(video) „FRIȘPA este un Stat în Stat.” Ce oportunități ai dacă vrei să studiezi politologie, relații internaționale sau administrație publică

lkjhgfdsdfgthy

Dacă te gândești să studiezi Științe Politice, Relații Internaționale și Administrative la o universitate din Moldova, atunci aceste informații sunt pentru tine. Echipa #diez a organizat cel de-al șaselea eveniment online din acest an în cadrul proiectului „Dacă rămân acasă, merg la…”. Despre cum este să fii student(ă) la FRIȘPA, ce oportunități oferă domeniul, cum este pregătită piața muncii pentru o astfel de meserie, ce îți oferă aceasta după absolvire, dar și de ce proiecte poți beneficia dacă vrei să studiezi Științe Politice, Relații Internaționale și Administrative, ne-au povestit invitații noștri: Alexandru Solcan, decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe și șef al serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa, și Diana Popa, studentă în anul II, Facultatea de Relații Internaționale Științe Politice și Administrative (FRIȘPA), specialitatea Relații Internaționale, USM.

Totul în viața noastră pornește de la o alegere pe care ne-o asumăm, iar deseori alegerea unei facultăți este exact un pas calculat și definit, care, în cele din urmă, decide într-un fel sau altul cum va arăta viitorul nostru. În principiu, tocmai cu acest subiect a început discuția noastră din cadrul proiectului „Dacă rămân acasă, merg la…” despre facultatea de Științe Politice, Relații Internaționale și Administrative.

„Îndemn tinerii, ca înainte de a-și răspunde la întrebarea «de ce FRIȘPA?», la o autoevaluare, așa încât fiecare dintre ei să-și dea seama ce le place. Pentru că lucrurile îți reușesc cu adevărat doar atunci când faci pe deplin ceea ce-ți place”, sugerează tinerilor decanul FRIȘPA din cadrul USM.

La facultate înveți în primul rând să devii autonom, cel puțin așa a fost în cazul Dianei Popa, studentă în anul II la specialitatea Relații Internaționale.

„Primul lucru pe care l-am conștientizat la universitate a fost că, dacă vrei să obții ceva, tu ești pe cont propriu și totul depinde doar de tine. Facultatea este o etapă nouă și chiar dacă nu eram suficient de pregătită moral pentru ea, de ajutor ne-au fost profesorii, fiindcă ei sunt foarte înțelegători cu fiecare student”, a remarcat Diana.

Diana, de asemenea, ne-a mai spus că există o concurență sănătoasă între studenți, ceea ce, menționează ea, este foarte bine, deoarece așa tinerii reușesc să dobândească abilități profesionale, pentru că aici tinerii învață ce înseamnă un discurs public bun, ce este arta oratorică și cum să se integreze în Parlamentul studențesc. Da, da. Parlamentul studențesc.

Acesta presupune un prototip al unei instituții publice în cadrul facultății, un fel de „Stat în Stat”. Ba chiar mai mult decât atât, studenții numesc această „instituție” în felul următor: „FRIȘPA este un Stat în Stat”.

„Dacă ai rezultate academice bune, poți fi ales în calitate de reprezentat al Parlamentului studențesc și să faci parte din el. De asemenea, poți candida la funcția de prim-ministru sau de senator, ceea ce este un exercițiu foarte important încă de pe băncile universității, lucru care neapărat te ajută să ajungi mult, mult mai departe”, ne-a povestit studenta.

Iată ce presupun funcțiile studenților în cadrul „instituțiilor” din cadrul facultății FRIȘPA:
# prim-ministrul este ales de către întreaga facultate, atât de către studenți, cât și de către profesori, acesta răspunde de comunicarea dintre studenți și departamentele din facultate. De asemenea, el organizează diferite evenimente, campanii etc.;
# președintele parlamentului, aici votează doar șefii de grupă și, respectiv, este ales în funcție un șef de grupă. Acesta participă la ședințele plenare ale facultății;
# senatorul este ales de către prim-ministru. Și dânsul participă la crearea legăturii dintre facultate și universitate și face parte din Autoguvernarea Studenților din cadrul USM.

O pregătire academică și profesională pentru viitorii specialiști, nu doar diplomați, dar din oricare alt domeniu, dar cu precădere din sfera administrației publice, a politologiei, a relațiilor internaționale este esențială, iar o limbă străină înseamnă un pas înainte. De aceste lucruri este ferm convins Daniel Vodă.

„Un lucru esențial într-o carieră al secolului XXI este cunoașterea unei limbi de circulație internațională la un nivel avansat. În acest sens, la FRIȘPA, pachetul universitar vine cu două limbi care sunt studiate: franceza și engleza. Deci cunoașterea limbilor străine este un mare avantaj”, relatează Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe și șef al serviciului diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa.

„Noi suntem într-o legătură strânsă cu comunitatea, deseori invităm specialiști din diferite domenii și nu ne limităm doar la ambasadori, ci aici vin și funcționari publici, demnitari publici, miniștri, președinte de parlament, adică persoane care pot oferi răspunsuri concrete la întrebările pe care le au studenții. De asemenea, avem foarte des întâlniri cu primari din diferite localități, care vorbesc despre tot felul de provocări, ceea ce neapărat motivează studenții și le creează o imagine clară despre o anumită meserie”, remarcă Alexandru Solcan.

Totodată, studenții pot face stagiul de practică la cele mai importante instituții de stat, începând cu CEC, parlament, Cancelaria de Stat, ministere și terminând cu instituții care țin de domeniul administrației publice sau al relațiilor de externe.

„Nu uitați că, în primul rând, sunteți în competiție cu voi înșivă, de aceea, zi de zi, munciți ca să deveniți cea mai bună versiune a voastră și să învățați să vă bucurați de rezultatele altora. Găsiți un lucru pozitiv. Apreciați oamenii din jurul vostru și atunci cu siguranță veți reuși peste tot”, le-a sugerat la final tinerilor Daniel Vodă.

Mai jos vezi atașată întreaga ediție a evenimentului dedicat FRIȘPA.

Dacă ești absolvent(ă) de liceu și vrei să studiezi la FRIȘPA în Republica Moldova, îți sugerăm să lecturezi acest articol în care vei afla ce posibilități de studii ai la noi în țară și care este procesul de admitere.

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente