În România există orașe foarte vechi, care au o istorie neîntreruptă de-a lungul timpului, sute și chiar mii de ani. Mai jos vă prezentăm un top al acestora.
#5 Sibiu ( anul 1191)
Orașul a fost înființat după mijlocul secolului al XII-lea de coloniștii sași din teritoriul Rin-Mosela. Prima mențiune a cetății a fost făcută la 20 decembrie 1191, sub numele Cibinium, iar prima atestare documentară, în forma Hermannstadt datează din anul 1366.
Din anul 1692, odată cu creșterea influenței austro-ungare, Sibiul a devenit capitala Transilvaniei.
#4 Sighișoara (anul 1191)
Orașul Sighișoara, al cărui centru istoric este inclus în patrimoniul mondial UNESCO, este un spațiu aparte, depozitar al culturii și istoriei de secole.
Așezarea a fost înteeiată de coloniștii germani, invitați în Transilvania de regele Geza al II-lea. Prima atestare documentară a orașului este în anul 1280, sub numele de Castrum Sex. Sighișoara este unul dintre orașele care și-au păstrat cel mai bine cultura și arhitectura în timp, din întreaga Europă.
#3 Cluj-Napoca (anul 1167)
În perioada medievală, Clujul a fost atestat documentar în anul 1167, sub denumirea de Castrum Clus. Cetatea a dobândit o organizare urbană până în secolul al XV-lea. În anul 1405, orașul a primit dreptul de oraș liber de la Sigismund de Luxemburg, devenit rege al Ungariei. Treptat, Clujul a devenit unul dintre cele mai importante centre pentru producția și schimbul de mărfuri.
#2 Alba Iulia (anul 106)
Izvoarele istorice indică existența pe teritoriul orașului de azi a unor așezări preistorice din mileniul V î.Hr.
Primii care au construit aici o așezare de tip urban au fost dacii, care au pus bazele Apoulonului. După cucerirea romană a Daciei, Apoulonul a fost transformat în castru roman, numit Apulum. Treptat, Alba Iulia a devenit unul dintre cele mai importante centre urbane din Regatul Ungariei.
Ulterior, la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia și a înfăptuit prima unire politică a celor trei principate românești.
La 1 decembrie 1990, la Alba Iulia s-a sărbătorit pentru prima oară Ziua Națională a României.
#1 Constanța (anul 657 î.Hr.)
Orașul Constanța, cunoscut în latină ca Tomis Constantiana, este cel mai vechi oraș oraș de pe teritoriul României. Tomis a fost cucerit de romani în anul 71 î.Hr. și redenumit în Constantiana, după sora împăratului Constantin cel Mare.
În timpul dominației otomane, Constanța a decăzut atât de mult, ajungând până la nivelul unui sat, unde oamenii se ocupau mai mult cu pescuitul. În secolul XIX a revenit la măreția apusă, după ce s-a construit calea ferată și portul, devenind principalul centru pentru exportul grânelor.
În prezent, Constanța este cel mai mare port din bazinul Mării Negre și al patrulea din Europa.
Mai multe destinații de călătorie prin România le găsiți aici.