Europa este mai aproape prin studii la Universitatea de Stat din Moldova

main

Relațiile de colaborare dintre Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Erasmus din Rotterdam și-au cunoscut începuturile în iulie 2020, atunci când între cele două instituții a fost încheiat un acord de colaborare privind mobilitățile studenților și ale personalului din învățământul superior pentru perioada anilor 2020-2022.

Accentul tematic al mobilităților planificate prin intermediul acordului interinstituțional este „Dreptul Sănătății în Uniunea Europeană”, subiect care poate contribui generos la o mai bună înțelegere a principiilor și valorilor comune în politicile naționale și internaționale de sănătate, cum ar fi accesul echitabil la îngrijiri de calitate,  nediscriminarea în asistența medicală (la nivel local, regional și național) ș. a, transmite usm.md.

Prin acest remarcabil pas, părțile au căzut de acord să coopereze pentru schimbul de studenți și/sau personal în contextul programului Erasmus +, instituțiile angajându-se astfel să respecte cerințele de calitate ale Cartei Erasmus pentru învățământul superior, în toate aspectele organizării și gestionării mobilității, în special în ceea ce vizează recunoașterea creditelor (sau echivalentului acestora) acordate studenților de către instituția parteneră. De asemenea, instituțiile s-au angajat să gestioneze în mod solid și transparent fondurile alocate acestora de către Erasmus +.

Potrivit acordului, mobilitățile au fost repartizate în modul următor:
# din Republica Moldova în Olanda:
— mobilități studențești – 28;
— mobilități de personal – 5.

# din Olanda în Republica Moldova:
— mobilități studențești – 5;
— mobilități de personal – 2.

Această acțiune comună are menirea de a contribui la creșterea nivelului cunoștințelor și la schimbul de experiență cu privire la legislația și etica internațională și europeană în domeniul sănătății, în contextul acordului de asociere Moldova-UE, sporind în egală măsură capacitatea de angajare internațională pentru absolvenți.

Acordul menționat supra a presupus realizarea acțiunilor imediate prin stabilirea numărului de studenți și personal care urmau să realizeze schimbul de experiență începând cu cel de-al doilea semestru al anului academic 2020-2021, fapt care a fost în mod motivat pandemic amânat.

Prin intermediul coordonatorului instituțional – prorectorul pentru Activitate Studențească, dr. hab. în drept, prof. univ., Violeta COJOCARU, începând cu luna iulie a anului 2020, un dialog continuu cu reprezentanții și administrația Universității Erasmus a fost asigurat, în vederea actualizării pașilor ce urmează a fi întreprinși în condițiile actuale generate de pandemia COVID-19, precum și realizării schimbului de bune practici privind adaptabilitatea la noile condiții de predare-învățare.

O alternativă eficientă a activităților derivate din acord și amânate în această perioadă au constituit-o cursurile și întrevederile on-line prin intermediul platformei zoom. În acest sens, începând cu 1 martie, studenții de la drept, profesorii universitari, precum și alte persoane interesate de domeniul dreptului sănătății din cadrul USM au avut oportunitatea de a participa la cursul internațional de ,,Dreptul Sănătății în Uniunea Europeană”, cu predare în limba engleză de către Dnul Andre den Exter, profesor asociat în domeniul dreptului sănătății în cadrul Universității Erasmus din Rotterdam. Inițiativa a aparținut instituției partenere și a fost una de succes, având în vedere noutatea domeniului, precum și interesul pe care acesta îl suscită, mai ales într-o perioadă cum este cea afectată de un virus pandemic la nivel global.

În egală măsură, la inițiativa ambelor instituții partenere, la data de 6 mai a.c. a avut loc o ședință organizatorică, menită să traseze continuitatea acțiunilor prevăzute în acordul comun, în condițiile de ușurare a restricțiilor existente sub aspect pandemic. La aceasta, atât reprezentanții Universității de Stat din Moldova, cât și ai Universității Erasmus din Rotterdam au discutat asupra eventualității reluării mobilităților academice începând cu semestrul II al anului de studii 2021-2022, acest fapt presupunând și necesitatea prelungirii termenului acordului. Având în vedere faptul că instituțiile au căzut de acord privind reluarea mobilităților, aspecte vizând perioada, condițiile necesare a fi întrunite, precum și alte detalii conexe vor fi anunțate curând pe site-ul usm.md, precum și prin intermediul platformei Facebook.

Universitatea de Stat din Moldova colaborează și dezvoltă parteneriate cu universități de top din lume de ani buni, prin aceasta remarcându-se și reconfirmându-și poziția în sistemul învățământului superior din Republica Moldova, iar acest acord este încă un exemplu viu în acest sens. Așa cum creșterea vizibilității și consolidarea poziției USM în comunitatea internațională reprezintă un obiectiv major al procesului de internaționalizare a instituției, pe parcursul ultimilor ani de activitate, relațiile inter-instituționale ale USM s-au dezvoltat și s-au consolidat. Această prioritate va rămâne pe agenda universității, prin dezvoltarea relațiilor deja existente cu instituțiile de învățământ superior de peste hotare, precum și prin stabilirea de noi parteneri instituționali cu viziuni și valori comune.


Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente