Dacă ești și tu printre cei care nu se vor afla la locul reședinței sau domiciliului oficial declarat în acte în ziua alegerilor, atunci în acest articol găsești răspuns la întrebările legate despre cum ai putea, totuși, să votezi, fără să parcurgi zeci sau sute de kilometri până acasă. Îți explicăm cum să depui o declarație de ședere sau cum poți obține un certificat pentru drept de vot.
Declarația de ședere
Mulți dintre membrii echipei #diez ar fi mers acasă în ziua alegerilor să voteze, dacă nu ar fi fost una dintre cele mai ocupate zile din an pentru noi, ziua în care vom monitoriza la minut cum se votează acasă și în diaspora. Munca ne obligă să rămânem la Chișinău în această zi, din acest motiv, am ales opțiunea declarării domiciliului în ziua alegerilor în Capitală. Vă spunem și vouă cum puteți face acest lucru.
Codul electoral, mai exact alineatul 8 din art. 44, spune că persoanele cu drept de vot care, după ultima participare la alegeri, şi-au schimbat locul de şedere sunt în drept, cel târziu cu 30 de zile înainte de următoarele alegeri, să-şi declare locul nou de şedere la organul administraţiei publice locale pentru a putea fi înscrise în lista de alegători la secţia de votare corespunzător locului şederii.
În pași, asta ar însemna următoarele.
#1. Identifică pretura (în cazul Capitalei) sau primăria (în cazul altor localități) din zona în care care actualmente locuiești sau unde te vei afla în ziua alegerilor.
#2. Ia cu tine buletinul și copia acestuia. Trebuie să știi, de asemenea, și adresa exactă a locului în care te vei afla în ziua alegerilor.
#3. Verifică programul oficial de lucru al preturii sau primăriei. De obicei, instituțiile respective lucrează între orele 08.0 și 17.00.
#4. Procesul e unul extrem de simplu și durează în jur de trei minute. Vei oferi copia buletinului și vei indica adresa la care te vei afla în ziua alegerilor. Ulterior, va trebui să semnezi declarația de ședere, iar în rezultat vei primi o recipisă privind depunerea acesteia. Recipisa împreună cu buletinul vor fi actele tale necesare pentru ziua alegerilor.
#5. Pentru a afla secția de votare la care ai fost repartizat(ă), vei putea să te verifici ulterior în registrul de stat al alegătorului https://verifica.cec.md/.
#6. Depunerea declarației de ședere poate fi făcută, însă, până pe 10 iunie 2021, astfel mai ai la dispoziție doar trei zile!
#6. Încurajează-ți și prietenii sau colegii să te însoțească, pentru că da, fiecare vot contează.
Certificatul pentru drept de vot
Dacă, totuși, nu ai reușit să depui o declarațiede ședere, mai poți obține un certificat pentru drept de vot, cu care vei putea vota în oricare secție de votare.
Alineatul 7 al capitolului 44 din Codul Electoral stipulează că în cazul în care alegătorul îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa în perioada dintre data întocmirii listelor electorale şi data alegerilor, biroul electoral al secţiei de votare corespunzător domiciliului precedent, la solicitarea alegătorului şi pe baza actului de identitate acceptat pentru participarea la votare, îi eliberează un certificat pentru drept de vot. Certificatul permite exercitarea dreptului la vot în oricare altă secție de votare.
Mai simplu spus, pentru a obține certificatul de vot, este necesar să te deplasezi în localitatea în care îți ai domiciliul oficial, în perioada dintre data întocmirii listelor electorale (cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor) și data alegerilor (până pe 10 iulie), în baza actului de identitate acceptat pentru participare la votare.
Având certificatul de vot, vei vota pe o listă suplimentară, având în vedere faptul că listele electorale de bază se întocmesc mai înaintea eliberării certificatelor de vot.
Pentru a face o alegere informată în ziua alegerilor, urmărește informațiile publicate cu regularitate de echipa #diez, pe care le adunăm sub tag-ul Alegeri anticipate 2021.