Peste două miliarde de vaccinuri anti-COVID au fost administrate la nivel global. Care sunt țările cu cea mai mare rată a vaccinării

vaccin-coronavirus-e1589183919229-920×614

Peste două miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate pe plan global, în mai puțin de șase luni de la debutul primelor campanii de vaccinare, în decembrie 2020.

Cel puțin 2 019 696 022 de doze au fost administrate în 215 țări și teritorii, potrivit acestei statistic realizate pe baza surselor oficiale până joi, informează AFP, citată de AGERPRES.

După ce doza cu numărul un miliard a fost administrată la cinci luni de la debutul campaniei de vaccinare, pe 24 aprilie, a fost nevoie de mai puțin de o lună și jumătate pentru dublarea numărului de doze.

În afara microstatelor, Israelul rămâne țara unde campania de vaccinare este cea mai avansată, peste șase israelieni din zece fiind deja complet vaccinați.

În plutonul fruntaș figurează de asemenea țări precum Canada (59 % din populație a primit cel puțin o doză), Regatul Unit (58,3 %), Chile (56,6 %) și Statele Unite (51 %).

În cifre absolute, clasamentul este dominat de China (704,8 milioane) și Statele Unite (296,9 milioane), urmate de India (221 milioane). Aceste trei țări concentrează doar ele 6 din 10 doze administrate pe plan global.

În Uniunea Europeană, 254,98 de milioane de doze au fost administrate unui procent de 39 % din populație. Cu mult sub Malta (72,4 %), campioana blocului comunitar, țările cele mai populate gravitează în jurul mediei înregistrate pe teritoriul european: Germania (43,6 %), Italia (40 %), Franța și Spania (39,4 %).

Tendințe recente

Pe parcursul săptămânii precedente, cu excepția țărilor cu mai puțin de un milion de locuitori, China a vaccinat cel mai rapid, administrând în fiecare zi doze pentru 1,37 % din populație. Este urmată de Bahrein (1,15 %) și Uruguay (0,99 %).

În Uniunea Europeană, Germania (0,93 %) vaccinează într-un ritm mai rapid decât Italia (0,81 %), Franța (0,80 %) și Spania (0,71 %). Campaniile japoneză (0,47 %), braziliană (0,29 %), rusă (0,22 %), indiană (0,19 %) sunt și mai lente.

Acces inegal la vaccinuri

Vaccinarea rămâne un privilegiu al țărilor cu ”venituri ridicate”, în sensul definiției pe care o oferă Banca Mondială, unde locuiește 16 % din populația globului, dar care concentrează 37 % dintre dozele administrate pe plan mondial.

Țările cu „venituri mici” se limitează pentru moment cu administrarea a 0,3 % dintre doze. Pe plan global, 26 de doze au fost administrate la 100 de locuitori. Însă cifra ascunde grave disparități: 2,5 de doze la 100 de locuitori în Africa, în comparație cu 87 în Statele Unite/Canada și 47 în Europa.

Doar șase țări din lume nu au demarat încă campaniile de vaccinare: patru în Africa (Tanzania, Ciad, Burundi, Eritrea), una în Asia (Coreea de Nord) și una în Caraibe (Haiti).

Distribuție

Vaccinul produs de AstraZeneca/Oxford este cel mai larg distribuit în lume: este administrat în peste trei sferturi dintre țările și teritoriile care au demarat campanii de vaccinare (cel puțin 170 din 215).

Devansează Pfizer/BioNTech (cel puțin 97 de țări și teritorii), Moderna (cel puțin 46), Sinopharm (cel puțin 45), Sputnik V (cel puțin 40) și Johnson&Johnson (cel puțin 29).

Serul AstraZeneca/Oxford este administrat atât în țări cu venituri ridicate, cât și în cele cu venituri mici, în special grație sistemului Covax, pentru care reprezintă principalul furnizor, în timp ce vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, mai costisitoare și mai dificil de depozitat, sunt în principal utilizate în țările bogate.

Vaccinul rus Sputnik V și vaccinurile chineze dezvoltate de Sinopharm și Sinovac sunt administrate în principal în țările emergente și în curs de dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente