FBI și Polonia au demarat anchete privind avionul Ryanair forțat să aterizeze în Belarus, acolo unde se afla Roman Protasevici

POLAND-BELARUS-POLITICS-UNREST-PROTASEVICH-DEMO
Foto:Wojtek Radwanski / AFP

Biroul Federal de Investigații din SUA și autoritățile poloneze au deschis anchete separate cu privire la aterizarea forțată a unui avion Ryanair în Belarus, acolo unde se afla Roman Protasevici, a declarat vineri șeful Poliției criminale din Lituania, notează Reuters.

„Pe lângă Polonia, care și-a început propria anchetă preliminară, am informații confirmate de la colegii noștri din SUA că Biroul Federal de Investigații și-a lansat propria anchetă”, a declarat Rolandas Kiskis într-o conferință de presă.

Reiterăm că Roman Protasevici a fost plasat în noiembrie de autoritățile belaruse pe lista „teroriștilor urmăriți”.

Autoritățile din Belarus au forțat un avion de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair ce efectua cursa Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o amenințare cu bomba atribuită mișcării islamiste palestiniene Hamas. Dar la sosire nu a fost găsită nicio bombă și doi pasageri – Roman Protasevici, jurnalist belarus de opoziție în vârstă de 26 de ani, și partenera sa Sofia Sapega – au fost arestați, suscitând o masivă condamnare internațională.

Mai multe companii aeriene, printre care Air France și Lufthansa, au anunțat că își vor redirecționa zborurile pentru a nu survola spațiul aerian belarus, în timp ce avioanelor belaruse le-ar putea fi interzisă intrarea în spațiul aerian al Europei, după ce duminică autoritățile belaruse au constrâns un avion al Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk, pentru a aresta jurnalistul de opoziție, Roman Protasevici, care se afla bord.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente