apela numărul de telefon 069543003 sau poți accesa această pagină de Facebook.

Dacă mai cunoașteți și alte locații cu nuferi din Moldova, nu ezitați să ne scrieți!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente