„Știm cu toții că apa este esențială pentru dezvoltarea durabilă ”. În Cantemir va fi construită o nouă stație de epurare

7Z9A2559

În data de 2 iunie 2021, a avut loc vizita oficială la șantierul de construcție a noii stații de epurare în Cantemir a Ambasadoarei Austriei – Stella Avallone, Ambasadorului Franței – Pascal Le Deunff, Managerul de Program din cadrul Delegației Uniunii Europene – Mia-Fatima Dubois-Boussaid.

În cadrul proiectului Dezvoltarea Zonelor Rurale din Republica Moldova (DevRAM), cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, pe data de 2 iunie 2021 a avut loc o vizită oficială la șantierul de construcție a noii stații de epurare a apei uzate în orașul Cantemir.

Vizita a avut ca scop verificarea progresului lucrărilor de construcție a noii stații de epurare a apelor uzate din orașul Cantemir, care vor fi finalizate în august 2021. Proiectul aduce o infrastructură și servicii publice moderne și durabile pentru zonele rurale din Republica Moldova. În plus, vizita a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare a populației, privind beneficiile și necesitatea îmbunătățirii sistemelor de canalizare și sanitație cu suportul Uniunii Europene.

La eveniment au fost prezenți Excelența Sa, Doamna Stella Avallone, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Excelența Sa Domnul Pascal Le Deunff, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Doamna Mia-Fatima Dubois-Boussaid, Managerul de Program din cadrul Delegației Uniunii Europene și Domnul Gunther Zimmer, Șeful Biroului de Coordonare al Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

„Între 1997 și 2019, Austria a acordat aproximativ 58 de milioane de Euro, sub formă de asistență oficială Republicii Moldova, țările noastre sunt conectate printr-o gamă largă de activități în domeniul economiei, sectorului de securitate, protecție socială, educație și cultură. DevRAM PARTEA II contribuie la implementarea obiectivelor strategice ale Moldovei în domeniile de aprovizionare sustenabilă cu apă, canalizare, epurarea apelor uzate și implementarea celui de-al șaselea obiectiv de dezvoltare durabilă – Apă curată și igienă”, a subliniat Excelența Sa, Doamna Stella Avallone, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova.

În timpul vizitei, Doamna Mia-Fatima Dubois-Boussaid, Managerul de Program din cadrul Delegației Uniunii Europene a menționat că „Uniunea Europeană continuă să sprijine cetățenii din Republica Moldova și să ofere suport tangibil, pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a oamenilor. În timpul pandemiei, a fost acordată asistență pentru îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și sanitație pentru populație. Programele de sprijin ale Uniunii Europene vor contribui la modernizarea infrastructurii în comunitățile rurale și în Cantemir, precum și vor contribui la îmbunătățirea calității aprovizionării cu apă. În același timp, oferim sprijin pentru implementarea măsurilor specifice în sectorul serviciilor de ape uzate. Știm cu toții că apa este esențială pentru dezvoltarea durabilă: rezolvarea problemelor legate de apă înseamnă progres în beneficiul oamenilor, pe toți pilonii dezvoltării durabile: economic, social și de mediu.”

„Acest proiect este de o importanță strategică și va avea drept rezultat un mediu sigur de evacuare a apelor uzate pentru locuitorii din Cantemir, gospodăriile din Cantemir vor fi conectate la o nouă rețea de canalizare cu o lungime totală de 18 km, iar de aceste servicii vor beneficia direct aproximativ 5000 de beneficiari, cetățenii din Cantemir. Noua stație de epurare va garanta că apele uzate sunt tratate corespunzător și deversate în siguranță, prin urmare, va înceta poluarea solului și a apelor subterane. Stația de epurare este testată și va fi pusă în funcțiune în august 2021.” – a declarat Gunther Zimmer, Șeful Biroului de Coordonare al Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

Bugetul DevRAM PARTEA II este de 8.7 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană și Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare

Proiectul este concentrat pe consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în orașul Cantemir și are următoarele obiective:
# Construcția unui nou sistem de canalizare în centrul orașului și extinderea rețelei de canalizare în orașul Cantemir. Lungimea planificată a sistemului nou de canalizare care va fi construit este de 18.1 km și va încorpora trei stații de pompare a apelor uzate.
# Construcția unei noi stații de epurare a apelor uzate în orașul Cantemir (Capacitatea de 5420 Populație Echivalent). Proiectul tehnic va permite extinderea epurării apelor pentru localitățile din vecinătate.
# Optimizarea sistemului de alimentare cu apă din orașul Cantemir. Vor fi implementate măsuri de optimizare a sistemului de alimentare cu apă, care vor permite o funcționare mai eficientă și mai durabilă și majorarea capacității de pomparea a apei din Prut la 60 m3/h.
# Proiectul va oferi suport și consultanță pentru Apă Canal Cantemir și Primăria orașului, în dezvoltarea și adaptarea infrastructurii existente la standardele naționale și internaționale de lucru, sociale și de mediu, luând în considerare principiile de exploatare, mentenanță și asigurarea acoperirii cheltuielilor.

Construcția noii stații de epurare în Cantemir este în fază finală, iar punerea ei în funcțiune este planificată pentru august 2021.

Disclaimer:

*Această publicație a fost produsă cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este în responsabilitatea Agenției Austriece pentru Dezvoltare și nu reflectă poziția Uniunii Europene.

** Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare sprijină țările din Africa, Asia, Europa de Est și Sud-Est în parcursul dezvoltării lor durabile. Ministerul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Internaționale planifică strategiile. Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) este o unitate operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, implementează programe și proiecte împreună cu instituții publice, organizații ale societății civile și întreprinderi naționale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente