Vrei să iei 10 la BAC la matematică? O elevă îți oferă 10 sfaturi din propria experiență, despre cum să atingi nota maximă

0-02-05-0f94b3685d384ed61bee1e3955c8135c3b4c55532c76fd24fb527477271d7e50_3f9497ffed0c8159

Învățarea pentru BAC-ul la matematică poate fi plăcută, iar asta ne-o demonstrează Ionela Tataru, eleva care a susținut, în 2019 la profil real, examenul pe 10. În acest context, Ionela ți-a pregătit 10 sfaturi despre cum să ajungi și tu la așa rezultat.

#1. Citește teoremele. Pentru majoritatea elevilor, matematica înseamnă calcule și cifre, însă la fel de importante sunt și teoremele, în special cele din geometrie. Alocă-ți timp să citești măcar o dată teoria din manualele de matematică. Dacă crezi că e greu sa le memorezi, notează-le pe o foaie. Astfel, le vei avea la îndemână.

#2. Scrie formulele aparte. Notează-ți pe o foaie sau într-un caiet formulele sau regulile pe care le utilizezi în timpul rezolvării. Astfel, nu vei pierde timpul de fiecare dată să le cauți prin manual și vei memoriza mai ușor. Cu o zi înainte de examen, revizuiește-ți notițele.

#3. Descarcă teste de exersare. Rezolvă cât mai multe subiecte de examene din anii precedenți. În așa fel, vei înțelege mai bine structura examenului. Pentru început, poți rezolva cu ajutorul manualului, al baremului de evaluare sau al altor persoane. În aproprierea examenului, încearcă să rezolvi subiectele timp de 180 de minute fără a utiliza resurse suplimentare, pentru a-ți forma competența de a lucra cu testul.

#4. Citește baremul de evaluare. Este important să cunoști etapele de rezolvare pentru care se acordă puncte. La itemii la care întâmpini dificultăți și pe care nu știi cum să-i rezolvi în întregime, te sfătuiesc să rezolvi ceea ce știi, s-ar putea să obții câteva puncte. Din cauza nerespectării etapelor de rezolvare, s-ar putea întâmpla să obții rezultatul corect, dar să nu fii punctat(ă) cu maximul. De aceea, îți recomand să-ți scrii toate criteriile pentru care se acordă puncte și să le memorezi.

#5. Rezolvă itemi de mai multe tipuri. În timpul rezolvării subiectelor de examene din anii trecuți sau a testelor pentru exersare, nu pune accent doar pe itemi complicați. S-ar putea întâmpla să greșești la itemii ușori din simplul fapt că nu te-ai concentrat destul de bine.

#5. Oferă prioritate unor itemi. Cu siguranță, ai un item pe care știi să-l rezolvi bine. Îți recomand să începi cu acest item. Reușind să-l rezolvi, vei fi mai încrezător (încrezătoare) și, cu certitudine, te vei descurca mai bine și la următorii itemi. În momentul în care nu înțelegi sau nu ajungi la un rezultat la un anumit exercițiu, încearcă să alegi altul pentru rezolvare.

#7. Utilizează maculatorul. Nu te grăbi să scrii direct pe foaia de examen. Rezolvă fiecare item pe maculator, abia după ce te-ai asigurat că l-ai rezolvat corect, începe să-l scrii și pe foaia de examen. Dacă utilizezi timpul eficient, vei reuși să rezolvi!

#8. Fii organizat(ă). Planifică timpul atât în momentul pregătirilor pentru examenele de bacalaureat, cât și atunci când le scrii. Știu că îți dorești să înveți cât mai mult înainte de examene, însă, în momentul în care simți că nu te poți concentra, mai bine ia o pauză și fă ceva ce îți aduce plăcere. În timpul examenului, utilizează timpul cât mai eficient posibil. Concentrează-te doar pe examenul pe care-l ai în față.

#9. Resurse suplimentare. În cazul în care ai neclarități referitoare la anumiți pași de rezolvare, consultă-te cu profesorul, cu colegii. În era tehnologiei informaționale, internetul este o sursă generoasă de informații. Poți găsi cu o simplă căutare pe YouTube sau pe Google răspunsuri și rezolvări din surse credibile.

#10. Păstrează-ți calmul. Oricând crezi că nu poți să dai de capăt atunci când rezolvi un exercițiu, nu te panica, păstrează-ți calmul, treci la alte sarcini și revino pe parcurs la itemul precedent.

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente