La ce universitate, cât costă și ce voi învăța? Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi Relații Internaționale și Politologie în Moldova

orientare carieră

Continuăm proiectul de orientare în carieră „Dacă rămân acasă, merg la…”, iar în această săptămână, vom discuta despre Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative. Dacă te vezi în viitor într-o postură de politician(ă), diplomat(ă) sau în orice altă poziție oficială în stat, atunci acest articol este pentru tine. Vom încerca împreună să descoperim ce specialități poți studia la o astfel de facultate, la ce universități poți depune documentele și cât ar putea să te coste.

Ce înseamnă Științele politice? Un subgrup al științelor sociale, care analizează activitățile, teoriile și comportamentele politice. Științele politice sau politologia se ocupă simultan de studiul practicii (de exemplu, administrație publică, politici externe și interne) și al teoriei politice (despre libertate, drepturi, egalitate, putere ș.a.). Astfel, politologia include următoarele subdiscipline: politică comparată, filosofie politică, relații internaționale, economie politică, metodologie politică, administrație publică.

Din punct de vedere metodologic, științele politice folosesc practici de cercetare comune științelor sociale: experimente observaționale, naturale, de teren, chestionare, analiză a unor documente istorice.

Ce înseamnă Relații Internaționale? Un domeniu academic, o ramură a științelor politice, care studiază relațiile dintre actorii statali din cadrul sistemului internațional și interacțiunile lor cu actori non-statali (organizații interguvernamentale, organizații nonguvernamentale, corporații internaționale etc.). Acest domeniu de studiu este unul interdisciplinar, cele mai importante contribuții provenind din științele politice, economie, geopolitică, studiile de securitate, istorie, filosofie, drept, studii culturale (studii de arie). Principalele arii de cercetare înrudite domeniului relațiilor internaționale sunt: economia politică internațională, politica externă, studiile de securitate și cercetările asupra păcii.

Termenul de relații internaționale se referă la totalitatea interacțiunilor din cadrul sistemului internațional și la domeniul de studiu care le cercetează.

Pe lângă cele două direcții menționate mai sus, la FRIȘPA se mai studiază și științele administrative.

Pentru a înțelege mai detaliat ce presupun aceste trei ramuri, îți sugerăm să studiezi planurile academice pentru fiecare specialitate. Astfel, îți vei putea forma o imagine mai clară despre ce urmează să studiezi la o astfel de facultate.

Unde în Moldova poți face o Facultate de Relaţii Internaţionale Ştiinţe Politice şi Administrative (FRIȘPA)

# Universități de stat

*Pentru a afla ce program de studiu (ce obiecte) vei studia la specialitatea care te interesează, dă clic pe specialitate și o să poți vedea cel mai recent program de studii făcut public de universitate.

**Prețurile pentru toate specialitățile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

La Universitatea de Stat din Moldova găsiți o Facultate de Relaţii Internaţionale Ştiinţe Politice şi Administrative. Aici puteți studia următoarele specialități:

# Relații Internaționale – vei studia timp trei ani (frecvență la zi) sau patru ani (frecvență redusă), iar la final, vei obține titlul „Licențiat în Științe politice”. Contractul de studii costă 7 000 de lei (frecvență la zi) sau 3 500 de lei (frecvență redusă). Studiile se fac în limbile română, rusă și engleză;
# Politologie – vei studia timp trei ani, doar cu frecvență la zi, iar la final, vei obține titlul „Licențiat în Științe politice”. Contractul de studii costă 5 000 de lei. Studiile se fac doar în limba română;
# Administraţie publică – vei studia timp trei ani (frecvență la zi) sau patru ani (frecvență redusă), iar la final, vei obține titlul „Licențiat în Administrație publică”. Contractul de studii costă 7 000 de lei (frecvență la zi) sau 3 500 de lei (frecvență redusă). Studiile se fac doar în limba română.

USM este o universitate de stat, respectiv studiile pot fi făcute atât cu finanțare bugetară, cât și pe bază de contract.

La Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți puteți găsi o singură specialitate din acest domeniu – Administraţie publică. Aceasta se poate face atât cu frecvență la zi (trei ani), cât și cu frecvență redusă (patru ani). La sfârșit, de studii vei obține o diplomă cu titlul de licențiat în științe administrative. Prețul contractului este de 7 900 de lei (frecvență la zi) sau de 4 800 de lei (frecvență redusă). Studiile se fac doar în limba română.

La Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul de asemenea puteți găsii o singură specialitate din acest domeniu. Este vorba despre Administraţie publică. Studiile se fac timp de trei și patru ani în funcție de forma pe de învățământ pe care o alegi (frecvență la zi/redusă). Prețul contractului este de 8 500 de lei (frecvență la zi) sau de 4 800 de lei (frecvență redusă).

Academia de Administrare Publică este o instituție specializată în acest domeniu, doar că aici poți studia doar programe de masterat, respectiv ai nevoie să studiezi mai întâi de toate o specialitate la licență la o altă universitate. Aici găsești trei programe de master științific și programe de master de profesionalizare.

Studiile se fac timp de 1,5-2,5 ani, atât cu frecvență la zi, cât și cu frecvență redusă.

Aici puteți studia gratuit (cu finanțare bugetară), dar și în baza unui contract de studii.

# Universități private

Universitatea de Studii Europene din Moldova îți oferă posibilitatea să studiezi specialitatea Relații internaționale timp de trei sau patru ani, în funcție de forma studiilor pe care o alegi (frecvență la zi sau frecvență redusă). După absolvirea specialității, vei obține titlul de licențiat în științe politice. Prețul contractului este de 5 500 de lei (frecvență la zi) sau de 3 500 de lei (frecvență redusă).

Studiile se fac în limbile română, rusă și engleză.

La Universitatea Liberă Internațională poți studia specialitatea Relații Internaționale. Studiile se fac timp trei sau patru ani cu frecvență la zi sau frecvență redusă, în limbile română, rusă, engleză și franceză. Prețul contractului este de 6 500 de lei (studii la zi) sau de 3 500 de lei (studii cu frecvență redusă).

La final, vei obține titlul de licențiat în științe sociale și comportamentale. Planul de studii îl găsești AICI!

# Universități în limba rusă

În Moldova, există o singură universitate cu predare în rusă care îți oferă posibilitatea să studiezi specialitatea Administrare publică. Este vorba despre Universitatea de Stat din Comrat. Studiile la această specialitate se fac timp de trei ani (învățământ cu frecvență) sau patru ani (învățământ cu frecvență redusă) în limbile rusă și găgăuză.

Prețul contractului este de 7 050 de lei (studii cu frecvență la zi) sau de 4 935 de lei (studii cu frecvență redusă).

Admiterea

Pentru anul academic 2021/2022 încă nu a fost anunțat procesul de admitere, dar de obicei acesta are loc în luna iulie. Majoritatea universităților se conformează recomandărilor Ministerului Educației și desfășoară procesul de admitere concomitent cu toate instituțiile de învățământ superior.

Ținând cont de condițiile pandemice, universitățile din țară desfășoară procesul de admitere atât offline, cât și online.

Unele universități pot avea și probe de admitere. Totuși, majoritatea au o formulă de bază prin care calculează media de admitere fără a mai organiza vreun examen suplimentar. Formula este diferită de la instituție la instituție, dar include neapărat nota medie la bacalaureat și mediile anuale la anumite obiecte, de exemplu, în cazul FRIȘPA, va fi luată în calcul și va avea o pondere mai mare notele de la obiectele umaniste, de exemplu istoria, limba și literatura română sau limba și literatura engleză.

Practic, în fiecare an, la toate universitățile se cer aceleași documente, cu micii diferențe de la o instituție la alta. Dacă ești curios să afli despre ce documente este vorba, poți consulta acest articol.

Echipa #diez are o rubrică dedicată procesului de admitere, în care anunță toate termenele și condițiile de depunere a documentelor în Republica Moldova. Îți sugerăm să o urmărești dacă ești absolvent(ă) în acest an.

Unde vei putea lucra după ce absolvi FRIȘPA

Absolvirea unei specialități din cadrul FRIȘPA îți va permite să activezi în cadrul autorităților locale, al departamentelor care se ocupă cu relații externe, al organizațiilor internaționale și al agențiilor neguvernamentale. Există, de fapt, o mulțime de profesii pe care le poți îmbrățișa după această facultate, nu cred că reușim să le enumerăm pe toate aici, totuși îți lăsăm câteva pentru a-ți face o idee generală: specialist în relaţii internaţionale, cercetător în relaţii internaţionale şi studii europene, consilier organizaţie publică, specialist cu funcţii administrative, analist/redactor sistemul mass-media, ataşat, secretar, consilier diplomatic, cercetător ştiinţific în unităţi de cercetare, consilier/expert în domeniul integrării europene şi euroatlantice, consilier/expert în relaţii internaţionale, studii europene, consilier/experţ în cadrul ONG şi partidelor politice, sindicatelor, consultant, expert în relaţii economice şi politice, formator pentru domeniul integrării europene, funcţionar în administraţia publică, centrală, locală, manager de proiecte europene şi internaţionale, mediator european şi internaţional în domeniul economic şi politic, negociator (inclusiv în rezolvarea conflictelor), specialist în comunicare şi relaţii publice internaţionale etc.

Dacă ai decis să depui actele la FRIȘPA, îți sugerăm să urmărești evenimentul nostru de joi, 3 iunie, în cadrul căruia vom discuta cu specialiști, studenți și profesori despre această facultate. Astfel, vei avea posibilitatea să afli mai multe despre ce vei studia la universitate, dar și ce joburi vei putea găsi după ce vei obține diploma. Mai multe detalii despre evenimentul de orientare în carieră găsești AICI!

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente