(foto) „Respirăm într-un glas” – expoziție fotografică care reunește la Chișinău artiștii de pe ambele maluri ale Nistrului

poster_fiodorova_2021web

Începând 11 iunie 2021, Muzeul de Istorie din Chișinău și spațiul cultural independent “Zpațiu” vor găzdui o expoziție intitulată „Respirăm într-un glas”, axată pe convergența creativă a artiștilor, fotografilor, activiștilor și ecologilor în timpul transformărilor și schimbărilor globale.

Expoziția „Respirăm într-un glas” a reunit artiști din stânga și dreapta Nistrului, precum și artiști din diasporă în cadrul Platforma „Cultură”, sprijinită de programul de „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (UE-SBM V), finanțat de Uniunea Europeană și implementat prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

„Expoziția oferă o călătorie comună într-o lume fără granițe, care pe parcursul ultimului an au dispersat oamenii și împiedicat interacțiunea și consolidarea. Spațiul expozițional estompează granițele dintre țări și regiuni, formând un spațiu pentru dialog și comunicare în care artistul și spectatorul (vizitatorul) pot respira împreună, plonjând în viața de zi cu zi a artistului, în mediul său, în griji, în vise, temeri și moduri de a lucra cu o nouă realitate”, notează ART-PLOSHADKA.

„A respira împreună – este un proces atât de natural pentru oameni, dar în zilele noastre a căpătat o mare valoare pentru întreaga umanitate”, a rezumat ideea principală a expoziției Tatiana Fiodorova, autoarea proiectului „Pandemie, ecologie și artista”.

Expoziția prezintă lucrări create de artiștii moldoveni în perioada martie 2020 până în prezent.

Participanți la expoziție:

# Anna Galatonova (Tiraspol);
# Elena Stepanova, (Dubăsari);
# Valeria Barbas (Chișinău);
# Alexandru Raevschi (Chișinău – Marburg);
# Ramin Mazur (Rîbnița – Chișinău);
# Ivan Yalanji  (Kopchak – Moscova);
# Victor Ciobanu (Măcăresti – Chișinău);
# Fiodorova Tatiana (Chișinău);
# Igor Shcherbina (Chișinău – Moscova);
# Mihail Kalarașan (Rîbnița – Chișinău);
# Dumitru Oboroc (Nisporeni – Iași);
# Pavel Braila (Chișinău – Berlin);
# Veaceslav Druța (Chișinău – Quebec);
# Ghenadie Popescu ( Florești – Chișinău);
# Lilia Nenescu (Chișinău);
# Alexander Tinei ( Budapesta – Chisinau).

Lista completă a participanților se concretizează.

Lansarea evenimentului va avea loc vineri, 11 iunie, în două locuri: la ora 17.00, la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău ( str. A.Mateevici 60 A) și la ora 19.00 în spațiul cultural independent „Zpațiu” (Str. A.Șciusev 103).

Scopul principal al proiectului „ Pandemia, Artistul și Ecologia” este de a stabili legături între artiștii celor două maluri, care include o serie de publicații pentru „ART-PLOSHADKA”, cu artiști, ecologi și activiști, care sunt axați pe dezvăluirea temei – pandemie, ecologie și artist.

Publicul țintă al evenimentului sunt creatorii de artă contemporană, activiști, oameni de cultură, care cercetează și accentuează diverse probleme sociale de pe ambele maluri ale Nistrului. Artiștii, ca indicatori ai modernității și transformatori ai societății, astăzi, în aceste zile dificile, zile de izolare,  pot contribui la conturarea unor probleme sociale și le pot face vizibile prin mijloace artistice.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 22 iunie. Mai multe detalii despre proiect găsiți AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente