Doctora în științe, lectora universitară din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor a Universității Tehnice a Moldovei, Eugenia COVALIOV, este tânăra care a captivat juriul în finala competiției naționale „Teza mea în 180 secunde” din Republica Moldova, cucerind Premiul I al celei de-a doua ediții a concursului organizat de Reprezentanța din Chișinău a Agenției universitare a Francofoniei (AUF), în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (MECC) și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.
Câștigătoarea a prezentat lucrarea „Les modifications biochimiques et technologiques des noix au ours du traitement et du stockage” – „Schimbări biochimice și tehnologice ale nucilor în timpul prelucrării și depozitării”, iar premiul i-a fost înmânat de către mr. Mohamed KETATA, director regional AUF ECO, președintele juriului. Prin această victorie, UTM-ista Eugenia COVALIOV s-a calificat în finala internațională a concursului, care va avea loc în luna septembrie 2021 la Paris, Franța, care, dat fiind contextul epidemiologic din acest an, va fi difuzată online, transmite utm.md.
Premiul II al competiției naționale a revenit Luciei VESTE, care a reprezentat Universitatea de Stat din Moldova cu lucrarea „La dimension syncrétique du discours publicitaire: approches sémiotiques et pragmatiques (en français contemporain)” – „Dimensiunea sincretică a discursului publicitar: abordări semiotice și pragmatice (în franceza contemporană)”, iar Premiul III a mers către Ana BULAT-GUZUN de la Universitatea Pedagogică „Ion Creanga”, pentru lucrarea „Évaluation des compétences linguistiques à l’aide des TICE aux cours de FLE” – „Evaluarea abilităților lingvistice folosind CTBT la cursurile FLE”, A fost acordat și Premiul Publicului – Prix du public, cucerit de către Svetlana DUCA, Academia de Studii Economice din Moldova, cu lucrarea „Le développement de la créativité et la formation du capital humain créatif pour l’économie de la connaissance: implications pour la République de Moldavie” – „Dezvoltarea creativității și formarea capitalului uman creativ pentru economia cunoașterii: implicații pentru Republica Moldova.
Participarea Universității Tehnice a Moldovei s-a dovedit a fi însă cea mai prodigioasă în concurs, având trei finaliști printre cei 10 doctoranzi și tineri doctori în științe francofoni din cinci universități și institute de cercetare din Republica Moldova, Astfel, Universitatea Tehnică a Moldovei a excelat și cu alte două lucrări de performanță – „Systèmes d̕identification rapide des personnes pour la sécurité des zones stratégiques/agglomérées” și „Diminution de la contamination des produits de panification avec bacilles subtiles et mésentericus”, prezentate de către Vladislav COJUHARI și, respectiv, Nadejda TURCULEȚ, UTM având astfel cel mai mare număr de finaliști în concurs.
Participanții s-au conformat condiției de a-și prezenta subiectele de cercetare în doar trei minute, în limba franceză, în termeni accesibili unui public divers și neinițiat, folosind un singur diapozitiv.
Concursul este inspirat din Three Minute Thesis, conceput de către Universitatea din Queensland, Australia, iar din 2014 se organizează în peste 20 de ţări francofone din lume. Concursul își propune popularizarea ştiinţei, iar prin intermediul său publicul larg poate intra în contact cu diferite domenii de cercetare. În acelaşi timp, competiţia este şi un exerciţiu binevenit de comunicare publică pentru doctoranzi, dar și un bun prilej de promovare și dinamizare a cercetării, de consolidare a dialogului dintre știință și societate, precum și valorificarea culturii francofone în mediul universitar autohton.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.