(video) „Este bine să faceți cunoștință în avans cu piața media din țară.” Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi Jurnalism în Moldova

191330321_800729754166867_2545877285101456989_n-920×518

Dacă te gândești să studiezi Jurnalism și Comunicare la o universitate din Moldova, atunci aceste informații sunt pentru tine. Echipa #diez a organizat un nou eveniment online din cadrul proiectului „Dacă rămân acasă, merg la…”. Despre cum este să fii student(ă) la Jurnalism și Comunicare, ce oportunități oferă domeniul, cum este pregătită piața muncii pentru o astfel de meserie, ce îți oferă aceasta după absolvire, dar și de ce proiecte poți beneficia dacă vrei să studiezi Jurnalism ne-au povestit invitații noștri: Bogdan Scoclev, student la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Europene din Moldova, Olga Gnatkova, redactoră-șefă adjunctă a portalului de știri Newsmaker, și Cornelia Cozonac, reprezentanta și cofondatoarea Centrului pentru Jurnalism de Investigație.

Fiecare are propria lui poveste și nimeni nu poate repeta soarta altcuiva. De exemplu, Bogdan Scoclev, terminând liceul, știa deja exact ce vrea să facă.

„Întrebarea privind viitorul meu nu era alta decât: «Dacă nu jurnalism, atunci ce?». Așadar, din clasa a IX-a, mi-am dat seama că vreau să-mi conectez viitorul anume cu acest domeniu. Astfel, în acel moment, deja începusem să lucrez la unul dintre ziarele locale difuzat în limba rusă și mi-a plăcut foarte mult această experiență. Deja eram sigur că exact asta vreau să fac și așa a început această poveste. Acum, studiez jurnalism la fără frecvență, învăț doar o lună pe semestru. Prima impresie la facultate a fost legată de cunoașterea colegilor, a profesorilor și ulterior au fost acele schimburi de experiență. Universitatea la care studiez are profesori foarte faini, toți fiind jurnaliști practicanți. Îmi amintesc despre faptul că, de la primele prelegeri, ei au început să ne vorbească despre lucruri practice preluate din experiența lor. Așa am început să obțin ceea ce îmi doream de mult timp”, spune Bogdan.

Dar cele mai interesante lucruri încep după absolvire. Cunoștințele teoretice sunt, desigur, importante, dar practica permite studentului să devină un profesionist.

„După ce am absolvit facultatea, m-am dus la un ziar, am ajuns la un redactor foarte sever. Îmi edita materialele aproape în totalitate, chiar plângeam uneori. Îmi amintesc că a trebuit să public o pagină de ziar pentru «Ziua Tineretului», editorul însă a modificat-o foarte mult. Nu mi-a plăcut acest lucru și am spus că acestea nu mai sunt articolele mele, nu vreau să lucrez atât de mult și le-am rupt, el însă a spus că asta este alegerea mea.

Inițial, am izbucnit în plâns, iar apoi mi-am amintit că am promis eroilor din articole că materialele vor fi publicate vineri în ziar. Așa am scos materialele din coșul de gunoi, le-am aranjat și retipărit, ținând cont totodată de comentariile editorului. Pagina a fost publicată. Peste ani, acest editor mi-a mărturisit că îi plăcea această persistență a mea”, ne-a povestit Cornelia Cozonac.

Potrivit Olgăi Gnatcova, redactoră-șefă adjunctă al portalului de știri Newsmaker, este important ca viitorii solicitanți să învețe mai întâi cât mai multe informații despre piața media din țară. Astfel, chiar de la început, vor avea o idee despre acest domeniu și despre oportunitățile pe care le oferă.

„Este bine să faceți cunoștință în avans cu piața mass-media din Republica Moldova și să nu vă faceți anumite percepții pripite că veți fi un «anumit tip de jurnalist». Poate pentru că pur și simplu nu există un astfel de jurnalism în Moldova. Avem o piață mică, o țară mică și nu toate genurile sunt reprezentate fizic. Este foarte bine să vă familiarizați cu ceea ce este, să aflați cui aparțin aceste publicații.

O altă problemă a pieței media moldovenești este că în țara noastră unele publicații aparțin partidelor politice, cele independente trăiesc din subvenții, iar unele trebuie să se adapteze foarte puternic la afaceri. Acestea sunt cazurile presei tipărite, acolo există mai multă publicitate decât jurnalism propriu-zis. Mi se pare că aceste lucruri sunt bune de înțeles și de știut. Toate acestea se găsesc pe internet, totul este disponibil în rusă și română. Deoarece proprietarul unui portal mass-media influențează foarte puternic politica publicației. Dacă o persoană nu vrea să se confrunte cu ceea ce i se spune, nu vrea să i se spună cum să scrie știri din punctul de vedere al vreunui partid sau al unui grup de oameni, atunci trebuie să vă pregătiți pentru acest lucru sau pur și simplu să nu mergeți la astfel de publicații”, a menționat Olga.

Mai jos puteți viziona ediția integrală.

Dacă ești absolvent(ă) de liceu și vrei să urmezi o profesie din domeniul Jurnalismului în Republica Moldova, îți sugerăm să lecturezi acest articol în care vei afla ce posibilități de studii ai la noi în țară și care este procesul de admitere.

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente