Rândurile celor peste 150 000 de absolvenți ai USM se completează cu 3 000 de absolvenți din promoția 2021

USM

Comunitatea academică a Universității de Stat din Moldova se încadrează într-o perioadă specifică din punct de vedere al intensității activităților de bilanț, al emoțiilor pozitive și grijilor pentru perspectiva angajării în câmpul muncii a discipolilor săi.

Fiind cea mai mare universitate din Republica Moldova, are și cea mai generoasă ofertă educațională, astfel în următoarele săptămâni, circa 3 000 de absolvenți de la cele peste 60 de programe de studii superioare de licență, ciclul I și peste 60 de programe de studii superioare de master, ciclul II, vor face bilanțul rezultatelor pregătirii profesionale prin susținerea examenelor și a tezelor de licență sau de master, scrie usm.md.

Cele 110 comisii vor constata și evalua nivelul de calitate a competențelor de abordare teoretică și a aspectelor practice ale activității profesionale, capacitatea studenților de a cerceta anumite probleme din domeniu, dar va fi scoasă în evidență și atitudinea absolvenților privind perspectiva de angajare și integrare socioprofesională.

Tradiția de a invita în calitate de președinți ai comisiilor de examinare personalități notorii și specialiști de valoare din diverse instituții de profil: cercetare, ministere și departamente, angajați ai structurilor din sistemul de drept, economic, al învățământului, dar și alte domenii (acoperite de programele de formare profesională ale USM), constituie un prilej deosebit de relaționare și consolidare a eforturilor reprezentanților pieței muncii și ai mediului universitar de a rezolva una dintre cele mai importante probleme ale unui stat și ale unei societăți: valorificarea potențialului uman.

Natalia Carabet, doctoră în pedagogie, conferențiară universitară, președintă a comisiei de examinare: „Am onoarea, în calitate de conferențiar al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangăˮ, să colaborez cu Facultatea de Psihologie şi Știinţe ale Educaţiei, Sociologie şi Asistenţă Socială a USM la programul de master „Consiliere pentru probleme de familie”, un program care este justificat prin formarea specialiștilor cu atât mai necesari, cu cât mai multe probleme sunt în societate, familie! Aduc sincere mulțumiri departamentului Științe ale Educației, pentru posibilitatea de a colabora și învăța din bogata experiență didactică și de cercetare a personalului academic al Universității de Stat din Moldova.”

Maria Ghervas, judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, președintă a comisiei de examinare: „Revin cu mare drag la Universitatea de Stat din Moldova. Am absolvit această universitate și acum, fiind președinte al comisiei de examinare, mă revăd în studenții absolvenți. În tezele susținute de ei găsesc răspuns la multiplele probleme contradictorii cu care mă confrunt în activitatea mea profesională. Sunt judecător și mă bucur pentru buna pregătire a tinerilor care vor completa rândurile specialiștilor în domeniul dreptului și vor schimba imaginea sistemului juridic din Republica Moldova.”

Victoria Bucătaru, directoare ANTRIM, președintă a comisiei de examinare: „Turismul este o ramură extrem de importantă pentru economia Republicii Moldova, iar Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova depune numeroase eforturi pentru dezvoltarea acesteia. În acest context, absolvenții programelor de studii în domeniul Serviciilor Hoteliere, Turism și Agrement au un potențial generos pe care îl pot oferi industriei turismului, există dorință și entuziasm din partea studenților pentru a participa la diferite evenimente și campanii de PR, și comunicare cu membrii ANTRIM. Partenerii ANTRIM lucrează foarte eficient cu studenții USM și au realizat cu ajutorul lor diferite expoziții, proiecte care au propulsat vizibilitatea țării ca destinație turistică și a USM – ca prima instituție în domeniul formării profesionale.”

Cristina Deșan, deținătoarea Bursei Guvernului, absolventa programului „Tehnologie chimică industrială”: „Am ales această specialitate, deoarece toate cunoștințele obținute pot fi aplicate în viața zi de zi și ne ajută la soluționarea problemelor cotidiene. La multiplele ore de laborator am învățat să estimăm calitatea materiilor prime și a produselor finite în mai multe tehnologii industriale: alimentare, de prelucrare a materiilor prime anorganice și organice. Mulțumesc profesorilor competenți și grijulii care pe parcursul acestor ani au ghidat activitățile noastre și ne-au învățat să devenim specialiști pregătiți în tehnologiile industriale.”

Aliona Covalciuc, deținătoarea Bursei Guvernului, absolventa programului „Tehnologia produselor cosmetice și medicinale”: „Pe parcursul anilor de studii am aflat multe lucruri noi și utile în domeniul tehnologiilor cosmetice și farmaceutice. Am învățat să sintetizez principiile active ale medicamentelor și să formulez componența unui preparat farmaceutic. Toate acestea, precum și pregătirea pentru participarea la diverse concursuri, conferințe, le-am realizat împreună cu cadrele didactice de la facultate, care permanent m-au impresionat prin profesionalism, implicare și ghidare a activităților studenților pentru atingerea obiectivelor scontate.”

Victoria Țurcan, studentă în anul III, specialitatea „Psihopedagogie”: „Sunt mândră că mi-am realizat studiile la Universitatea de Stat din Moldova și astăzi sunt absolventă la specialitatea „Psihopedagogie” din cadrul Facultății de Psihologie, Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială. Am ales această specialitate cu mult drag și aspirație spre îndeplinirea visului din copilărie. Pe parcursul anilor de studii, această specialitate mi-a oferit posibilitatea să mă formez și să mă dezvolt ca personalitate și ca viitor specialist în domeniul științelor educației. De fiecare dată am rămas impresionată de calitatea înaltă a studiilor oferite și am apreciat foarte mult profesionalismul și dedicația cadrelor didactice.”

Ana Grigorcea, studentă a programului de masterat „Informatică Aplicată”: „În preajma evaluării finale am emoții, atât din considerente că se încheie anii frumoși de studenție, cât și pentru că voi susține teza de master în limba engleză în fața a două comisii: una de la Universitatea de Stat din Moldova și una de la Universitatea West Attica din Grecia. Cu un semestru de mobilitate și 2 coordonatori științifici de la ambele universități urmează să obțin două diplome, una a Republicii Moldova și una a Republicii Elene. Ținând cont de faptul că activez deja în domeniul IT, cred că diploma europeană îmi va deschide ușile spre noi proiecte și oportunități.”

Liliana Moraru, studentă la licență, specialitatea „Matematici aplicate”: Pe ultima sută de metri, în pragul examenelor de licență am foarte multe emoții pentru că îmi doresc să fie totul perfect și să pot demonstra cunoștințele acumulate. Constat cu drag că am avut parte de o experiență foarte frumoasă în cadrul Facultății de Matematică și Informatică, alături de colegi și profesori extraordinari, fapt care m-a motivat și acum îmi doresc foarte mult să fiu și eu un bun profesor de matematică.

Alexandra Calinciuc, studentă la specialitatea „Marketing și logistică: „Un avantaj foarte important pe care l-am descoperit, fiind studentă la specialitatea „Marketing și logistică” este oportunitatea de a fi angajată part-time, fără ca să prejudiciez procesul de studii. Departamentul Economie, Marketing și Turism a semnat mai multe parteneriate cu reprezentanții pieței muncii, fapt ce ne permite să aplicăm instant în practică cunoștințele acumulate, astfel încât să ne putem dezvolta competențele profesionale. De asemenea, studenții Facultății de Științe Economice, ca și toți studenții USM, pot beneficia de serviciile de odihnă și sport, în cadrul Palatului Sporturilor în baza abonamentelor speciale studențești, precum și de servicii de agrement și arte oferite de Facultatea de Arte Frumoase care pune la dispoziție, în mod gratuit, 6 secții și 9 colective artistice.”

Svetlana Bratescu, deținătoarea Bursei Republicii 2019-2020, absolventa Facultății de Drept, USM: „Prin definiție și conținut, încă de la început, Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova este o opțiune fără eșec – fapt de care am fost conștientă acum patru ani când am ales să o urmez și părere pe care mi-o asum și în prezent. Student fiind aici, dobândești cunoștințe vaste pentru a activa în sfera dreptului și cu siguranță utile în alte domenii de activitate. Mai mult decât atât, abilitățile obținute pe parcursul anilor de studii contribuie la dezvoltarea și cultivarea propriei personalități și aduc plusvaloare în viața cotidiană. Personal, am avut posibilitatea să mă inspir din cultura academică, să preiau exemple demne, pline de verticalitate și intelectualitate, să prind curaj în fiecare zi, iar astăzi rămân recunoscătoare acestui loc idoneu pentru tot ce am reușit să însușesc. Se știe că Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova creează pământ fertil, oferind numeroase oportunități, semănând valori, răsădind abilități, crescând înțelepciune, încredere și speranță în ziua de mâine.”


Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente