La ce universitate, cât costă și ce voi învăța? Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi Business și Administrare în Moldova

bsadm

Continuăm proiectul de orientare în carieră „Dacă rămân acasă, merg la…”, iar în această săptămână, vom discuta despre Business și Administrare, una dintre cele mai solicitate specialități de către tinerii din Moldova. În acest articol, îți propunem să descoperi ce presupune acest domeniu, la ce universități publice, dar și private din țară îl poți studia, cât te costă un eventual contract și ce programe de studii vei avea dacă optezi pentru această specialitate.

Așadar dacă vrei să înființezi o afacere sau să activezi în calitate de administrator/administratoare, atunci să știi că poți învăța specialitatea Business și Administrare la 13 universități din țară.

Unde în Moldova poți studia specialitatea Business și Administrare

Universități de stat

*Pentru a afla ce program de studiu (ce obiecte) vei studia la specialitatea care te interesează, dă clic pe specialitate și o să poți vedea cel mai recent program de studii făcut public de universitate.

**Prețurile pentru toate specialitățile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

La Academia de Studii Economice a Moldovei poți studia specialitatea Business și Administrare în cadrul Facultății de Business și Administrare a Afacerilor. În urma absolvirii acestei specialități, vei obține calificarea „Licenţiat în ştiinţe economice”.

Specialitatea poate fi studiată în limbile română, rusă și engleză. Prețul contractului este de 7 800 de lei la zi și de 4 900 de lei la frecvență redusă.

Studiile se fac timp de trei sau patru ani, în funcție de forma de învățământ aleasă (la zi/frecvență redusă).

Universitatea de Stat din Moldova îți oferă posibilitatea să studiezi specialitatea Business și Administrare la Facultatea de Științe Economice.

Studiile pot fi făcute la zi, dar și cu frecvență redusă timp de trei sau patru ani. După absolvire, vei primi titlul „Licențiat în Științe Economice”.

Instruirea se face în limbile română, rusă și engleză, iar contractul de studii costă 7 500 de lei (4 000 de lei la frecvență redusă).

Și Universitatea Tehnică a Moldovei îți oferă posibilitatea să studiezi această specialitate. Studiile le vei face în cadrul Facultății de Inginerie Economică și Business. După absolvirea specialității Business și Administrare, vei obține o diplomă în care va fi scris „Licențiat în Științe Economice”.

Studiile se fac timp de trei (secţia Zi) sau patru ani (secţia Frecvență redusă) în limbile română și rusă.

Prețul pentru contractele la zi sunt de 8 000 de lei, iar pentru cele de la frecvență redusă sunt de 6 400 de lei.

Universitatea Agrară din Moldova pregătește specialiști în domeniul Business și Administrare în cadrul Facultății de Economie.

Aici poți studia fie la zi (timp de trei ani), fie la frecvență redusă (timp de patru ani). Taxele de studii sunt de 7 000 de lei pentru contract la zi și de 4 200 de lei pentru contract la frecvență redusă.

Dac ești din regiunea sudică a țării și nu vrei să mergi la studii departe de casă, atunci poți studia specialitatea Business și Administrare la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

Aici poți studia la zi (trei ani) și la frecvență redusă (patru ani). Limba de instruire este româna.

Contractul de studii la această specialitate costă 8 500 de lei la zi și 4 800 de lei la frecvență redusă.

La final de studii vei fi licențiat(ă) în științe economice.

Iar dacă ești din regiunea nordică, atunci poți face Business și Administrare mai aproape de casă la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Aici poți studia la zi (trei ani) și la frecvență redusă (patru ani). Prețul contractului pentru studii la zi la această specialitate este de 8 400 de lei, iar la frecvență redusă – de 5 100 de lei.

Predarea se face în limba română.

Universități private unde poți învăța Business și Administrare

Universitatea Liberă Internațională din Moldova îți oferă posibilitatea să studiezi specialitatea Business și Administrare în cadrul Facultății de Economie.

Programul de studii îl puteți consulta AICI! Taxele de studii sunt de 7 300 de lei pe an pentru studii la zi și de 3 900 de lei pentru studii la frecvență redusă.

Studiile se fac timp de trei-patru ani, în funcție de regimul de studii ales (la zi/frecvență redusă).

Și Universitatea de Studii Europene din Moldova îți oferă posibilitatea să studiezi specialitatea Businesss și Administrare în cadrul Facultății Științe Economice.

Studiile în cadrul facultății se fac timp de trei (la zi) sau patru ani (frecvență redusă). Prețul pentru contractul la zi este de 7 000 de lei, iar pentru cel de la frecvență redusă este de 4 000 de lei.

Specialitatea Business și Administrare o poți studia și la Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova. Durata studiilor este de trei ani la zi și de patru ani la frecvență redusă. Prețul contractului este de 8 100 de lei.

O altă universitate care oferă studii la această specialitate este Institutul Internațional de Management IMI-NOVA. Aici studiile se efectuează la secția Zi și la secția Frecvență redusă în limbile română și rusă.

Taxele de studii și programele de învățământ nu sunt făcute publice.

Și Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere” îți oferă posibilitatea să studiezi specialitatea Business și Administrare.

Taxele de studii și programele de învățământ nu sunt făcute publice.

Universități în limba rusă

În Republica Moldova, există patru universități de stat care oferă studii exclusiv în limba rusă. Două dintre aceste instituții oferă posibilitatea de a studia specialități din domeniul Economiei, precum Business și Administrare.

Una dintre aceste instituții este Universitatea de Stat din Comrat. Aici poți studia specialitatea Business și Administrare în limba rusă timp de trei ani la zi și timp de patru ani la frecvență redusă.

Conform ultimelor date găsite în spațiul online, contractele de studii la aceste specialități sunt de 7 050 de lei la zi și de 4 935 de lei la frecvență redusă.

În limba rusă poți studia specialitatea „Business și Administrare” și la Universitatea Slavonă.

Studiile la aceste specialități se fac timp de trei ani. Prețul contractelor la această universitate variază de la 4 000 la 10 000 de lei, însă nu sunt făcute publice pentru fiecare specialitate. Universitatea este privată.

Admiterea

Pentru anul 2021/2022 încă nu a fost anunțat procesul de admitere, dar de obicei acesta are loc în luna iulie. Majoritatea universităților se conformează recomandărilor Ministerului Educației și desfășoară procesul de admitere concomitent cu toate instituțiile de învățământ superior.

Ținând cont de condițiile pandemice, universitățile din țară desfășoară procesul de admitere atât offline, cât și online.

Unele universități pot avea și probe de admitere. Totuși, majoritatea au o formulă de bază prin care calculează media de admitere fără a mai organiza vreun examen suplimentar. Formula este diferită de la instituție la instituție, dar include neapărat nota medie la bacalaureat și mediile anuale la anumite obiecte, de exemplu, în cazul specialităților din domeniul Economiei, va fi luată în calcul și va avea o pondere mai mare nota de la obiectele reale, de exemplu de la matematică.

Practic, în fiecare an, la toate universitățile se cer aceleași documente, cu micii diferențe de la o instituție la alta. Dacă sunteți curioși să aflați despre ce documente este vorba, puteți consulta acest articol.

Echipa #diez are o rubrică dedicată procesului de admitere, în care anunță toate termenele și condițiile de depunere a documentelor în Republica Moldova. Îți sugerăm să o urmărești dacă ești absolvent(ă) în acest an.

Unde vei putea lucra după ce absolvi o facultate de Economie

Programele de studii de Business și Administrare au drept scop formarea specialiştilor cu competenţe profesionale multiple necesare iniţierii şi administrării afacerilor.

La finalizarea studiilor, absolventul (absolventa) este competent(ă) să iniţieze şi să dezvolte o afacere, să rezolve diverse probleme din domeniul afacerilor și să adopte decizii, să elaboreze proiecte, să coordoneze realizarea proiectelor și să formeze și să gestioneze echipe.

Absolvenții pot activa în calitate de: antreprenori, manageri, economiști, coordonatori de proiecte, agenți comerciali, funcționari în instituțiilor publice, consultanți-instructori, specialiști în domeniul resurse umane, operatori în SRL, specialiști în secțiile specializate marketing, producere, finanțe și altele în cadrul diferitelor companii publice și private.

Dacă ai decis să depui actele la o specialitate de Business și Administrare, îți sugerăm să urmărești evenimentul nostru de joi, 10 iunie, în cadrul căruia vom discuta cu specialiști, studenți și profesori despre economie. Astfel, vei avea posibilitatea să afli mai multe despre ce vei studia la universitate, dar și ce joburi vei putea găsi după ce vei obține diploma. Mai multe detalii despre evenimentul de orientare în carieră găsești AICI!

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente