Una dintre cele mai cunoscute şampanii din lume este numită în cinstea unui călugăr – Dom Pérignon. 10 lucruri interesante despre vin

wine-glasses-cheers-1180×610

Vinul este o băutură veche de mii de ani, cu o istorie de-a dreptul fascinantă. Ar trebui ani întregi de studii pentru a-i înţelege, cu adevărat, complexitatea şi a deveni un connoisseur. Sunt însă câteva informaţii elementare despre vin, cu care se poate înarma fiecare amator. Vă ia mai puţin de cinci minute să le cunoaşteţi şi să impresionaţi lumea la următoarea petrecere.

# Vinul poate îmbunătăți viața sexuală

Este probabil una dintre cele mai uimitoare informaţii despre vin. Consumul moderat şi regulat de vin stimulează apetitul sexual. Un studiu italian a arătat că femeile care au consumat zilnic câte două pahare de vin au avut o plăcere sexuală mai intensă decât cele care nu au băut deloc. E un argument bun, nu-i aşa?!

# Cel mai mare consumator mondial de vin roșu este China, dar pe cap de locuitor întâietatea o deține o țară foarte mică

Chinezii au băut, în 2013, un record de 155 de milioane de cutii de vin (a câte nouă litri fiecare), depăşind Franţa a cărui consum a scăzut cu 18 %, până la 150 milioane de cutii. Creşterea popularităţii vinului roşu e legat în China de faptul că roşu este considerată o culoare norocoasă. Importanţa simbolică combinată cu efectele pozitive asupra sănătăţii determină chinezii să ia tot mai des câte o sticlă de pe rafturile magazinelor.

 

Poţi ghici cine este însă cu adevărat cel mai mare consumator de vin? Well, Italia – cel mai mare producător de vinuri din lume – este doar Nr.4 la consum (după China, Franţa şi Portugalia). Dacă o luăm pe cap de locuitor, Franţa consumă însă mai mult – 53 de litri per capita versus 19 în China. Dar numărul unu în top este, totuşi, Vaticanul – 74 litri per capita pe an sau 99 de sticle (de 0.75 l)!

# Trebuie să le mulțumim călugărilor pentru vin

Călugării din ordinul Cistercian şi Benedectinii au păstrat şi inovat tradiţiile de vinificaţie în Evul Mediu. Datorită studiilor şi eforturilor lor, avem tehnologiile de vinificaţie de care beneficiem astăzi. De exemplu, una dintre cele mai renumite şampanii din lume este numită în cinstea unui călugăr – Dom Pérignon. El a fost (1638-1715) unul dintre avocaţii vinificaţiei organice, experimentând noi metode, iar practicile sale sunt utilizate până astăzi.

# Nu orice vin îmbunătățește sănătatea

Vinurile roşii sunt cunoscute pentru beneficiile lor antioxidante. Elemente ca polyphenol-ul şi resveratrol-ul au efecte cardio-protective şi proprietăţi anti-cancer. Potrivit unor studii, vinul alb, însă, creşte pericolul unor afecţiuni tracto-digestive. Aşa că nu consumaţi mai mult de 1-2 pahare pe zi, transmite FineWine.

# Denumirea vinului indică, de regulă, proveniența strugurilor

Cele mai multe vinuri europene sunt numite după originea lor geografică. Un exemplu foarte cunoscut ar fi vinurile de Bordeaux, produse în zona Bordeaux din Franța. Vinurile de Bordeaux sunt produse din Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot și, într-o măsură mai mică, din Carmenere și Malbec.

# Culoarea vinului indică clima

Unul dintre lucrurile pe care le poţi spune uitându-te la culoarea vinului este zona climatică din care provin strugurii. Nuanţele mai închise la vin, și anume cele roşii mai întunecate sau galbene pronunţate, provin din zone cu climă caldă. Culori mai deschise sunt întâlnite în zonele cu climă mai rece.

# Femeile se îmbată mai repede decât bărbații

Femeile sunt, de regulă, mai puţin tolerante la alcool decât bărbaţii, iar asta nu are legătură cu greutatea lor corporală şi dimensiunile. În cazul în care un bărbat şi o femeie, de aceeaşi mărime şi corpolenţă, ar servi aceeaşi cantitate de vin, femeile ar indica o mai mare concentraţie de alcool în sânge.

# Vinul a fost descoperit în urmă cu aproximativ 6 000 de ani în Orientul Mijlociu

Cele mai vechi rămășițe ale vinului au fost descoperite în Iran, datând din perioada neolitică (8500-4000 î.Hr.). Însă, cele mai vechi dovezi de viță de vie cultivate au fost găsite în Georgia, datând din 7000-5000 î.Hr. Se presupune că băutură a fost fermentată iniţial din greșeală. Ciupercile „drojdia” au nimerit accidental în containerele cu struguri, determinând transformarea zahărului în alcool. Arta vinului a fost mai târziu redefinită de egipteni, răspândită în zona mediterană de către greci şi popularizată în întreaga europă de romanii antici.

# Există oameni care se tem de vin

Este adevărat – există oameni pe această lume care urăsc vinul, iar medicina numeşte această boală „oenophobie”.

# Vinul nu îngrașă

Dacă berea este cunoscută prin faptul că duce la acea burtă inestetică, vinul nu afectează talia. Studii recente au demonstrat că femeile care consumă zilnic alcool în doze moderate, mai bine zis un pahar pe zi, au slăbit cu 4,5 kg mai rapid decât cele care nu au băut alcool deloc.

Experţii cred că caloriile din alcool nu sunt metabolizate la fel ca cele din carbohidraţi, grăsimi şi proteine. Aşa că dacă vreţi să iniţiaţi o cură de slăbire, gândiţi-vă că un pahar de vin ar fi mai bun decât o budincă de ciocolată.

 

 

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente