108 reprezentanți ai sistemului medical din Bălți, Drochia, Dondușeni și Glodeni au primit genți medicale de urgență, dotate cu cântar electronic de mână cu geantă și pediometru.
În data de 2 iunie, în cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, CCF Moldova a distribuit echipamentele menționate în cele 4 localități pilot din cadrul proiectului. Aceste echipamente vor putea fi folosite în contextul vizitelor la domiciliu pentru supravegherea copilului sănătos. Fiecare set oferit reprezentanților sistemului medical costă 1 443 de lei.
„Am distribuit în partea de nord a țării genți medicale cu echipament pentru vizite la domiciuliu. Este un echipament foarte simplu: pediometru pentru a măsura lungimea copilului, un cântar, o geantă textilă pentru a pune copilul, o panglică centimetrică pentru a măsura circumferința craniului. Geanta este repartizată și cu spațiu special pentru broșuri sau fișele de observare a copilului”, a menționat Liliana Rotaru, președintele organizației CCF Moldova.
Proiectul își propune să elimine inechitățile existente, asigurând accesul tuturor copiilor la servicii medicale de calitate în comunitate. În cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, au fost realizate următoarele acțiuni:
# În noiembrie 2020 – ianuarie 2021 au fost desfășurate seminare de instruire pentru 130 de asistente medicale din RM și România referitor la efectuarea calitativă a vizitelor la domiciliu și reabilitatea bazată pe comunitate.
# În ianuarie 2021 a început procesul de mentorat a vizitelor la domiciliu. În perioada ianuarie-aprilie 2021, asistentele medicale din ambele țări au realizat 3032 vizite la domiciliu, mentorii au realizat 83 vizite de mentorat, în timpul cărora au stabilit un contact direct de colaborare cu asistentele medicale, au oferite suport în realizarea /îmbunătățirea realizării vizitelor la domiciliu.
# 1664 beneficiari direcți (copii până la 3 ani și femei însărcinate în ultimul trimestru de sarcină) – au fost incluși în baza de date.
# În luna mai a început prezentarea unor emisiuni televizate pentru părinții copiilor mici și viitorii părinți, care constă dintr-un ciclu de 24 emisiuni (12 în Republica Moldova și 12 în România) în care specialiștii CCF Moldova, Star of Hope România, dar și alți invitați vor aborda subiecte despre cea mai frumoasă perioadă a tuturor părinților, începând de la perioada sarcinii, nașterea copilului și primii ani de viață ai copilului.
Proiectul transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” este implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Fundația Star of Hope Romania și finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI), a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, în perioada 1 aprilie 2020 – 30 septembrie 2021.