(video) „Nu ne comparați cu alți copii, susțineți-ne alegerile.” Peste 450 de elevi au avut un dialog cu profesorii, autoritățile și părinții despre bullying

05_6499289

Aproape 450 de adolescenți din toată țara au contribuit, atât în calitate de participanți, dar și ca experți la „Analiza privind necesitățile copiilor pentru a se simți în siguranță și a avea o școală fără bullying”, realizată de Terre des hommes Moldova. Pe 1 iunie, de ziua lor, la conferința „STOP BULLYING ÎN ȘCOLI: recomandările copiilor”, copiii au purtat un dialog deschis cu autoritățile, profesorii și părinții despre problemele pe care le-au identificat și soluțiile pe care le văd ei pentru o școală fără bullying.

Peste 450 de elevi au avut un dialog cu profesorii, autoritățile și părinții despre bullying

Cei peste 450 de participanți prezenți la conferință – copii din 30 de comunități din țară, părinți, cadre didactice, profesioniști în protecția copilului și reprezentanți de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, UNICEF Moldova și Tdh Moldova – au avut o dezbatere de idei pornind de la problematica și sugestiile propuse de copii.

Copiii în rol de specialiști

Pentru a înțelege cum e nevoie să fie o școală fără bullying, cu un mediu sigur și prietenos pentru fiecare copil, echipa Tdh Moldova a implicat în procesul de analiză copii și tineri din 30 de comunități. Studiul s-a desfășurat în perioada februarie – mai 2021.

„Am dorit să creăm un spațiu în care fiecare copil să-și exercite dreptul la participare și să-și utilizeze propriile cunoștințe, abilități și experiențe. Unul dintre obiectivele noastre este prevenirea situațiilor de bullying în școală, iar cei mai buni experți în acest domeniu, dar și în propria lor viață, sunt chiar ei, copiii.”, spune Olga Pînzari, specialistă în protecția copilului la Tdh Moldova.

Astfel, ghidați de echipa Tdh Moldova, 40 de adolescenți s-au implicat direct în procesul de realizare a studiului, colectând de la colegii lor datele pentru analiză.

„Pe parcursul a trei luni, ne-am întâlnit săptămânal cu copiii, am consultat cu ei chestionarul, am ținut cont de recomandările și sugestiile lor. Apoi, în calitate de cercetători și cercetătoare, aceștia au aplicat chestionarul la peste alți 300 de semeni. Ulterior, copiii și tinerii au formulat mesaje pe care au dorit să le transmită semenilor, părinților, profesorilor și autorităților”, explică Angelica Russu, specialistă în protecția copilului la Tdh Moldova, procesul de lucru cu copiii.

Aceste mesaje au servit drept punct de pornire pentru crearea unei serii de videoclipuri prin care vocea copiilor să fie transmisă și auzită de către adulții responsabili de siguranța și bunăstarea copiilor.

„Am putut să ne exprimăm liber opinia, fără să ne spună nimeni că nu avem dreptate”

Andreea, din satul Gherman, r. Ungheni a povestit că ce a motivat-o să participe la acest proces a fost „faptul că am putea schimba ceva pe viitor, faptul că ulterior nu vor mai fi aceleași cazuri de bullying, iar asta ar fi minunat.”

Loredana, din satul Lozova, r. Strășeni zice că a fost destul de complicat pentru copii să împărtășească experiențele legate de bullying.

„În special cu chestionarele a fost mai greu, mulți copii refuzau să răspundă și era nevoie să-i încurajăm și să le explicăm că este important să facem asta. Participarea în acest proiect a fost destul de interesantă și benefică, pentru că am putut să ne exprimăm liber opinia, fără să ne spună nimeni că nu avem dreptate.”

Câteva mesajele ale copiilor pentru semeni și adulți

Pentru a transmite mai bine problemele și nevoile pe care le-au identificat printre semeni, tinerii din grupul de lucru au construit o poveste în imagini. Filmulețul, realizat în baza scenariului și desenelor copiilor, spune povestea unei adolescente supusă zilnic umilințelor colegilor, ilustrând stările și gândurile acesteia.

„Of… din nou la școală… Nu vreau să-mi văd colegii, nu vreau să aud cuvinte urâte, umilitoare. Când sunt umilită de colegi, mă simt ca o minge de fotbal, lovită din toate părțile. Mă simt singură și fără nicio valoare în această lume. /… / Vreau să merg la o școală, unde să mă simt în siguranță. Să pot spune ce simt și ce emoții trăiesc. Și eu, și colegii mei avem nevoie de o școală în care suntem întrebați și opiniile noastre contează ”.

Astfel, pentru a se simți protejați și în siguranță, copiii le solicită autorităților prezența unui psiholog în fiecare școală, un cod cu reguli bine definite în abordarea fenomenului de bullying, precum și programe de educație non-formală care să-i ajute pe elevi să prevină bullying-ul.

Doleanțele copiilor față de profesori sunt ca aceștia să-i trateze pe toți în mod egal, indiferent de statut social, economic sau cunoștințe, să fie mai atenți, deschiși și prietenoși și, desigur, să intervină în situațiile de bullying.

„Vorbiți cu noi calm și clar, nu strigați la noi. Nu ne comparați cu alți copii, susțineți-ne alegerile, aveți încredere în noi. Oferiți-ne atenție, timp și grijă. Interesați-vă de stările prin care trecem, de viața noastră de la școală, pentru că am putea fi în pericol și să nu mărturisim” este ceea ce-și doresc copiii de la părinți.

Dezbateri și soluții pentru o școală fără bullying

Atât copiii, cât și părinții, cadrele didactice, și reprezentanții Direcțiilor Învățământ au punctat ca cea mai mare carență și necesitateexistența unui psiholog în fiecare școală –  un psiholog profesionist, în pas cu tendințele din domeniu, implicat, prezent și atent la nevoile copiilor. Un al doilea aspect foarte important pe care l-au scos în evidență părinții, cadrele didactice și profesioniștii este necesitatea instruirilor continue, atât pentru personalul pedagogic, cât și pentru părinți.

„Avem nevoie ca Ministerul Educației să ne ofere în programele de formare continuă la care participă toți pedagogii instruiri psihologice și studii de caz. Este foarte important ca profesorii să cunoască și să înțeleagă specificul vârstelor copiilor și dezvoltarea lor psihologică. De asemenea este important să fie în fiecare școală câte un psiholog bun, conștient”, a subliniat Eugenia Macarenco, Specialista principală la Direcția Învățământ Căușeni.

Totodată, Iuliana Ciuvaga care este profesoară la Liceul Teoretic Sculeni a remarcat că este foarte importantă comuniccarea dintre profesor-părinte-copil.

„Este necesar să ținem cont de sugestiile copiilor, este importantă comunicarea eficientă dintre profesor-părinte-copil. Este necesar cât mai mulți diriginți și profesori să beneficieze de instruiri în acest context și în fiecare instituție să existe psiholog”, spune Iulia Ciuvaga, profesoară la Liceul Teoretic Sculeni, r. Ungheni.

Svetlana Pelin, psihologă la o instituție de învățământ din orașul Basarabeasca a subliniat că „un singur psiholog în școală nu este suficient”, iar pentru a contracara fenomenul de bullying este nevoie să se pună accent în mod special pe intervenție, începând din școala primară.

Prezentă la dezbateri, Natalia Grîu, secretară de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a spus că așteaptă să primească un raport oficial cu toate recomandările, pentru a fi analizate la Minister, accentuând că acest an de învățământ a fost în mod special complicat din cauza pandemiei, astfel, multe dintre problemele existente accentuându-se și mai tare.

„Noi înțelegem că diferite situații de bullying și alte aspecte delicate cu care vă confruntați în acest an au fost poate mai sensibile și mai complicate ca niciodată, mai puțin ați avut ocazia să vorbiți, să împărtășiți, să aveți comunicare vie cu pedagogii, cu psihologul școlar, cu dirigintele și, mai ales, cu prietenii voștri”, le-a spus secretara de stat copiilor.

Iar Elena Madan, directoare Terre des hommes Moldova, a subliniat că toate mesajele, problemele și soluțiile enunțate de către participanții la conferință sunt extrem de importante pentru Terre des hommes ca organizație de protecție a drepturilor copiilor.

„Ele ne vor ajuta să configurăm acțiunile noastre pe viitor și să vedem cum putem să sprijinim copiii mai bine”, a încheiat Elena Madan.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente